NordNews
Avem ce spune

Interviu// Daniel Ioniță: „Nu venim cu propaganda, dar venim cu niște realități concrete pentru toți cetățenii Republicii Moldova”

La final de mandat, a venit la Bălți, într-o vizită de rămas-bun, ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță.

Excelența Sa a acordat un interviu pentru portalul NordNews.md, în care a vorbit despre ajutoarele oferite de București Chisinăului, despre suportul oferit în parcursul nostru european, dar și despre realațiile economice dintre cele două state.

 

 

Excelență, România a desfășurat și desfășoară multe proiecte sociale, economice, educațional-culturale în regiunea de nord a Republicii Moldova, însă oamenii locului continuă să se uite cu anumite rezerve la acest sprijin frățesc și la Statul Român, în genere. Cum credeți, de ce se întâmplă așa? 

 

Acțiunea noastră – și când spun „acțiunea noastră” mă refer la politica României – este una coerentă și consecventă, și vizează în egală măsură toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de locul în care trăiesc, de limba pe care o vorbesc, de etnia cu care se autoidentifică. Am fost consecvenți și insistenți în a afirma faptul că susținem fără niciun fel de rezerve parcursul european ireversibil al Republicii Moldova, care este dublat de o multitudine de proiecte derulate în folosul tuturor cetățenilor. Sunt câteva domenii de excelență care au fost poate mai vizibile, dar nu sunt singulare. Domeniul educației și domeniul sănătății sunt printre aceste domenii, pentru că aici poate au fost cele mai vizibile acțiuni făcute de România, în decursul ultimilor ani, în folosul cetățenilor Republicii Moldova. Grădinițele renovate, microbuzele școlare, miile de burse oferite elevilor și studenților din Republica Moldova, care au putut să studieze în România, locurile în taberele de vacanță, renovarea și construcția de la zero a unor instituții de învățământ. Să nu uităm că la Comrat, România construiește o aripă nouă a Liceului „Mihai Eminescu”. Totodată, în domeniul Sănătății, sprijinul nostru a fost vizibil pe timp de pandemie, pentru că România a fost primul stat care a donat vaccin anti-COVID Republicii Moldova, România a fost printre primele state care a donat asistență medicală substanțială Republicii Moldova. România a fost prima țară care a trimis o echipă de medici, care au lucrat o perioadă alături de medicii dumneavoastră, pentru a face față cu toții acestei pandemii nenorocite. Iar atunci când România s-a confruntat cu al patrulea val al pandemiei, medici, asistenți medicali și personal de urgență din Republica Moldova s-au aflat pe durata unei luni de zile în România.

Așadar, în ce ne privește pe noi, empatia și solidaritatea sunt fundamentele acestei relații speciale, fundamente care se mai bazează pe o comunitate de limbă, de cultură, de istorie și de tradiții. Suntem neobosiți în a crede cu tărie în viitorul vostru european.

Au fost perioade bune și perioade mai puțin bune, și asta nu s-a datorat nicidecum voinței politice a României față de Republica Moldova. Sprijinul României pentru Republica Moldova a fost unul transpartinic. Absolut toți politicienii, absolut toate guvernele din România, absolut toate coalițiile de guvernare și-au dorit relații strânse, relații consolidate, relații speciale, relații de parteneriat strategic cu Republica Moldova.

 

Ce motivează Statul Român să ajute Republica Moldova?

 

Daniel Ioniță: Împărțim o bună parte din istoria noastră. Avem o istorie comună, avem aceeași limbă, avem aceleași tradiții. O mare parte din cetățenii Republicii Moldova au și cetățenie română. Geografia, istoria și limba ne obligă să avem relații frățești. Mai mult, există relații extinse la absolut toate nivelurile. Sunt familii care locuiesc pe ambele maluri ale Prutului, există legături interpersonale, sunt relații economice solide, care în ultimii ani s-au consolidat.

Apropo de relațiile economice, am ajuns anul trecut la o valoare record a schimburilor economice bilaterale, am depășit 2,4 miliarde de dolari SUA. România este principalul partener comercial al Republicii Moldova, atât la importuri, cât și la exporturi. Din ansamblul comerțului bilateral al Republicii Moldova, 65 % se îndreaptă spre spațiul Uniunii Europene. Iar din cele 65 %, o bună parte, dacă nu chiar majoritatea, merg spre România. Lucrurile acestea sunt chestiuni concrete, despre care se cunoaște mai puțin, și nu pentru că România nu ar vrea să știe sau că România este timidă în a ne afirma, ci poate pentru că România nu este văzută și apreciată așa cum se cuvine de unii cetățeni ai Republicii Moldova. Dar sunt convins că și aceștia se vor lămuri și vor înțelege cine le este prieten și cine le este mai puțin prieten.

 

Orașul Bălți este un oraș specific. Unii locuitori de aici mai cred în tot felul de stereotipuri, mituri și sperietori despre România. Dar acești oameni, după ce trec punctele de control vamal și ajung la Iași, Botoșani sau alte orașe de peste Prut se întorc acasă impresionați și cu un  gând: „Cum de s-a reușit în România să fie construite drumuri, iluminat stradal, obiecte de infrastructură pe care ai plăcerea să le vizitezi?”. Cu ce explicații ați veni pentru ei?

 

Daniel Ioniță: Dumneavoastră știți mai bine de ce aveți nevoie. România s-a dezvoltat și a ajuns la stadiul acesta datorită faptului că noi am avut o viziune politică clară. Am știut încotro trebuie să ne îndreptăm. Ne-am asumat ca obiective de țară integrarea în NATO și în Uniunea Europeană, iar de pe urma acestor integrări în sistemul de valori euroatlantic, cei care au avut de câștigat au fost cetățenii români. Înainte de anii ’90, PIB-ul per capita în teritoriul acesta, numit acum Republica Moldova, era mai mare decât PIB-ul per capita în România. Deci, cu 30 de ani în urmă, cetățenii de aici trăiau mult mai bine decât cei din România. În momentul de față, această dată statistică este de circa 6-7 ori în favoarea noastră.

Așa cum spuneam, integrarea europeană și euroatlantică a însemnat enorm, pentru că drumul către acele instituții a fost un drum de purificare, de transformare democratică. A fost un drum care a presupus și sacrificii din partea noastră, a tuturor, dar călătoria în sine a meritat, iar destinația, fără discuții, a fost una câștigătoare, cum, de altfel, credem este și cazul Republicii Moldova. Acesta este motivul pentru care am fost neobosiți în afirmarea obiectivului de integrare europeană a Republicii Moldova, iar depunerea recentă a cererii de aderare la UE reprezintă pentru mine cea mai fericită zi, din cei aproape șase ani de mandat la Chișinău. Sunt convins că de acum încolo acest obiectiv a intrat pe un drum ireversibil. Veți vedea care este diferența.

Sunt convins că și în Bălți aveți refugiați din Ucraina și nu cred că cetățenii de aici nu se întreabă: „Oare ce caută refugiații din Ucraina? Oare de ce își părăsesc casele? Oare de ce pleacă femeile în vârstă și cele tinere cu copii în brațe, ori mamele care-și trimit copiii din Ucraina aici, în Republica Moldova? Oare oamenii ceea sunt în vacanță sau poate…?” Răspunsul corect este că oamenii ceea fug din calea unui război, unei agresiuni militare declanșate de Rusia dintr-un motiv foarte simplu: Ucraina, la fel ca și dvs, a vrut să fie suverană și independentă. Cred că această lecție istorică va trebui să rezoneze și sunt convins că va rezona în mod corect în mintea tuturor.

Dacă nu credeți „propaganda” Occidentului, măcar veți fi impresionați de suferința umană, declanșată de tragedia războiului din țara vecină. Mulți trăiesc cu nostalgia unor vremuri trecute. Vestea tristă pentru toți este că nimic din trecut nu se mai poate întoarce. Este important să ne cunoaștem trecutul, căci pe baza lui trăim în prezent și putem proiecta împreună un viitor.

 

Care ar fi cel mai mare regret al dvs, ce nu ați reușit să faceți, dar ați dorit din tot sufletul să realizați în timpul mandatului de ambasador?

 

Daniel Ioniță: Cred că se putea face mai mult și sunt convis că se putea face mult mai mult, pentru că nivelul de ambiție în ceea ce privește relația dintre România și Republica Moldova este uriaș. E firesc să fie așa. Avem motivație puternică pentru a acționa, astfel încât să ne fie la fel de bine pe cele două maluri ale Prutului. Avem motivații suficitente pentru a acționa asupra securității, prosperității și stabilității cetățenilor noștri, care reprezintă, în esență, obiectivele supreme ale oricărui politician care-și dorește, până la urmă, un viitor pentru copiii lui.

Sigur că au fost unele perioade mai simple, altele mai complicate, au fost perioade în care, de exemplu, dorința noastră imensă de cooperare s-a lovit de un val de nepăsare din partea unor politicieni de la Chișinău, care poate nu-și doreau și nu-și doresc ca România să fie vizibilă în ceea ce privește realitățile ei. Deci, nu venim cu propaganda, dar venim cu niște realități concrete pentru toți cetățenii Republicii Moldova. Și faptul că dvs v-ați referit la cei care trec Prutul și își dau seama că lumea s-a schimbat, da, asta e realitatea, România s-a schimbat și lumea se va schimba în continuare, iar schimbarea aceasta a fost posibilă datorită faptului că noi am avut o opțiune strategică clară, am vrut să mergem către Vest. Nu ne-a fost simplu, au fost greutăți, dificultăți, dar am reușit să le depășim. Și cred că acesta este cel mai bun exemplu că trebuie să venim către dvs. Iar dacă acum suntem în măsura să putem să vă ajutăm, când vă este greu, este tocmai datorită faptului că, cu ani în urmă, noi am luat niște decizii înțelepte.

 

Am observat că, în ultimii 20 de ani, de la poduri de flori, concerte, recitaluri sau hore, adică, de la acțiuni culturale s-a trecut la acțiuni mult mai concrete în relațiile dintre România și Republica Moldova. Adică, după proiectele culturale, au urmat cele – absolut necesare(!) – de infrastructură…

 

Daniel Ioniță: România a acționat pentru a ajuta Republica Moldova să se interconecteze energetic. România acționează pentru a întări reziliența instituțiilor din R. Moldova, prin schimb de bune practici, prin transfer de expertiză, pentru ca instituțiile dvs să fie în măsură să facă față unor provocări  interne și externe. România, prin aceste programe destinate cetățenilor, a dorit să vină cu un ajutor direct, dar nu ajutoarele sunt cele mai importante în astfel de situații. Este important să ai la graniță un vecin pe care să te poți încredința pe viitor, și pentru asta ar trebuie să acționăm în continuare. Construcția fizică a unor acorduri au fost semnate și urmează a fi implementate, dar pentru asta avem nevoie în continuare de cât mai multe interconexiuni, și energetice, și de altă natură, pentru a oferi celor care trăiesc în Republica Moldova mai multă siguranță.

Moldova este dependentă energetic doar de o singură sursă. Dacă sursa aceea încetează să vă dea gaz, ce veți face? Nu aveți alternativă. Tocmai pentru asta, un obiectiv principal pe care mi l-am asumat de la începutul mandatului a fost finalizarea gazoductului Iași-Chișinău. Pentru că acest gazoduct are acea importanță strategică și reprezintă acea alternativă de care aveți nevoie în vremuri grele…

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"