NordNews
Avem ce spune

Indemnizațiile pe viață pentru antrenorii sportivilor de performanță vor fi recalculate

Parlamentul anunță că modul de calculare și recalculare a indemnizației viagere pentru antrenorii sportivilor de performantă va fi modificat. În prezent, de această indemnizație beneficiază doar antrenorii care au atins vârsta legală de pensionare şi care au un stagiu de 20 ani de antrenor. La fel, de renta viageră beneficiază antrenorii care pe parcursul carierei au avut discipoli care au obținut performanțe remarcabile la Jocurile olimpice, campionatele mondiale, cât și cele europene, scrie realitatea.md. 

Inițiativa legislativă a fost înaintată de către deputații Fracțiunii PAS, Lilian Carp și Natalia Davidovici, iar Proiectul de lege va fi supus consultărilor publice.

„La stabilirea cuantumului indemnizației se vor utiliza datele privind salariul mediu lunar pe economie, comunicate de Biroul Național de Statistică (BNS) pentru anul precedent. Potrivit prevederilor actuale, la stabilirea cuantumului acesteia, se utilizează datele privind salariul mediu lunar pe economie pentru luna precedentă celei în care se face plata drepturilor. Însă, începând cu anul 2017, BNS nu mai produce datele respective pe fiecare lună, ci doar trimestrial și anual. Astfel, urmează a fi ajustate actele normative pentru ca indemnizațiile viagere ale antrenorilor sportivilor de performanță să poată fi recalculate”, anunță legislativul.

 

De menționat că indemnizația viageră antrenorilor sportivilor de performanță se stabilește de către Ministerul Educației și Cercetării. Plata se efectuează lunar, iar mărimea depinde de nivelul performanțelor sportivilor antrenați și constituie de la 40% până la 100% din salariul mediu pe economie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"