NordNews
Avem ce spune

INTERVIU // Arina Spătaru: Bălțenii merită un nivel decent de viață

Candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr la funcția de primar a municipiului Bălți, Arina Spătaru, a vorbit în cadrul unui interiviu acordat portalului NordNews despre participarea sa la alegerile locale din 20 mai, despre obiectivele majore, despre planul de acțiuni în caz dacă va deveni edilul capitalei de nord a republicii și, nu în ultimul rând, de ce are nevoie un om pentru a fi fericit.
– Doamnă Arina Spătaru, ce v-a determinat să candidați la funcția de primar?
– Ce m-a făcut să candidez? Poate din simpla convingere că bălțenii merită un nivel decent de viață. Apoi, înțelegerea faptului că condițiile de trai și  confortul pentru toți locuitorii municipiului sunt imperative, pe care le poate înfăptui doar primarul, încrederea că serviciile publice pot fi de înaltă calitate și deschiderea spre noi proiecte. Am participat la realizarea a foarte multor proiecte și am ajuns la momentul când  vreau să adun toate energiile și experiența și să le torn în proiectul „ Primăria municipiului Bălți.”  Sunt sigură că Bălțiul meu drag poate deveni un centru de atracție în domeniul de afaceri pentru nordul republicii. Despre aceste lucruri voi vorbi mai amănunțit în perioada electorală.
– Ați elaborat un plan de acțiuni cu ajutorul căruia să faceți din municipiul Bălți un oraș european prosper?
– Sigur, eu vin cu un program conștient și cu o viziune clară, modernă și nouă asupra modului cum poate fi gestionat și dezvoltat municipiul. Am avut ocazia să mă întâlnesc cu oameni din orașul Bălți, competenți în diferite domenii, cu cetățeni de la care am colectat informații.  Programul meu va fi adoptat la necesitățile orașului Bălți. Voi încerca să evit populismul folosit de alte personae, care au mai încercat să candideze până acum. Am să vin cu soluții clare. Îmi propun să împărțesc activitatea mea în trei etape. Deci va fi un program pentru următorul an – 2019. Sunt soluții și rezolvarea problemelor pe termen scurt, adică ce putem face anul acesta. Următoarea etapă va fi pe termen mediu și pe termen lung, pentru că am niște viziuni pe care mi le-aș dori să le exemplific în programul meu, chiar ce aș face până în anul 2023. Mai exact, ce aș face în primul an de activitate în fotoliul de primar. Îmi propun să începem cu o analiză funcțională, care ne va ajuta să reorganizăm administrația municipală, care ne va ajuta să identificăm o structură compactă, eficientă și profesionistă, cu o bună determinare și motivare a funcționarilor publici. Pentru început, mă voi clarifica cu primăria. Voi demara acest process după ce va fi realizat un audut amplu, din care voi afla cum stau lucrurile în această instituție. După acest audit,împreună cu echipa mea voi organiza un management performant a tuturor întreprinderilor municipale pentru interesul cetățenilor.
 – Care sunt obiectivele dvs majore?
– Obiectivele sunt destul de ambițioase. Văd cum poate deveni municipiul Bălți, într- adevăr, capitala de nord a țării. Cred că este necesar de a consolida statutul municipiului Bălți la nivel național. Orașul este capitala de nord și vreau să demonstrez acest lucru prin activități în cadrul municipalității și vreau să demonstrez întregii țări că Bălțiul merită mai mult.
– V-ati lansat în campanie acum o săptămână. Aveți o echipă cu care, eventual, ați putea activa la primărie?
– În primul rând am o echipă, dar fac parte și dintr-un n partid politic de susținerea căruia mă bucur foarte mult. În al doilea rând, am sușinerea familiei mele. Pentru că o mamă activă este un lucru folositor familiei. Înainte de a candida, m-am consultat cu membrii familiei. Lor le-ar plăcea ideea să aibă o mamă primar, pentru că ei consideră că mama ar putea să facă multe.
– Ați identificat deja persoane din echipa dumneavoastră pentru funcțiile de viceprimar?
– Este o întrebare prea grăbită. Mai întâi de toate, trebuie să fiu înregistrată oficial. După asta, voi organiza o conferință de presă la care voi prezenta  persoanele din echipa mea și programul meu electoral. Acum, mă ocup de consolidarea echipei Partidului Platforma Demnitate și Adevăr  din Bălți.
Joi, voi avea o întrevedere cu membrii echipei Partidului Acțiune și Solidaritate. Ei și-au exprimat susținerea candidaturii mele. De asemenea, vom fi susținuți și de membrii Partidului Liberal Democrat. Ei ne vor oferi membrii burourilor electorale la secțiile de vot. Acest lucru mă bucură. Am reușit să consolidăm echipă la Bălți în plan de colaborare dintre partide. Cu o astfel de susținere voi putea să formez și o echipă pentru primărie.
 – Cum rămâne cu membrii partidelor unioniste din Bălți, i-ați luat în calcul?
– Mă bucur că la Bălți sunt susținătorii unor astfel de partide. În așa mod ,Bălțiul se transformă într-un oraș democratic. Toate gândurile și ideile au dreptul la existență atâta timp, cât sunt în limitele legii. Nu am încercat să discut cu reprezentanții unioniștilor. Probabil nu a venit momentul. După partea oficială de lansare în campanie, voi discuta și cu ei. La moment, nu am niciun răspuns. Vom vedea.
 Cum vă gândiți să rezolvați problema votului etnic (cunoaștem că vorbitorii de limbă rusă votează, de regulă, tot pe cineva care vorbește în această limbă)?
– Sunt sigură că locuitorii municipiului Bălți au învățat lecția. Ei nu mai cred în oamenii care folosesc geopoliticul în alegerile locale. Îndiferent de faptul că vorbim limbi diferite,  mergem prin aceleași gropi și suferim din cauza că nu se evacuează la timp gunoiul. Suferim din cauza multor lucruri mai puțin plăcute din motive de gestionare greșită  a treburilor primăriei…
Multe greșeli ale actualei conduceri sunt legate de multiplele încercări de a dezbina oamenii.  Noi la Bălți avem mai multe teme care ne dezbină, decât ne unesc. Voi încerca să-i unesc pe toți în jurul ideii „Un oraș modern în care ai vrea să trăiești.”
 – Activitatea de primar necesită cunoștințe și experiențe în diverse domenii, cum credeți, veți putea face față problemelor cu care vă veți confrunta?
– Am studii în economie și în prezent sunt masterandă la Facultatea de Economie. Cu puțin se deosebește o primărie la nivelul gestionării de o afacere. Cea mai bună realizare a mea a fost faptul că am reușit să creez o echipă, atunci când am pornit afacerea. Când am început totul, erau vremuri grele, erau ani când femeile practic plecau peste hotare, pentru a-și câștiga existența și să-și asigure viitorul copiilor. Am reușit în astfel de condiții să formez o echipă și bălțenii cunosc atelierul meu. Sunt sigură că voi reuși să-mi fac treaba și la nivel de municipalitate, doar să ai dorință. Eu o am!
– Ce calități trebuie să posede un primar pentru a gestiona eficient o primărie?
Trebuie să aibă studiile de rigoare. Este important să-ți iubești orașul. Încă o particularitate: am crescut la Bălți, am studiat, m-am căsătorit, mi-am crescut familia, mi-am crescut afacerea și nu am plecat nicăieri.
– Peste o săptămână începe campania electorală. Sunteți gata pentru bătăliile politice și atacurile la persoană?
Am doi ani de activitate în cadrul organizației teritoriale al Partidului Platforma Demnitate și Adevăr din Bălți și sunt obișnuită cu astfel de atacuri. Am primit multe mesaje la adresa mea fie plăcute, fie neplăcute. Dacă la început aceste atacuri îmi provocau tristețe, mai apoi, m-au făcut mai tare. Acum trec peste ele liniștit. Dacă concurenții electorali ajung la niște lucruri denigratorii, asta demonstrează că ei nu au dovezi și argumente reale.
 – Cunoaștem că sunteți soție de preot, nu va constitui aceasta un impediment într-o eventuală accedere la primărie? 
– De ce să fie? Nu cred. Dacă e să vorbim la capitolul steriotipuri, să știți că de mult le-am spart. La început oamenii spuneau „o soție de preot și cum va gestiona o afacere?”
Le-am demonstrat că pot. Cresc copii și sunt și o enoriașă exemplară. Pe lângă biserică sunt și învățătoare la școala duminicală. Deja al șaptelea an consecutiv reușesc să educ copii ca pe viitori creștini. Ieri, am avut și un matineu dedicat Zilei Învierii. Am reușit să demonstrez că pot combina și lucrurile bisericești cu cele lumești.
Soțul  dumneavoastră salută decizia de a candida la această funcție? 
-Desigur. Înainte de a depune actele la CEC, am avut cu el o discuție la un drum lung. El și-a exprimat îngrijorarea asupra faptului că alegerile la noi în țară se reduc la murdării. L-am asigurat că în cazul dacă vor fi atacuri la persoană,  voi rezista. El are încredere în mine și știe că voi reuși. Noi suntem 23 de ani împreună. El, în calitate de preot, la fel a început-o de la zero. La începuturi, spitalul municipal ne-a oferit doar o cameră. Utați-vă cât e de frumoasă biserica. Acum este edificată și altă și cât e de mare comunitatea în jurul parohiei. Să știți că și eu am contribuit la construcția bisericii.
– Cum credeți, ce-i trebuie omului ca să fie fericit cu adevărat? 
– Fiecare om alege fericirea așa cum gândește în funcție de valorile pe care le promovează. Omul care nu are de o bucată de pâine, alte lucruri îl fac fericit. Totul depinde de necesitatea lăuntrică. Atunci când omul trăiește în armonie cu toți din jur și primește satisfacție de la lucrul făcut, putem spune că este fericit. Eu caut fericirea în lucruri mici, căci acolo este ea. Unii caută fericirea în altă parte,  dar ea este alături în lucruri pe care nu le observăm. Dragi bălțeni, fericirea este peste tot: în ochii celor dragi, în îmbrățișări.
-Vă mulțumim mult
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"