NordNews
Avem ce spune

Inteligenţa artificială poate identifica anumite boli genetice

Un nou tip de inteligenţă artificială poate identifica unele afecţiuni genetice prin intermediul analizării unei fotografii cu chipul pacientului, arată un nou studiu, scrie descopera.ro.
Tehnologia AI, denumită DeepGestalt, a reuşit să întreacă performanţele medicilor în identificarea unei serii de sindroame în cadrul a trei teste ce ar putea îmbunătăţi semnificativ sistemul medical. CNN scrie că 8% din populaţia lumii suferă de afecţiuni asociate unor componente genetice cheie, iar multe dintre ele prezintă şi trăsături fizice uşor de recunoscut.
Tehnologia a reuşit să identifice, cu succes, sindroame precum Angelman, o afecţiune a sistemului nervos caracterizată prin o formă mai lărgită a gurii, dinţi distanţaţi, strabism şi limba proemimentă. Acest lucru duce la crearea unor noi tipuri de cercetări, aplicaţii şi noi sindroame genetice.
Yaron Gurovich, director al departamentului de tehnologie al FDNA, şi echipa sa au antrenat tehnologia DeepGestalt prin utilizarea a 17.000 de imagini faciale a pacienţilor dintr-o bază de date a persoanelor diagnosticate cu peste 200 de sindroame genetice, diferite.
Specialiştii au descoperit că tehnologia AI a depăşit capacităţile medicilor în două seturi separate de teste ce aveau ca scop identificarea unui anumit sindrom din cadrul unui grup de 502 imagini. În fiecare test, AI a propus o listă de potenţiale sindroame şi a identifcat corect sindromul în cadrul celor 10 sugestii cu o acurateţe de 91%.
În cadrul unui alt test au fost analizate diferenţele genetice ale subtipurilor sindromului Noonan, ce prezintă o serie de trăsături diferite şi probleme medicale, precum afecţiuni cardiace. În acest caz algoritmul a obţinut o rată de succes de 64%. În cadrul studiilor anterioare, medicii ce au privit imaginile cu pacienţii diagnosticaţi cu sindrom Noonan au reuşit să identifice 20% dintre cazuri, a explicat Gurovich.
„Am demonstrat că acest sistem poate fi utilizat în aplicaţii medicale”, a declarat Gurovich.
Tehnologia funcţionează prin aplicarea unui algoritm de tip „deep learning” caracteristicilor faciale din imaginea furnizată. AI produce apoi o listă de posibile sindroame.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"