NordNews
Avem ce spune

Interviu// Anna Lyberg: „ Moldova are o locație centrală foarte strategică în Europa”

„În Suedia, astăzi există un sistem în baza căruia primăriile orașelor mai mari cu venituri mai mari partajează o parte din veniturile sale cu alte primării. Aceasta este o posibilitate pentru stat de a distribui resursele mai egal și de a consolida într-un fel egalitatea dintre regiuni și primării”, susține Excelența Sa, Anna Lyberg. În cadrul unui interviu pentru Nordnews, Ambasadoarea Suediei în R. Moldova a vorbit despre politica descentralizării, cât de atractivă este R. Moldova pentru investitorii suedezi, dar și de ce Suedia ajută atât de mult țara noastră în ultimii 20 de ani.

Reporter: Excelență, Suedia este un partener de dezvoltare credibil al Republicii Moldova. A demostrat-o prin numeroase investiții în domeniul social, economic, cultural, în sănătate și educație.  De ce Suedia ajută atât de mult Republica Moldova în ultimii 20 de ani?

Anna Lyberg: De la bun început vreau să vă spun că Suedia este un prieten dedicat pe termen lung al Republicii Moldova. Am fost activi în cooperarea pentru dezvoltare bilaterală de la începutul anilor 1990. Și după cum știți, suntem unul dintre donatorii principali bilaterali în Republica Moldova. Și pentru noi, Moldova este și o vecină importantă. Nu este chiar atât de departe. Dacă sunteți la sudul Suediei, distanța până la Moldova nu este mai mare decât distanța până la nordul Suediei. Deci, din acest punct de vedere, aceasta este o vecină importantă pentru Suedia și pentru Uniunea Europeană. Iar dintr-o perspectivă și mai generală, Suedia s-a angajat să pună deoparte 1% din PIB-ul său pentru cooperarea pentru dezvoltare. Și aceasta se face mai mult din motivul că noi credem că este corect să oferim susținere și să putem contribui la posibilitatea oamenilor de a-și spori șansele pentru o viață și un trai mai bun.

Reporter: Ne puteți spune cât a investit Stockholmul pentru bunăstarea cetățenilor din Republica Moldova?

Anna Lyberg: Da, sigur. Și după cum am spus, Moldova este una din țările prioritare pentru Suedia în cooperarea pentru dezvoltare și anual, punem deoparte aproximativ 15 milioane de Euro, ceea ce am făcut deja de vreo câțiva ani. Suntem activi în special în trei domenii unde punem accentul pe susținerea reformelor, pe reformele ce se referă la Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Aceste trei domenii sunt statul de drept, democrația și drepturile omului. Un alt domeniu este dezvoltarea economiei de piață și consolidarea legăturilor economice cu Uniunea Europeană. Un alt domeniu este mediul ambiant, combaterea schimbărilor climatice și de asemenea, consolidarea rezilienței la impacturile asupra mediului și schimbările de mediu. Un interes tradițional pentru Suedia îl reprezintă domeniile în care vedem că avem valoare adăugată și în care dispunem de expertiză suedeză. De exemplu, am cooperat în domeniul fiscal, Serviciul fiscal suedez împreună cu partenerul din Moldova și de asemenea, poliția comunitară, cooperarea în domeniul justiției și drepturilor omului și libertatea presei, spre exemplu.

Reporter: În acest an pandemic 2020-2021, provocat de COVID 19, Regatul Suediei și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare au ajutat mult întreprinderile mici și mijlocii, care, dacă nu mă înșel, sunt aproape 100 la număr. Ne puteți vorbi despre dimensiunea și valoarea  acestui proiect?

Anna Lyberg: Știți, eu cred că anul care numai ce a trecut a fost foarte complicat pentru multe întreprinderi mici și mijlocii și, mă bucur că Suedia poate fi parte a susținerii acestora aici, în Republica Moldova.  Acest proiect denumit AdTrade este finanțat de Suedia și implementat de PNUD având obiectivul de a oferi asistență antreprenorilor de pe ambele maluri ale râului și de asemenea, de a le ofere instrumente ca să-și poată crește afacerile. Am văzut cum cu ajutorul proiectului au reușit să-și consolideze posibilitățile pentru e-comerț, au fost îndrumați cum să se orienteze spre exporturi pe piața UE. Dar am mai pus accentul și pe afacerile conduse de femei. Mai trebuie să menționez că noi lucrăm cu companiile care angajează persoane din grupurile vulnerabile. Aceasta de asemenea, este o parte importantă. Deci suma totală a proiectului este de aproximativ 2 milioane Euro. După cum am mai spus, obiectivul este de a contribui la crearea condițiilor de trai mai bune atât pentru femei, cât și pentru bărbați pe ambele maluri ale râului Nistru.

Reporter: Recent, Mun. Balți a procurat 11 troleibuze noi. Bani au fost oferiti de  Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Fondul Parteneriatului pentru Eficiență Energetică și Mediu din Europa de Est, Fond din care face parte și Suedia. E un proiect în valoare de peste 3 milioane de euro. Care a fost contribuția statului pe care îl reprezentați și daca veți mai investi în infrastructura din localitățile din nordul Republicii Moldova?

Anna Lyberg: În primul rând, vreau să vă spun că programul E5P pe care l-ați menționat, a fost de asemenea, inițiat pe timpul Președinției Suedeze în Uniunea Europeană în 2009. Și suntem cel mai mare contribuitor bilateral la acest fond. Astfel, avem scopul să susținem dezvoltarea inclusivă în Moldova. Aici vedem că autoritățile publice locale joacă un rol important, deoarece infrastructura este o parte importantă când îmbunătățim calitatea vieții oamenilor. Pentru Moldova, Suedia a contribuit cu șase milioane Euro la proiectele E5P, iar pentru acest proiect specific cu 11 troleibuze, am contribuit cu un grant de 1,1 milioane Euro în calitate de asistență tehnică. Aș mai vrea să adaog că am vizitat orașul Bălți chiar acum o săptămâna și am avut oportunitatea de a vedea aceste troleibuze: moderne, eficiente din punct de vedere energetic, ecologice, cu podea joasă care într-adevăr sporesc accesul cetățenilor din suburbiile orașului Bălți în centrul orașului. Și acest lucru e valabil pentru toți. Am în vedere, pentru părinții cu cărucioare și pentru persoanele cu nevoi speciale. M-a inspirat mult ceea ce am văzut.

Reporter: Regatul Suediei este un stat post industrial, care s-a remarcat prin exportul de tehnologii și produse de înaltă calitate. Care a fost cheia succesului, pentru că cunoaștem că Suedia s-a confruntat cu destule obstacole, unul dintre care este valurile de emigrare a cetățenilor?!

Anna Lyberg: Da, aveți dreptate. O sută de ani în urmă Suedia a fost una dintre cele mai sărace țări din Europa, iar multe persoane au decis să emigreze chiar și în Statele Unite. 25% din populația Suediei a emigrat în Statele Unite în secolul XIX. Și desigur, asta s-a datorat factorilor de atragere și respingere. Oamenii au văzut lipsa oportunităților în Suedia în contrast cu posibilitățile mai mari în Statele Unite. Dar cum am depășit această situație? Cum am depășit circumstanțele mai sărace ca să ajungem acolo unde suntem azi? Aș spune că sunt foarte mulți factori. În primul rând, am dezvoltat democrația după care, sistemul de asistență socială. Dar iarăși, există mulți factori care au un impact asupra dezvoltării. Aș menționa că un lucru foarte important este voința liderilor politici de a lua câteodată decizii dificile în ceea ce privește implementarea reformelor necesare și, că vedem, importanța reformelor, de exemplu, în sistemul justiției.  Și de asemenea, pentru a vedea dezvoltarea durabilă a țării avem nevoie de o societate civilă vibrantă. Avem nevoie de pluralism și libertatea presei. Desigur, mai sunt mulți pași importanți pe care trebuie să-i întreprindem.

Reporter: În Republica Moldova se vorbește tot mai mult despre politica descentralizării, cum stau lucrurile în Suedia, în ce măsură sunt finanțate autoritățile locale?

Anna Lyberg: În primul rând, vreau să zic că atunci când implementezi politici într-o țară, este foarte important să iai în considerație oamenii din toată țară, nu? Nu doar orașele mari. Și mai vedem că există o provocare în Suedia, care este o țară mare, iar populația nu este distribuită egal. Cu siguranță este o provocare. De asemenea, faptul că vedem că oamenii se mută în orașele mai mari, precum și urbanizarea care are loc de asemenea ne impune provocări față de posibilitatea de a asigura o distribuție egală a resurselor, dar și a serviciilor de stat, deoarece știm că multe din aceste lucruri, ca infrastructura și comunicațiile și accesul la serviciile de stat, toate aceste sunt factori care contribuie la crearea standardelor de trai de o calitate mai bună. În Suedia, astăzi există un sistem în baza căruia primăriile orașelor mai mari cu venituri mai mari partajează o parte din veniturile sale cu alte primării. Aceasta este o posibilitate pentru stat de a distribui resursele mai egal și de a consolida într-un fel egalitatea dintre regiuni și primării.

Reporter: Pe 27 iunie, se împlinesc 7 ani de la semnarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Deseori, am auzit la Chișinau că acest acord a fost implementat în proporție de 60, apoi de 80 și, în fine, de  90. Se produce impresia că mâine-poimâne urmează să depunem cererea de preaderare. Totuși, cum credeți, la ce etapă ne aflăm și la ce capitole mai avem de muncit pentru a ne integra în comunitatea europeană?

Anna Lyberg: După cum ați spus, Acordul de Asociere este într-adevăr cadrul de lucru pentru avansarea relațiilor dintre Uniunea Europeană și Moldova. Acesta între-adevăr formează fundamentul cooperării și dacă este implementat în totalitate, adică este un instrument puternic și ambițios. Și atunci când este implementat pe deplin, va spori și integrarea în Uniunea Europeană și va avea un impact pozitiv asupra cetățenilor Moldovei.  De asemenea, noi știm că procesul de aderare la Uniunea Europeană este unul lung și implică diverse angajamente și reforme ce urmează a fi întreprinse. Mai există multe reforme importante ce trebuie implementate în Moldova. Încă o dată vreau să menționez reforma justiției și lupta împotriva corupției, deoarece sunt cruciale pentru avansare. De asemenea, după cum am menționat mai devreme, vorbind despre presa liberă, societatea civilă vibrantă, pluralism. Acestea reprezintă piatra de temelie, iar Moldova și-a luat deja angajamentul față de principiile democratice și statul de drept, care sunt într-un fel, nucleul Acordului de Asociere. Și aici sper că vom vedea liderii aleși ai Moldovei, care într-adevăr să ia în serios toate aceste lucruri și să continuă să pună accentul pe aceste reforme importante în domeniile pe care le-am menționat. Și aceasta va aduce beneficii cetățenilor Moldovei.

Reporter:Cât de atractivă este Republica Moldova pentru investitorii suedezi?

Anna Lyberg: Da. Chiar cred că există un potențial mare pentru investițiile suedeze în Moldova. Astăzi avem o mână de companii suedeze active în Moldova. Mă refer la Ericsson, Oriflame, Sinevo, Volvo și unele centre de apel suedeze stabilite la Chișinău. Și văd un potențial destul de mare. Companiile suedeze sunt foarte deschise, caută permanent parteneriate puternice noi. Și mai știm că Moldova are o locație centrală foarte strategică în Europa. Dar mai cred că atunci când companiile suedeze caută piețe noi, acestea mai atrag atenția și la alte aspecte precum sistemul de justiție independent. Deci, cred că acestea sunt domenii la care companiile suedeze vor atrage atenție deosebită. Și aceasta la fel va fi crucial pentru dezvoltarea investițiilor suedeze ulterioare.

Reporter:Cum credeți, la ce nivel este utilizat potențialul de dezvoltare comercială și economică între statele noastre?

Anna Lyberg: Iarăși, consider că există un potențial mare. Știm că astăzi aproximativ 70% din exporturile moldovenești ajung pe piața europeană. Și mai există și meritul acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană. Moldova are un număr de produse foarte atractive și chiar competitive. Și nu în ultimul rând mă refer la dezvoltarea importantă pe care au văzut-o în industria vinicolă, unde la moment avem un număr de vinificatori mici dar foarte talentați, care chiar plasează Moldova pe hartă. Văd că există un număr de industrii ca de exemplu, industria modei, TIC, turismul care probabil va avea acum un potențial mai bun din nou de vreme ce ne redeschidem pentru mai multe călătorii și suntem foarte bucuroși să putem, împreună cu USAID și UK, să susținem afacerile și industriile din Moldova în cadrul Programului de Competitivitate în sectoarele menționate, dacă vedem un potențial bun de creștere, unde putem asista și susține aceste companii, precum și să consolidăm legăturile și contactele cu piețele din UE, dar și în termeni generali, să sporim competitivitatea și eficiența lor. Și cred că acum este doar o chestiune de timp înainte ca mai multe companii suedeze să vină în Moldova și de asemenea, să pună Moldova în centrul atenției.

Reporter:Ce evenimente se află pe agenda Ambasadei Suediei în Republica Moldova: vizite, evenimente culturale, schimb de delegații?

Anna Lyberg: Știm cu toții că anul trecut a avut un impact destul de mare asupra posibilităților de a organiza evenimente și vizite, precum și diferite activități în țară, deci vreau să vă spun că echipa Ambasadei la acest moment este foarte nerăbdătoare să se reîntoarcă și să re-înceapă toate activitățile pe care le implementa. De asemenea, de a vizita, de a invita vizitatori, și nu în ultimul rând, de a continua cu festivalurile de film. De exemplu, Festivalul de Film MOLDOX, care a început la Cahul și în care am fost foarte implicați.  Mai este și festivalul de graffitti în Chișinău, unde de asemenea, am fost foarte activi și mai vedem un număr de domenii, unde noi de asemenea, putem fi activi. Sunt sigură că veți auzi despre aceasta mai aproape de eveniment.  Aș mai vrea să adaog că anul acesta Suedia deține președinția în OSCE, ceea ce înseamnă că în luna februarie am avut posibilitatea de a saluta Ministrul de Externe al Suediei la Chișinău și de a ne întâlni cu oficialii înalți acolo. Desigur, anul curent, aceasta va face parte din prioritățile noastre privind activitățile și implicarea pe care o demonstrăm.

Reporter: Excelență, ați reușit să vizitați locurile de la Tighina care amintesc de aflarea acolo (între 1709 și 1711) a regelui suedez Carol al XII?

Anna Lyberg: Da, desigur, de mai multe ori. Acesta este un loc istoric important, nu doar pentru Suedia, ci și pentru istoria noastră comună și legăturile noastre bilaterale – legături bilaterale puternice – pe care le vom vedea timp îndelungat. De asemenea, acesta este un loc interesant deoarece, este locul de unde Suedia a fost condusă mulți ani. Și vizitatorii care vin aici sunt foarte cointeresați să vadă aceste locuri

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata