NordNews
Avem ce spune

Înregistrarea și evaluarea funciară a peste un milion de bunuri imobile aflate în proprietate privată

Agenția Servicii Publice (ASP), în parteneriat cu Agenția Proprietății Publice și cu Agenția Relații Funciare și Cadastru, va înregistra, în perioada 2019-2023, peste un milion de bunuri imobile aflate în proprietate privată, dar și în proprietatea statului. Lucrările vor fi efectuate în cadrul proiectului “Înregistrarea și evaluarea funciară”, finanțat de Banca Mondială. 
În special este vorba de înregistrarea primară masivă a circa 800 de mii de bunuri imobile, transmise în proprietate private, din 490 de localități rurale și a 350 de mii de bunuri imobile aflate în proprietatea publică a statului și a autorităților publice locale, care nu au fost incluse în sistemul național de cadastru. Procedura de înregistrare va fi gratuită. Lucrările vor fi inițiate în cel de-al doilea semestru al anului curent, începând cu raioanele din regiunea de nord: Ocniţa, Briceni, Donduşeni, Edineţ, Floreşti și Soroca.
De asemenea, pentru a asigura corectitudinea lucrărilor și a datelor introduse în Registrul bunurilor imobile, în procesul de identificare a locuințelor și proprietarilor acestora, în localități vor fi organizate consultări publice.
Proiectul are drept obiectiv finalizarea înregistrării tuturor proprietăţilor imobile din Republica Moldova, precum şi cadastrarea, înregistrarea și evaluarea acestora, atât proprietate privată, cât și proprietate publică.
Acordul de finanțare a Proiectului „Înregistrarea și evaluarea funciară”, în sumă de 30,1 milioane de euro, a fost semnat de către Guvernul Republicii Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare (parte a  Grupului Băncii Mondiale) în data de 17 septembrie 2018 și a intrat în vigoare pe 14 ianuarie 2019.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"