NordNews
Avem ce spune

Interviu// Alexei Tulbure: Dacă opoziția nu va recunoaște alegerile, nici comunitatea internațională nu o va face

Alegerile parlamentare din 24 februarie  și așa parțial fraudate ar putea fi compromise totalmente mâine în în cadrul scrutinului, sde această părere este analistul politic Alexei Tulbure.  El a mai precizat în cadrul unui interviu oferit pentru nordnews, că   dacă opoziția nu va recunoaște rezultatul alegerilor, atunci nu le va recunoaște nici comunitatea internațională.
 
-Domnule Tulbure, una din noutățile acestor alegeri este anularea „zilei tacerii”. La ce surprize ne-am putea sa ne asteptam miine?
 
-Vor avea loc lucruri neobișnuite pentru noi. Mâine, am putea să ne așteptăm ca în jurul secțiilor de votare să avem corturi. Nu exclud că vor fi copți frigărui și servite băuturi alcoolice. Va fi un carnaval întreg, pentru că oamenii vor avea dreptul să facă agitație electorală.  Instituțiile de drept nu vor interveni și ei nici nu știu cum să o facă. Avem șansa să vedem lucruri interesante.
 
-Cât de mare este probabilitatea fraudării acestor alegeri care pot fi modalitățile de furt?
 
-Aceste alegeri deja sunt manipulate și fraudate prin faptul că a fost introdus sistemul mixt de vot. Prin faptul că legislația electorală, adoptată în consecința introducerii acestui sistem, e de o calitate foarte proastă, prin faptul că au fost introduse aceste certificate de integritate.  Certificatele au fost gândite ca un filtru pentru opoziție, pentru a-i împiedica să participe la alegeri. Au fost folosite resursele administrative atât de PDM, cât și de partidele satelit, fapt reflectat și în rapoartele observatorilor internaționali. Este o neclaritate și în rapoartele financiare prezentate de partide, mai ales în cazul PDM-ului, căci ei multe cheltuieli nu le-au oglindit. O mare problemă este și calitatea listelor electorale.  Conform datelor recensământului din 2014, avem peste 2,8 milioane de locuitori, pe când în listele electorale figurează tocmai 3,2 milioane de alegători. Există și problema diasporei, mai ales a celei din Rusia, care nu va avea posibilitatea să voteze. Acolo, nu au fost deschise suficiente secții de vot. În circumscripțiile din Occident, Canada și SUA se vor forma cozi, pentru ca oamenii să nu reușească să voteze. Apoi, favorizarea candidatului Valeriu Ghilețchi pe circumscripția America de Nord, unde secțiiele de vot vor fi deschise în biserici.   La fel, interzicerea pentru o jumătate de milion de moldoveni de a participa la alegeri din cauza pașapoartelor expirate, lucru care nu s-a întâmplat în  celelalte scrutine.
 
-Am putea să ne așteptăm la acțiuni de protest luni, 25 februarie?
 
-Eu cred că protestele sunt binevenite. Este dreptul constituțional al cetățenilor să protesteze. Mai ales, când avem astfel de alegeri.  Nimic nu este mai bun pentru apărarea democrației decât un protest sănătos.
 
-Cum credeți, dacă guvernarii actuale nu-i vor conveni rezultatele scrutinului,  le va invalida  si dacă da, atunci cum o va face?
 
-Asta e posibil ca ele să fie anulate în circumscripțiile uninominale. Asta se va face în cazul în care va fi convenabil Partidului Democrat. Nu se vor obosi să aducă argumente plauzibile, vor inventa ceva, ca să le anuleze. Mai ales că s-au introdus în legislație niște prevederi prin care 2/3 din deputații aleși sunt suficienți ca Parlamentul să fie recunoscut drept unul legitim. Ei pot să anuleze rezultatele alegerilor în 20 de circumscripții uninominale. Se convoacă Parlamentul și el este valid. Pentru noi aceasta este o noutate.
 
 
-Cum va reacționa comunitatea internațională la rezultatele scrutinului parlamentar, oricare vor fi ele?
-Comunitatea internațională va reacționa, în opinia mea, așa cum va reacționa opoziția. În cazul în care opoziția, mai exact, mă refer la ACUM,  va decide că aceste alegeri nu corespund normelor internaționale și vor cere nerecunoașterea lor pe motiv că nu sunt conform cerințelor internaționale, sunt foarte mari șansele ca comunitatea internațională să nu le recunoască.
 
 
 
 
 
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"