NordNews
Avem ce spune

INTERVIU // Igor Munteanu: În condițiile șantajului practicat de Gazprom, trebuie să ne orientăm rapid spre furnizorii de gaze din România

România poate oferi Republicii Moldova un volum zilnic de 5 mln. metri cubi de gaze. Anunțul a fost făcut de primul ministru al României, Nicolae Ciucă. Pentru ca livrările să aibă un regim constant este nevoie însă de inter-operaționalizarea conductelor de transport a gazelor naturale pe teritoriul Moldovei. În cadrul unui interviu pentru Deschide.MD, fostul ambasador al R.Moldova în SUA, dr. SciPol, Igor Munteanu, a declarat că ANRE trebuie să adopte urgent reglementări suplimentare, care să oblige OTS (operatorii de sistem) Vestmoldtransgaz și Moldovatransgaz să fie complet inter-operaționale.

Deschide.MD: Domnule Munteanu, care sunt acțiunile imediate necesare pentru ca Republica Moldova să evite o criză a lipsei gazelor?

Igor Munteanu: Trebuie aprobată procedura completă care să permită ca gazele naturale să curgă nestingherit între cele două conducte și să se elimine posibilitatea apariției unor blocaje tehnice intenționate. Este nevoie de ajustarea tarifelor de transport. Trebuie clarificate urgent procedurile de echilibrare pentru piața de electricitate și cea a gazelor naturale ca Moldova să poată opera cât mai curând, în condiții egale, traderi europeni serioși, alături de furnizorii locali tradiționali. În condițiile șantajului practicat de Gazprom, trebuie să ne orientăm rapid și imediat spre furnizorii de gaze naturale din România, operând pe platformele de tranzacționare bursieră consacrate din România.

Deschide.MD: Este Bursa Română de Mărfuri, care și-a deschis și sucursală la Chișinău, capabilă să asigure acest proces?

Igor Munteanu: Evident. BRM (Bursa Română de Mărfuri) a instruit personalul distribuitorilor din Republica Moldova, dar și a companiei Energocom, Moldtransgaz, dar serviciile acesteia rămân din păcate neutilizate din cauza încăpățânării cu care ministerul de ramură continuă să promoveze politica status-quo-ului pe o piață energetică expusă tuturor riscurilor.

Deschide.MD: Ce ar trebui să se evite pentru a nu crea ori menține piedici de funcționare a companiilor românești și ce complicații ar putea fi văzute ca obstacole care aduc atingere obligațiilor RM în raport cu Acordul Comunității Energetice?

Igor Munteanu: Războiul de agresiune rusesc contra Ucrainei a schimbat din temelii piața energetică globală. Nu mai putem sta în formulele timpului trecut, prefăcându-ne că nu înțelegem nimic. Singura politică corectă pe energie este astăzi ”cancel Russia”, orice dependență menținută în mod artificial față de concernul Gazprom înseamnă tolerarea unor riscuri și instabilități structurale, legate de costuri ascunse pe care nu le mai putem suporta. Conflictul militar iscat recent în Ucraina face ca prețurile la energie pe piața internațională să crească constant în cursul acestui an, dar și în anii care urmează. RM va resimți cât de curând faptul că era prețurilor reduse la energie a apus iremediabil, atât la gaze naturale cât și la electricitate.

Deschide.MD: Ce soluții vedeți?

Igor Munteanu: Guvernul trebuie să gândească cât mai curând un set de politici cu 3 obiective strategice esențiale pentru securitatea energetică a RM: 1) Protecția socială pe termen lung a consumatorilor vulnerabili, care nu pot plăti costurile lunare ale facturilor, mai ales în timp de iarnă. Consumatorii vulnerabili trebuie identificați în prealabil, iar Guvernul trebuie să asigure din timp fondurile necesare pentru compensarea facturilor la energie. 2) Deschiderea pieței naționale de energie pentru furnizorii de energie internaționali, mai ales pentru cei din Uniunea Europeană. 3) Construcția de noi capacități de producție a electricității în RM este singura măsura care va asigura independența energetică reală a RM pe termen mediu și lung. Investițiile noi au însă nevoie formarea unei piețe libere, prin implementarea rapidă a angajamentelor restante privind Pachetul III Energie al UE și prin continuare pașilor deja efectuați cu privire la funcționarea burselor de energie în Republica Moldova.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"