NordNews
Avem ce spune

INTERVIU // Floris Van Eijk: Corupția – una dintre cele mai mari probleme ale R. Moldova

„Atât timp cât există corupție în sistemul judiciar, o companie care investește în Republica Moldova, spre exemplu, nu poate fi sigură de faptul că atunci când apare un conflict cu o altă companie sau cu statul, acesta va fi elucidat într-o manieră echitabilă” susține Excelența Sa, Floris Van Eijk. În cadrul unui interviu pentru Nordnews, șeful Ambasadei Regatului Țărilor de jos în R. Moldova a vorbit despre cum privesc europenii fenomenul corupției și injustiției, dacă R. Moldova are șanse reale să adere la UE, dar și ce l-a impresionat cel mai mult în țara noastră.

Mai jos, citiți interviul integral

Reporter: Domnule Van Eijk, realizăm acest interviu într-o perioadă foarte dificilă pentru întreaga lume și mai ales pentru continentul european – pandemia de COVID-19. Care este impactul pandemiei asupra țării dumneavoastră și în ce măsură Regatul Țărilor de Jos face față acestei provocări globale?

Floris Van Eijk: Sunt de părere că impactul pandemiei COVID-19 a fost puternic resimțit de toate țările lumii, inclusiv de Țările de Jos, bineînțeles. Am fost nevoiți să luăm măsuri pentru a proteja sănătatea publică, la fel c în Republica Moldova, oamenii au trebuit să păstreze distanța, să poarte măști. Din nefericire, au fost impuse anumite interdicții de circulație, iar unele afaceri au rămas închise. Din fericire, ca și în Republica Moldova, numărul de cazuri noi de infectare este în scădere. Avem stabilit un plan de redeschidere a societății. Suntem la faza incipientă a acestui plan, cursul căruia depinde de evoluția pandemiei – cât de rapidă poate să fie această redeschidere a societății. Odată cu vaccinarea populației – avem până acum circa 40 de vaccinuri la o sută de persoane – și pe măsură ce aceste vaccinuri sunt distribuite, sperăm că vor fi îndeplinite condițiile pentru redeschiderea societății. De asemenea, noi sperăm să putem primi moldovenii în țara noastră cât mai curând posibil, însă această decizie va fi luată de către Uniunea Europeană, la Bruxelles, fiind o decizie comună luată de toate țările Schengen. În cazul în care aceste condiții sunt îndeplinite, atât în interiorul Uniunii Europene, cât și în Republica Moldova, atunci sperăm să primim călătorii în viitorul apropiat.

Reporter: Cum credeți, ce lecție ar trebui să învețe în acest context autoritățile de la Chișinău de la colegii lor de la Amsterdam?

Floris Van Eijk: Nu știu. Noi nu suntem siguri dacă am reușit sau nu să avem realizări în lupta cu această pandemie. Cred că doar timpul ne va spune. Adică, multe țări luptă împotriva pandemiei. Noi am întreprins diverse măsuri în momente diferite, dar acestea sunt asemănătoare: este vorba de a nu organiza evenimente în masă, de a păstra distanța, și, desigur, despre vaccinare. Dar, momentan, îmi este foarte greu să spun cât de importante sunt aceste măsuri. Prin urmare, nu eu sunt acela care să le spună autorităților din Republica Moldova ce trebuie să facă. Noi toți învățăm unii de la alții. Sunt sigur că în viitor oamenii de știință vor evalua această pandemie.

Reporter: Amsterdamul a devenit cel mai mare centru financiar din Europa. Cum v-a reușit acest lucru?

Floris Van Eijk: Este o întrebare bună. Ceea ce vă pot spune este că Amsterdam, și consider că și Țările de Jos, în general, dispun de un climat investițional favorabil. Companiile, în special, cele din sectorul financiar, preferă să investească în Țările de Jos. Acest fapt se datorează pieței forței de muncă înalt calificate. În Țările de Jos, sistemul public de învățământ este foarte dezvoltat. Totodată, este o țară unde profesioniștilor înalt calificați le place să lucreze și să trăiască datorită școlilor bine și nivelului ridicat de trai. Acesta este un factor important, dar, în același timp, sunt foarte bine dezvoltate și alte aspecte ale climatului investițional. Statul de drept, spre exemplu. Pentru companiile mari este foarte important să cunoască care sunt regulile și dacă acestea sunt puse în aplicare de către un sistem judiciar independent. Și considerăm că acest sistem este foarte bine dezvoltat. Țările de Jos, cu sediul guvernului la Haga, reprezintă centrul dreptului internațional, această postură fiind cunoscută. Prin urmare, pentru noi este foarte important ca statul de drept să fie consolidat în mod continuu. Acest lucru atrage foarte multe companii. Totodată, aș vrea să menționez Brexit-ul – retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, considerat de guvernul nostru a fi un lucru regretabil, dar aceasta este alegerea lor. Din acest motiv, sediile centrale ale câtorva companii au fost transferate din Londra în Țările de Jos, întrucât pentru acestea este esențial să aibă o poziție fermă în Uniunea Europeană. Și nu în ultimul rând, Țările de Jos au o calitate promițătoare și foarte competitivă.

Reporter: Excelență, ați preluat conducerea Oficiului Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în R. Moldova în anul 2019, după experiența diplomatică și existențială obținută în  Costa Rica și Columbia. Ne puteți spune ce v-a impresionat cel mai mult la prima vedere?

Floris Van Eijk: Când am ajuns pentru prima dată în Republica Moldova, am văzut și diferențe, și unele similitudini. Cert este faptul că istoria Moldovei este foarte diferită, aceasta fiind o țară europeană care a făcut parte din Uniunea Sovietică o perioadă de timp îndelungată. Acest lucru, cu siguranță, o distinge de Costa Rica și Columbia. Totodată, eu cred că Moldova este o țară cu oameni inimoși. Consider că din fostul teritoriu sovietic, Moldova este teritoriul latin, unde locuiesc cei mai calzi oameni din punct de vedere spiritual. Acest lucru se datorează și limbii de stat, care este, desigur, o limbă romană. Dar se poate observa că în cultura țării persistă atât influențe mediteraneene, cât și latine. Datorită pasiunii lor pentru mâncare și dans, eu observ unele similitudini cu Costa Rica și Columbia. Oamenii sunt foarte prietenoși și deschiși. Da, și acest fapt m-a impresionat. Chiar dacă nu vorbesc limba de stat, eu o pot înțelege într-o anumită măsură, deoarece se aseamănă cu limba spaniolă.

Reporter: Cum ați caracteriza relațiile economice, politice și culturale dintre Regatul Țărilor de Jos și R. Moldova?

Floris Van Eijk: Acestea sunt foarte diverse. Avem o sferă amplă de relații atât în domeniul politic, cât și în cel economic. Desigur, noi sprijinim ambițiile Guvernului Republicii Moldova de a se apropia de Europa, de a adopta cu adevărat valorile europene și de a construi legături mai solide, atât politice, cât și economice. Consider că Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova a contribuit pozitiv la dezvoltarea economiei europene. Dar există multe alte oportunități care ar consolida și mai mult cooperarea economică europeană și dezvolta economia Moldovei, generând beneficii și pentru țările membre ale Uniunii Europene. În ceea ce privește domeniul politic, noi sprijinim foarte mult ambiția doamnei Președinte Sandu de reforma sectorul de justiție, de a-l curăța de corupție și de a promova o bună guvernare, întrucât consider că eliminarea corupției, una dintre cele mai mari probleme, este cheia spre dezvoltarea Republicii Moldova. Construirea unui stat de drept, în care investitorii să aibă încredere și care, în mod sigur, va atrage multe activități economice. În același timp, noi sprijinim eforturile instituțiilor publice și ale societății civile de a îmbunătăți respectarea drepturilor omului în țară. Prin urmare, noi conlucrăm cu organizațiile societății civile în vederea promovării și protejării drepturilor femeilor, minorităților etice, vorbitorilor de limbă rusă și romă, persoanelor LGBT și minorităților religioase. Credem că acest lucru este destul de important. Observăm că organizațiile societății civile din Republica Moldova sunt profesioniste, bine dezvoltate și foarte interesate în această cooperare. Și, într-un final, aș vrea să menționez sprijinul nostru pentru presa independentă, deoarece noi credem că în fiecare democrație, aceasta joacă un rol important. Reprezentanții mass-media informează oamenii despre ceea ce se întâmplă în țară, fapt ce le permite acestora să urmărească activitatea politicienilor și să ia o decizie asumată atunci când votează.

Reporter: Remarcăm că țara dumneavoastră contribuie de ani buni la dezvoltarea societății civile și mass-mediei independente din R. Moldova. Cum selectați partenerii și cum vă asigurați că ei devin sustenabili/creditabili?

Floris Van Eijk: Este o întrebare bună. În ultimă instanță, aceasta se rezumă la conștientizarea evenimentelor ce se produc cu adevărat în societate și crearea unei rețele bune de parteneri. Prin urmare, îmi este dificil să vă răspund la întrebare, întrucât aceasta depinde realmente de propunerea înaintată. Să fim sinceri, într-o societate perfectă, presa independentă ar dispune de propria piață, nu ar avea nevoie de sprijinul partenerilor de dezvoltare. Dar, din păcate, observăm că în Republica Moldova piața mass-media este foarte mică. Concomitent, există înțelegeri de cartel, motiv din care presa independentă nu este în stare să câștige bani din abonamente și reclame. Din păcate, pentru a susține mass-media independentă e necesar să o finanțăm, să asigurăm sponsori, să o sprijinim. Și noi facem exact acest lucru. Republica Moldova, ca orice țară, are nevoie, mai mult ca niciodată, de o presă independentă și puternică. Și să combată știrile false răspândite de unele platforme mass-media tradiționale, dar, în mod special, de cele online, care sunt foarte greu de monitorizat.

Reporter: Care sunt realizările și eșecurile R. Moldova în relațiile cu Regatul Țărilor de Jos?

Floris Van Eijk: Îmi este dificil să vorbesc despre realizări și eșecuri. Aș prefera să vorbesc despre oportunități. Relațiile bilaterale dintre Regatul Țărilor de Jos și Republica Moldova sunt bune. Dar, desigur, există oportunități de cooperare economică și  judiciară pe care le-am menționat mai sus. Contează foarte mult și cadrul temporal, dorința politică a ambelor părți. Și ține de datoria noastră, ca oficiu al Ambasadei, să identificăm aceste posibilități fie împreună cu instituțiile publice, fie cu societatea civilă, iar apoi să le implementăm. Pot să aduc câteva exemple: avem experți din Țările de Jos care se ocupă cu administrarea funciară. Aceștia lucrează împreună cu colegii lor polonezi și croați în cadrul proiectelor UE pentru a îmbunătăți administrarea funciară în Republica Moldova. Un alt exemplu de cooperare bilaterală dintre Țările de Jos și Republica Moldova este sfera financiară, unde experții din Țările de Jos, experții  Băncii Naționale a Țărilor de Jos lucrează împreună cu reprezentanții Băncii Naționale a Moldovei pentru a îmbunătăți supravegherea sistemului bancar, ceea ce, desigur, este un lucru foarte important. Sistemul bancar a fost fortificat foarte mult după frauda bancară, dar există posibilitatea de a-l consolida în continuare și de a menține independența Băncii Naționale, ceea ce este esențial.

Reporter: Autoritățile de la Chișinău vorbesc de câteva decenii de integrarea europeană a R. Moldova. În opinia dumneavoastră, ce împiedică țara noastră să devină un stat cu adevăr democratic și prosper?

Floris Van Eijk: Consider că, la sigur, corupția este unul dintre cele mai mari obstacole. Atât timp cât există corupție în sistemul judiciar,, o companie care investește în Republica Moldova, spre exemplu, nu poate fi sigură de faptul că atunci când apare un conflict cu o altă companie sau cu statul, acesta va fi elucidat într-o manieră echitabilă. Prin urmare, acea companie niciodată nu va face investiții de amploare, ceea ce reprezintă și cazul Danube logistics, companie olandeză, care gestionează singurul port maritim al Moldovei din Giurgiulești și este supusă unui atac permanent. Observăm că examinarea cauzelor în instanță se face într-o manieră „amuzantă”, ceea ce este problematic. Companiile care ar vrea să investească în Republica Moldova urmăresc situația și observă ce se întâmplă în cazul de la Giurgiulești, însă momentan ezită să adopte decizii investiționale legate de Republica Moldova. Deci, urmează ca sectorul de justiție să fie curățat de corupție, fapt ce va spori încrederea în climatul investițional din Republica Moldova. Acest lucru va atrage investiții în viitor care sunt foarte importante pentru dezvoltarea țării.

Reporter: Are șanse reale R. Moldova să adere la Uniunea Europeană, când putem observa lipsa unui parcurs și a unei voințe politice clare de aderare la UE?

Floris Van Eijk: Este o întrebare bună. La fel cum ați menționat și dumneavoastră, aderarea la Uniunea Europeană nu este posibilă în prezent. Și ar fi un pic ciudat să vorbim acum despre acest lucru, întrucât sunt mulți pași de întreprins în acest sens. Dar, cu siguranță, cred că este importantă și fezabilă apropierea Moldovei de Uniunea Europeană. Aceasta începe prin continuarea punerii în aplicare a Acordului de Asociere și a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. Așa cum am spus la început, Moldova a beneficiat semnificativ de pe urma acestor acorduri. Comerțul dintre Uniunea Europeană și Moldova a crescut în mod considerabil în ultimii ani. Și, în același timp, sunt de părere că prin punerea în aplicare a normelor și standardelor europene, climatul de afaceri a fost considerabil îmbunătățit. Există numeroase lucruri care necesită a fi realizate, însă, în cazul în care Acordul de Asociere va fi implementat cu succes și Moldova se va apropia mai mult de Uniunea Europeană, atunci vom putea vorbi despre aderare. Dar, cred că ar trebui să realizăm acest proces pas cu pas și să ne concentrăm asupra prezentului.

Reporter: În cazul compromiterii șanselor la integrare, înseamnă oare că R. Moldova ar putea  rămâne un cordon sanitar dintre Blocul Euro-Atlantic și lumea rusă?

Floris Van Eijk: Eu nu văd Moldova din această perspectivă. Nu aș vorbi despre Moldova în calitate de cordon sanitar. Consider că, indiferent de scenariu, este important ca Moldova să fie văzută din perspectiva realizărilor sale. Moldova este capabilă să se dezvolte. Este ceea ce cetățenii Republicii Moldova merită. Uniunea Europeană, Regatul Țărilor de Jos sunt gata să sprijine acest lucru. Permiteți-mi să-mi formulez gândul în felul următor: consider că Uniunea Europeană este interesată să aibă vecini buni și fericiți. Și eu nu aș vrea să vorbesc despre aceștia din perspectiva cordonului sanitar.

Reporter: Regatul Țărilor de Jos pledează cu insistență pentru protejarea drepturilor minorităților sexuale, în timp ce la noi ele sunt supuse oprobriului public. Ce are de câștigat societatea atunci când își acceptă cetățenii așa cum sunt ei?

Floris Van Eijk: În primul rând, mă gândesc la minoritățile sexuale, care constituie aproximativ 10% din populație. Desigur, este foarte important ca drepturile lor să fie respectate. Acest lucru îi fac pe oameni mai fericiți și contribuie la prosperitatea societății. Dar, dacă am privi în ansamblu, am realiza că diversitatea reprezintă o forță. Companiile din Țările de Jos încearcă să creeze echipe cât mai diverse, care includ bărbați și femei, persoane de diferite vârste, din diferite medii culturale, inclusiv minoritățile sexuale, fapt ce le face mai versatile, mai creative. Prin urmare, din această perspectivă, sunt de părere că economia are de câștigat atunci dispune de o societate incluzivă. Nu doar bărbați în vârstă, de rasă albă, dar și femei, tineri, persoane LGBT. Dacă e să privim la viitorul Republicii Moldova, observăm că Moldova este o țară diversă, iar puterea constă în diversitate. Există vorbitori de limbă rusă, vorbitori de limbă română, persoane de diferite religii, persoane cu diferite experiențe de migrare, care au plecat în Rusia la studii și la lucru, persoane care eu ales să meargă în Europa de Vest ca să studieze și să lucreze. Și, desigur, în Republica Moldova există persoane LGBT. Până la urmă, consider că trebuie să învățăm să respectăm diferențele și să construim împreună o Moldova mai puternică. Apoi societatea și economia Moldovei pot profita cu adevărat de pe urma acestei diversități.

Reporter: Consiliul Europei și Uniunea Europeană sunt promotorii valorilor europene. Cum privesc ei fenomenul corupției și injustiției prezent, din păcate, la cel mai înalt nivel în R. Moldova?

Floris Van Eijk: Cred că nu este niciun secret că nivelul de corupție în Republica Moldova este ridicat. Aceasta este situația. Și este mai ușor de zis decât de făcut atunci când vine vorba de corupție, nu-i așa? Dacă ar fi existat o rețetă secretă în acest sens, aceasta ar fi fost deja aplicată. Pot fi întreprinse diferite acțiuni. Consider că moldovenii trebuie să decidă pentru ei înșiși care este cea mai bună cale. Organizațiile societății civile au anumite idei referitoare la acest subiect. Și funcționarii din instituțiile publice, din guvern, au idei la acest capitol. În cazul în care aceste idei sunt bune, suntem gata să le sprijinim. Consider că Comisia de la Veneția i-a prezentat Guvernului recomandări privind îmbunătățirea sistemului de justiție și stoparea corupției. Aceștia sunt experți, ale căror recomandări noi am vrea să le urmăm.

Reporter: Clasa politică de la noi nu întotdeauna se gândește la bunăstarea cetățenilor. Ce mesaj ați avea pentru locuitorii R. Moldova, în contextul alegerilor parlamentare anticipate, care vor avea loc pe 11 iulie.

Floris Van Eijk: La ultimele alegeri prezidențiale, ca ambasadă, am promovat campania Pus pe Vot. Mesajul acestei campanii este foarte relevant și pentru viitoarele alegeri parlamentare. Potrivit mesajului, oamenii ar trebui să se informeze, să citească presa independentă, să-și formeze o opinie pentru cine să voteze și să voteze conștient. Consider că acest fapt este foarte important. Și, ulterior, candidații aleși, oricare ar fi ei, să fie susținuți.

BANNER_FINANTATORI
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata