NordNews
Avem ce spune

Încep „Zilele Filmului Românesc” la Bălți. Vezi programul

La fel ca anul trecut, Zilele Filmului Românesc va merge şi în alte cinci oraşe din Republica Moldova – Bălţi, Soroca, Nisporeni, Călăraşi şi Cahul, unde vor fi prezentate câteva dintre filmele din selecţia de la Chişinău. Primul oraș este Bălți, unde proiecția va derula între 30 septembrie și 2 octombrie, în incinta Teatrului Național „Vasile Alecsandri”.


Evenimentul se va deschide cu “Senatorul melcilor” (1995, regia Mircea Daneliuc), un film care a făcut parte din competiţia Festivalului de la Cannes. Dorel Vişan interpretează un senator aflat într-o vizită într-un sat, unde trece prin evenimente comice în timp ce profită de ospitalitatea localnicilor, ignorând în acelaşi timp problemele lor majore. Filmul face parte din secțiunea FOCUS Dorel Vișan, cu ocazia împlinirii a 85 de ani a marelui actor.

“Senatorul melcilor” – Dorel Vișan

 

 

De la San Sebastian, unde a fost inclus în secţiunea competiţională New Directors, vine “Marocco” (2021), al doilea lungmetraj regizat de Emanuel Pârvu. Filmul, care a fost selectat anul acesta şi în competiția internaţională de la TIFF, urmărește destinele a două iubiri ce ajung în situații de viață și de moarte, ca urmare a neîncrederii.

“Marocco” – Emanuel Pârvu

 

“Crai nou” (2021), debutul regizoarei Alina Grigore, are în prim-plan o tânără care se zbate să urmeze studii superioare și să scape de violența bărbaţilor din familia sa disfuncțională. Filmul a câştigat anul trecut premiul cel mare, Scoica de Aur, la Festivalul de la San Sebastian.

“Crai nou” – Alina Grigore

 

Tradiţionala secţiune Retro, dedicată cinematografiei de altădată, o va omagia pe cineasta Malvina Urşianu (1927-2015), prin proiectarea a unuia dintre cele mai reprezentative filme ale sale: “Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu” (1980).

“Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu” – Malvina Urşianu

 

Programul va cuprinde şi un film dedicat copiilor. Astfel, publicul tânăr va putea să vadă “Străjerii Deltei” (2021), un film de aventuri realizat de Liviu Mărghidan. Mai mulţi copii îşi petrec vacanţa de vară într-o tabără din Delta Dunării, unde învaţă cum să supravieţuiască în sălbăticie. Într-o zi, în timp ce curăţă apele Deltei de sticle de plastic, dau peste doi braconieri care pescuiesc ilegal folosind un dispozitiv electric, aşa că acum copiii au o misiune importantă.

“Străjerii Deltei” – Liviu Mărghidan

 

Filmele vor fi introduse de criticul de film Giulia Dobre, membră a Federației Internaționale a Criticilor de Film (FIPRESCI).

ZFR Chişinău este un eveniment organizat de Asociaţia Cineaştilor Independenţi ALTERNATIVE CINEMA din Republica Moldova și casa de producţie ROVA FILM din România.

Proiectul este realizat cu sprijinul: Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și Uniunii Cineaştilor din România.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"