NordNews
Avem ce spune

INTERVIU // Natalia Gașițoi: Sperăm că vom inspira tinerilor încredere pentru a alege instituția noastră

Joi, 11 iulie a început perioada de admitere la universitate, pentru anul de studii 2019-2020. Iar vestea bună pentru absolvenții de gimnazii din nordul țării e că de la 1 septembrie își reia activitatea Colegiul Pedagogic ,,Ion Creangă”. Despre admitere, preferințele tinerilor și oportunități am vorbit cu Rectorul Universității de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți, conf. univ., dr. Natalia Gașițoi.

 
Ce ne puteți spune despre admiterea de anul acesta? Prin ce se deosebește de cele din anii precedenți?

,,Vă mulțumesc pentru interesul manifestat față de admiterea la studiile superioare în Universitatea de Stat «Alecu Russo» din Bălți. Ieri am dat start campaniei de admitere 2019, pentru ciclul I, studii superioare de Licență și ciclul II, studii superioare de Masterat. Ceea ce ține de reglementările generale, am putea să afirmăm cu toată încrederea că diferențe față de anul precedent de admitere nu sunt, ceea ce ține de regulamentul general, exact ca și în anii precedenți, fiecare candidat poate opta pentru 3 programe, indicând și prioritatea buget sau taxă pentru fiecare, având în felul acesta 6 opțiuni pentru participarea la concursul de admitere. Se referă atât la studiile de licență, cât și cele de master. Tot ca și în anii precedenți candidații se pot încrie în baza copiilor actelor de studii și nu doar a actelor în original, însă în acest caz ar trebui să fie atenți, pentru că neprezentarea, în termenul indicat, a diplomei în original, înseamnă excluderea  candidaților din concursul final pentru admitere.”

Care este oferta educațională a Universității de Stat „Alecu Russo”? Sunt și careva specialități specialități noi?

,,Dacă ne orientăm la oferta educațională a universității, atunci pentru ciclul I ( Licență) avem ofertă bogată de 42 de programe de studii. Programe noi de Licență în acest an nu au fost autorizate, în anul precedent am autorizat în luna mai programul noi în domeniul ingineresc, Tehnologiile Produselor Alimentare și pentru anul viitor ne propunem să autorizăm un program nou în domeniul Științelor Economice, Marketingul și Logistica. Ceea ce ține de studiile superioare de Master, oferta educațională cuprinde peste 40 de programe de Master, programe noi autorizate în acesta an nu am avut. În anul precedent (2018-2019) am lansat un program nou de Master în domeniul Drepturilor Omului. În rest, oferta corespunde necesităților și cerințelor pieții. Avem toate programele de Licență acreditate, sunt programele în care deja am demonstrat un nivel înalt de calitate.”

Care dintre specialitățile propuse de USARB sunt în topul preferințelor studenților?

,,Dacă analizăm situația zilei de ieri, când a fost prima zi de admitere, voi menționa doar ciclul I, fiindcă, pentru ciclul II, nu am înmânat încă diplomele absolvenților noștri, de aceea au depus actele doar absolvenții din anii precedenți. La licență, pentru studii cu frecvență la zi, în prima zi s-au înscris aproximativ acelați număr de studenți ca și în anul precedent, doar cu unul mai puțin, ceea ce este foarte bine. Top 3 specialități ar fi:

  1. Drept, care rămâne cea mai solicitată specialitate;,
  2. Informatică;
  3. Limbi străine. În primul rând traducătorii pe Specialitatea Engleză-Germană, dar avem tendința de solicitare pentru programele de limbi strine în general, nu doar pe combinații engleză-germană, pentru că studenții pot să găsească în oferta noastră combinația de oricare două limbistrăine pentru studiere.

Avem un număr important de candidați care optează pentru programul de psihologie, pentru programul din domeniul economic, sperăm noi că vom avea destul de bine manifestat și pentru programele din domeniul Științelor Educației. La învățământul cu frecvență redusă situația este un pic alta, lider în top fiind și aici programul de Drept, cel mai mare număr de candidați, dar la egalitate cu programul din domeniul Pedagogiei Primară și Preșcolară, ceea ce ne bucură. Iar pe locul II ar fi deja programul de Muzică, cee ace n-a surprins. Firește, pe parcurs, situația se va schimba.”

Cum credeți, de ce a scăzut atât de drastic numărul studenților în universitățile din republică?

,,Aș vrea să menționez că, după datele pe care le avem noi din ultimii ani, practic numărul studenților înmatriculați rămâne per total același, schimbându-se doar preferința pentru învățământul cu frecvență redusă. Se observă o tendință  a candidaților de a se înscrie anume la această formă de învățământ, ceea ce e legat probabil cu încadrarea tinerilor în câmpul muncii și dorința de a îmbina studiile cu activitatea propriu zisă de muncă. Dacă vorbim în general, sigur că nu putem să negăm acest fapt, numărul de studenți este în scădere în toate instituțiile de învățământ din țară, fapt care este legat în primul rând de problema demografică și cea de migrație. Trebuie să recunoaștem, foarte mulți tineri preferă să facă studii în străinătate, și nu doar fiindcă universitățile din Europa ar putea oferi studii de o calitate mai înaltă decât cele de la noi. Mai curând explicația ar fi că unii părinți au plecat la muncă și au lăsat copii cu bunicii aici, iar acum aceștia au tendința de a pleca și ei.”

Cunoaștem că există decizia Ministerului de resort privind redeschiderea Colegiului Pedagogic „Ion Creangă”. Ce înseamnă pentru USARB reluarea activității colegiului?

,,Ne bucură foarte mult faptul că au fost introduse modificări, atât în Codul Educației, cât și în toate actele normative ce reglementează activitatea colegiilor și astfel a fost posibilă relansare colegiilor pedagogice. Colegiul „Ion Creangă” oferea studii de calitate tinerilor, era popular în rândul tinerilor din zona de nord a republicii. Majoritatea din ei optau pentru continuarea studiilor în instituțiile de învățământ superior. De aceea am insistat să autorizăm din nou acele programe de studii, care, credem noi, sunt solicitate pe piața muncii. Ne-am propus acest lucru și am reușit să autorizăm la Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare (ANACEC) 4 programe cu calificările: învățător pentru clasele primare, educator, asistent al educatorului și lucrător musical. Am obținut autorizarea pentru 5 ani de activitate și neapărat vom acredita ulterior aceste programe. Am avut susținerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării  și am fost incluși în comanda de stat cu programele pe care le propunem tinerilor. Le putem oferi absolvenților de gimnaziu programe de calitate, aici, la noi, în campusul universitar, unde avem toată infrastructura necesară pentru acești absolvenți. Avem căminele, biblioteca, sălile de sport, adică sunt toate condițiile necesare ca acești elevi să se simtă bine aici. O oportunitate pentru ei ar fi posibilitatea de a susține examenul de Bacalaureat, după anul III de studii. Și chiar dacă nu vor lua Bacalaureatul, după absolvirea colegiului, în baza diplomei, se pot inmatricula la studii superioare.”

Cum credeți, după trei ani de pauză, vor fi la fel de mulți doritori să-și continue studiile la Colegiul Pedagogic „Ion Creangă”?

,,Sper că da, pentru că zilnic primim multe apeluri telefonice din partea unor părinți care se interesează de activitatea colegiului. Colegiul Pedagogic „Ion Creangă” era un colegiu cu renume și după sistarea admiterii erau foarte multe apeluri, inclusiv de la direcțiile raionale de învățământ. Și acum suntem contactați nu doar de părinți, dar și de directori de gimnazii sau lucrători ai direcțiilor de învățământ. Interesul acesta l-am simțit și în anii precedenți. Sperăm că vom inspira tinerilor încredere pentru a alege instituția noastră.”

Cât de grea sau de ușoară este mantia de rector pentru doamna Natalia Gașițoi?  

,,Niciodată n-am simțit că aș avea o mantie de rector, pentru că sper eu că nu m-am schimbat în ceea ce ține de  relaționarea cu oamenii, cu studenții, cu angajații universității. Sincer, nu o port doar eu asta cred că este ideea, eu simt sprijinul comunității academice. E ușor când ești încojurat de oameni foarte buni, de oameni foarte demni, care împărtășesc aceleași idei și aceleși principii și valori, de aceea vreau să le aduc un cuvânt de gratitudine tuturor angajaților universității pentru că, din momentul numirii în funcție și până acum, am simțit și simt sprijinul comunității academic. Le sunt profund recunoscătoare pentru că, datorită lor, facem lucruri bune pentru universitate, împreună. Dacă e greu, simțim cu toții asta, iar dacă e bine, ne este bine tuturor.”

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata