NordNews
Avem ce spune

Începe perioada electorală pentru prezidențiale

Perioada electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie începe marți, 25 august. În această perioadă, Comisia Electorală Centrală coordonează activitatea tuturor organelor electorale în vederea pregătirii și desfășurării scrutinului. Totodată, constituie circumscripțiile electorale și consiliile electorale de circumscripție și supraveghează activitatea acestor consilii, transmite IPN.

În baza datelor prezentate de Ministerul Justiției, CEC publică lista partidelor și altor organizații social-politice care au dreptul de a participa la alegeri, înregistrează candidații și persoanele de încredere ale acestora.

CEC urmează să stabilească locul și timpul primirii documentelor necesare pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de președinte al Republicii Moldova.

Procesul de desemnare a candidaților începe cu 60 de zile înainte de ziua alegerilor și se termină cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor.

Pentru a fi înregistrați de Comisia Electorală Centrală, toți candidații la funcția de președinte depun liste de subscripție, care conțin semnăturile a cel puțin 15 000 și nu mai mult de 25 000 de alegători din cel puțin jumătate din numărul unităților administrativ-teritoriale de nivelul doi.

Campania electorală pentru alegerea președintelui țării începe nu mai devreme de 30 de zile înainte de ziua alegerilor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"