NordNews
Avem ce spune

INTERVIU // Cetatea Soroca intră în reparație pentru doi ani. UE alocă 1,2 milioane de euro pentru renovarea fortăreței

La Cetatea Soroca vor avea loc ample lucrări de restaurare și consolidare a monumentului istoric. Acestea vor fi realizate timp de doi ani, în cadrul proiectului transfrontalier „Ștefan cel Mare – istorie comună, patrimoniu comun, Soroca – Vaslui”, finanțat de UE prin Programul Operațional Comun România- R. Moldova 2014-2020. Pentru restaurarea fortăreței de la Soroca, UE va aloca circa 1,2 milioane de euro din cele peste 1,6 milioane de euro – valoarea totală a proiectului transfrontalier. În cadrul unui interviu pentru Nordnews.md, managerul proiectului, Igor Țarălungă, a venit cu mai multe detalii despre lucrările de renovare care vor avea loc. Iar istoricul Nicolae Bulat ne-a povestit cum va arăta fortăreața și cât de mult s-a schimbat aceasta în ultimii ani, grație suportului Uniunii Europene.

 

Autorii proiectului de restaurare a Cetății Soroca sunt arhitecții Trifan Semion și Vasile Eremciuc. Cele mai importante lucrări se vor axa pe restaurarea și consolidarea pereților fortăreței și a celor 12 cazemate. Multe din elementele viitoarelor lucrări de restaurare, cum ar fi zidăria și lemnul utilizat, au fost inspirate din Cetățile lui Ștefan cel Mare de la Suceava și Putina. Conceptul de restaurare a Cetății Soroca a fost elaborat în baza documentelor de arhivă.

Precizăm că, prima etapă de restaurare a Cetății Soroca a avut loc între 2013-2015, în cadrul proiectului transfrontalier „Bijuterii medievale”, care a presupus efectuarea unor lucrări de restaurare la câteva fortărețe din România, Moldova și Ucraina. În acel proiect, pentru renovarea Cetății Soroca a fost cheltuită suma de 2 milioane de euro.

Cetatea Soroca datează cu sec. XV și ar fi fost încălțată inițial din lemn la îndemnul lui Ștefan cel Mare. Ulterior, în sec. XVI, a fost clădită din piatră, la indicația lui Petru Rareș.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"