NordNews
Avem ce spune

Indemnizații mai mari pentru veterani și victimele de la Cernobîl

Veteranii de război vor primi, începând cu 1 ianuarie 2021, alocații lunare de stat majorate. Participanții la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și a independenței Republicii Moldova, precum și persoanele participante la acțiunile de luptă din Afganistan și pe teritoriile altor state vor primi cu 200 de lei mai mult decât în timpul de față. De majorări vor beneficia 26 350 persoane.

„Daca până la 1 ianuarie 2020 această indemnizație constituia 100 de lei, acum este 3 ori mai mare, iar Guvernul vine cu inițiativa sa fie majorată. Ceea ce ar însemna că față de 1 ianuarie 2020, indemnizația va fi exact de 5 ori mai mare. În discuțiile noastre cu veteranii, din februarie 2020, le-am spus că vom majora această indemnizație începând cu 1 ianuarie și, respectiv, ne ținem de cuvânt. Rog colegii sa promoveze rapid proiectul de lege în Parlament, astfel ca de la începutul anului să putem acorda aceste alocații”, a menționat prim-ministrul Ion Chicu

Totodată, persoanele cu dizabilități în urma acestor acțiuni de luptă, dar și în consecința avariei de la Cernobîl vor primi alocații mai mari cu 100 lei lunar. Respectiv, valoarea indemnizației va constitui 800 lei lunar, 650 lei lunar și 575 lei lunar.

De această majorare vor beneficia și persoanele decorate cu ordine şi medalii pentru muncă asiduă şi serviciu militar impecabil în spatele frontului în anii celui de-al Doilea Război Mondial. Cuantumul alocației va constitui 275 lei pe lună.

Proiectul mai prevede acordarea dreptului la alocație lunară de stat, în cuantum de 700 lei, persoanelor antrenate de autoritățile locale la colectarea munițiilor şi a tehnicii militare, la deminarea teritoriului şi a obiectelor în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Documentul a fost elaborat în scopul sporirii protecției sociale a veteranilor de război – măsură prevăzută în Planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2020-2023. Pentru implementarea proiectului sunt necesare 67,2 milioane de lei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"