
„Ne vom obține independența pe curent electric. Astăzi noi depindem de Transnistria.”. Un anunț în acest sens a fost făcut ieri de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. În cadrul unui interviu pentru NordNews, șefa statului a declarat că Guvernul de la Chișinău lucrează la implementarea proiectului de interconectare a sistemelor electroenergetice din Republica Moldova cu România.
Potrivit șefei statului, chiar dacă securitatea energetică mereu a fost o problemă majoră pentru R. Moldova, nimeni nu s-a preocupat de ea.
„Să rezolvi problema în securitatea energetică în situație normală este mult mai ușor decât într-o situație de criză. Acum când toată lumea caută gaze naturale e foarte greu să găsești alternativă. Atunci când țări mai mari care cumpără volume mai mari, evident că vânzătorii sunt interesați să se ocupe de cei care cumpără mai mult, pentru că sunt sume mai mari, ci nu țări mici care are nevoie de un volum mai mic de gaze. Chiar dacă am nimerit în această situație, evident că trebuie să găsim soluții. Evident că noi pe viitor trebuie să creștem producerea de energie electrică și să consumul de gaze. Avem anumite idei despre cum am putea energie electrică. Ați văzut că am schimbat cadrul normativ și permitem mai multe investiții în energia solară. O să facem proiecte de asigurare a securității energetice în același timp cu tranziția la energia verde. Acum implementăm proiectul de conectare cu România, o să mai dureze câțiva ani, dar într-un sfârșit o să-l avem, ne vom obține independența pe curent electric, pentru că astăzi noi depindem de Transnistria și din păcate această dependență e de decenii acolo. Nici o guvernare nu a avut responsabilitatea să construiască o alternativă. Noi în 2019, atunci când am venit, am pornit acest proiect, după care el a stat undeva atârnat în cui, ca deja în 2021 când a venit Guvernul Gavrilița am început implementarea acestui proiect. Îl vom duce la bun sfârșit în acest mandat, așa încât să avem certitudinea că există alternativă și nu ne mai poate închide curentul electric regimul de la Tiraspol atunci când vrea”, a declarat Maia Sandu.
Maia Sandu a mai declarat că în cazul în care Republica Moldova va fi deconectată de la gazele rusești, România va putea furniza țării noastre un anumit volum de gaze.
„Discutăm cu România și contăm foarte mult că ne vor putea furniza gaze, asta în cazul celui mai rău scenariu posibil, dacă vom fi deconectați de la gazele rusești. România ar putea furniza o cantitate minimă de care avem nevoie. […] Și acum poate să vină pe țeavă gaze, doar să găsim de unde să vină aceste gaze. Repet, Guvernele noastre au convenit să găsească soluții concrete în cazul în care R. Moldova este deconectată de la gaze, să putem să primim un anumit volum din România și eu sunt sigură că acest lucru se va întâmpla”, a conchis Maia Sandu.
Amintim că, la 2 august curent, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a anunțat că Republica Moldova se pregătește de situația în care gigantul energetic rus Gazprom ar putea să limiteze livrările de gaze naturale pentru țara noastră. Proporțiile probabile sunt de 35%, 50 % și 100%.