NordNews
Avem ce spune

INTERVIU // Arina Spătaru: Procesul este în derulare, schimbarea este ireversibilă, mergem înainte

Portalul NordNews a realizat un interviu cu deputata Parlamentului R. Moldova din partea Blocului ACUM Arina Spătaru. Am vorbit cu aleasa poporului despre calitatea de parlamentar și  despre munca pe care trebuie să o facă în forul legislativ, dar și despre problemele cu care se confruntă noua guvernare.
Ce șanse are proiectul cu privire la Statutul mun. Bălți, elaborat de dvs, să devină lege?
–  Ai dreptate, nu este o noutate, de fapt, este onorarea promisiunilor, așa cum am promis mie și tuturor oamenilor cu care am interacționat în perioada electorală. Am vorbit foarte mult despre legea Statutului municipiului Bălți și este prima lege înaintată de mine și eu consider că acest lucru este o normă. De fapt, deputatul de asta și merge în parlament, să-și onoreze obligațiunile, promisiunile și să lucreze pentru binele cetățenilor. Sânt sigură că acest proiect de lege are sorți de izbândă. Acum este important ce mesaj va aduce societatea noii guvernări, pentru că aici, probabil, este momentul cel mai important. De aceea, fac apel la toți bălțenii, la toată media locală, sper să mă audă toți oamenii, juriști, economiști, antreprenori, oameni notorii din Bălți, să amplificăm acest mesaj, că noi bălțenii ne dorim foarte mult legea Statutului municipiului Bălți. Pentru că această lege va trezi interesul în exclusivitate al oamenilor din Bălți, pentru că, să fim sinceri, chișinăuenii sunt departe de nevoile noastre. Nu va fi ușor, având în vedere faptul că pe lista deputaților sunt doar 4 reprezentanți din Bălți, majoritatea aleșilor poporului sunt din Chișinău și pentru ei acest proiect de lege nu cred că este atât de important, ca pentru noi. Și acum este momentul ca noi, comunitatea bălțeană, să ne unim eforturile pentru ca mesajul nostru să ajungă la guvernare. Noi ne dorim un Statut al municiupiului Bălți, asta e.
 
Cu ce alte probleme decât cele identificate în campania electorală se confruntă acum oamenii din localitățile, unde ați fost în ultimul timp?
–  De regulă, acestea sunt probleme de ordin local. De aceea, întotdeauna insist ca și primarul să fie prezent la aceste întâlniri. De fapt, oamenii vorbesc cel mai des despre problemele lor locale și când sunt prezenți primarul, asistentul social, polițistul la aceste audieri ei pot să mă ajute să soluționez aceste probleme pe loc și am observat  că, de cele mai multe ori, problema stă în lipsa de comunicare. Primarii noștri, din păcate, nu comunică suficient cu locuitorii. Îmi pare foarte bine că, după plecarea mea, mulți oameni rămân cu problemele soluționate pe loc, multor persoane li se răspunde  la niște întrebări pe care, de obicei, primarii evită  sau ezită să le răspundă. Foarte frecvente sunt întrebările referitoare la starea sistemul de justiție de la noi, mai ales despre deciziile judecătorești controversate. Știm foarte bine cât este de grav bolnav acest sistem și atunci  când oamenii vin cu plângeri referitoare la activitatea procurorilor, judecătorilor le explic foarte calm că un deputat nu poate influența o decizie judecătorească, dar împreună încercăm să căutăm soluții, încercăm să apelăm la poliție, la procuratură, să căutăm posibilități de a revedea, revizui aceste dosare, de a mai da o șansă oamenilor să-și soluționeze problemele.
 
Cum percep locuitorii din regiunea de nord schimbarea puterii de la Chișinău?
–  Toată lumea este fericită și mulțumită. Primesc atâtea feedback-uri pozitive, oamenilor nu le vine a crede. Asta mă bucură foarte mult, că am satisfăcut așteptările oamenilor. Desigur că toți sunt cu ochii pe noi.  Observăm că oamenii se interesază de evoluția acestei schimbări. Firește că oamenii ne învinuesc că suntem prea loiali cu resturile fostei guvernări și așteaptă de la noi niște decizii mai drastice și ședințe de  judecată la televizor. Le explicăm că noi nu suntem ca ei, că noi respectăm buchia legii, că tot ce s-a construit, imperiul acesta mafiot,  cosntruit de mulți ani nu poți să-l dărâmi într-o zi sau două. De aceea, oamenii sunt înțelegători, desigur că ne acuză de multe abuzuri pe care le fac reprezentanții fostei guvernări, care au rămas încă  în funcții în teritoriu. Noi toate aceste lucruri le documentăm, căutăm să le obstrucționăm, astfel încât cei care până acum au fost la putere și nu pot să se împace cu această schimbare de putere, noi le recomandăm să se concentreze pe soluționarea problemelor cetățeanului, pentru că în marea majoritate a cazurilor ei sunt încă funcționari publici, încă șefi de raioane, primari, comisari. Încercăm să-i convingem că noi toți suntem aleși și suntem oameni care venim să lucrăm pentru binele cetățeanului. Așteptăm, totuși, o perioadă așa mai liniștită de schimbare a puterii. Este destul de liniștit, slavă Domnului, slavă Domnului că nu au avut loc vărsări de sânge, că nimeni n-a avut de suferit fizic. Încetul cu încetul, am văzut că și astăzi au avut loc foarte multe demisii, deci, acești oameni, aceste resturi ale guvernării încep a înțelege că schimbarea este ireversibilă.
 
Pleacă de bună voie sau ,totuși, sub presiunea comunității?
–  Există în primul rând presiunea socială, societatea așteaptă ca ei să plece, există și niște presiuni ale bunului simț și a legii, pentru că ei sunt buni cunoscători ai legii. Ei înțeleg foarte bine că cu noi nu se pot duce discuții pe ascuns, obscure, că noi n-o să acceptăm astfel de practici, cum a fost până acum, de aceea, probabil, înțeleg că este timpul să plece și chiar le-aș dori să plece toți. Mi-ași fi dorit să-l văd pe Procurorul General plecat, dar dacă n-a vrut să plece, l-am plecat noi, parlamentarii, de aceea, chiar mă bucur  să aduc și noutatea aceasta tuturor oamenilor.  Procesul este în derulare, schimbarea este ireversibilă, mergem înainte. Vor fi deblocate finanțările mult așteptate, care au fost blocate cu câțiva ani în urmă, cu certitudine vom avea o toamnă înteresantă, plină cu noutăți, vom avea alegeri locale, pentru că noi am schimbat forul legislativ, noi am adus acolo schimbarea, am eliberat Parlamentul. Și acum ne așteptăm ca oamenii din teritoriu, prin implicarea fiecăruia, prin votul fiecăruia, să ne ajute să schimbăm guvernarea și la nivel local, astfel, încât toți primarii compromiși, care au muncit pentru binele lor personal și al familiilor lor și au uitat de cetățeni, să plece, si cetățeanul simplu să poată  iarăși să decidă. În toamnă, sper să ne reușească  o schimbare generală capitală.
 
În alegerile locale din toamnă veți candida din nou la fotoliul de primar de Bălți?
–  Este o întrebare prematură. Desigur că, dacă priviți toate filmulețele mele video și declarațiile din campania parlamentară, eu am spus că plec în Parlament pentru că funcția de deputat pentru mine este un instrument. La moment, oamenii au înțeles care a fost acesta, adică posibilitatea, dreptul meu de a înainta o iniațiativă legislativă, care se referă desigur la municipiul Bălți. De fiecare dată, am spus că ținta mea finală este bunăstarea oamenilor din Bălți. O capitală europeană unde să vrei să trăiești. De aceea, dacă această următoare etapă  a vieții mele vor fi alegerile locale în Bălți, cu certitudine mi-ar plăcea să particip la ele. Dar știți că suntem în bloc și desigur că doar când o să aflu dacă sunt susținută de colegii mei, pentru că este important să-și spună și ei părerea, pentru că eu sunt om de echipă, eu reprezint un partid. Decizia poate să fie diferită.
 
Formațiunile din Blocul ACUM vor merge la alegerile locale din 20 octombrie împreună sau separat?
–  Noi mergem împreună și în alegerile locale, asta să fie clar pentru toți, despre asta am vorbit și acum reiterăm acest lucru. Vom merge împreună, vom identifica candidatul la primărie, cel mai bun pentru localitate, iar listele candidaților la consiliile locale, municipale,  orășenești, raionale vor fi făcute exact pe baza de selectare, cum a fost făcută și lista națională la parlamentare. Pe bază de meritocrație, profesionalism, onestitate, rezultate, pentru că și acum vom întreba doritorii care  vor să candideze, ce au făcut până acum, dacă au luptat, dacă s-au dezvoltat, dacă au făcut ceva bun pentru  localitate sau au stat în umbră și au așteptat momentul oportun. Sunt sigură că acum ne va fi mai ușor, pentru că am trecut perioade grele, când am fost în opoziție, când am luptat practic cu mâinile goale cu mafia, acum ne va fi mai ușor. Sunt sigură ca va fi o luptă grea, dar am încrederea că vom izbuti și rezultatele vor fi pe măsura așteptărilor.
 
Cum comentați afirmația președintelui Igor Dodon că în localitățile unde vor câștiga cei de la ACUM, să fie înaintați vice-primari de la PSRM și invers?
–   Nu comentez deloc, este afirmația dlui, are dreptul la orice afirmație. Pot să vă spun că candidații comuni vor fi înaintați din partea Blocului ACUM.
 
În general, acest lucru este unul real la nivel local, unde oamenii se cunosc mult mai bine și nu e vorba neapărat de politică?
–   Eu în general nu m-aș da cu părerea. Pentru mine este important omul care va fi la funcția de vice-primar, calitatea omului. Exact ca în alte domenii. Dacă ați observat, în experiența parlamentară, pe lista Blocului ACUM și noi în fracțiune avem oameni apolitici din afara politicii, din societatea civilă, pentru noi era important calitatea omului și mai puțin calitatea politică. De aceea, dacă aceste persoane, care vor fi vice-primari, vor fi persoane profesioniste, vor munci pentru binele omului, vor aduce plusvaloare localității, să fie și nu contează culoarea lor politică. Să câștige cei mai buni și să muncească cei mai buni. Pentru că oamenii noștri merită ca în fruntea localității să fie persoane profesioniste și dornice de a schimba lucrurile spre bine.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"