
„În războiul lui Putin din Ucraina prețul pe care noi îl plătim este în monezi, în costuri mai mari la energie, carburanți și produse, în timp ce prețul pe care îl plătesc ucrainenii este în vieți omenești, infrastructură și orașe distruse. Războiul nu se poate încheia repede decât prin ajutorarea militară a Ucrainei, cât se poate de consistentă”, spune analistul Radu Hossu, consultant politic și activist civic din Brașov, scrie anticoruptie.md
Radu Hossu consideră că planurile de intervenție ale Rusiei nu se limitau doar la Ucraina, ci aveau în vizor și Republica Moldova. Aceste planuri, care s-ar fi realizat cu ajutorul armatei din regiunea transnistreană dacă Ucraina nu ar fi opus rezistență, aveau în vedere nu doar schimbarea guvernării, cât mai ales schimbarea vectorului geopolitic al Republicii Moldova, în așa fel încât țara să renunțe la parcursul european.
Radu Hossu a adunat anul trecut donații fizice de peste 250 de mii de euro, prin intermediul apelurilor pe care le publica pe pagina sa de Facebook, împreună cu analizele și comentariile despre situația de pe front din Ucraina. Printre donatori sunt și români din Republica Moldova.
Jurnaliștii de la Anticoruptie.md au discutat cu Radu Hossu despre experiența pe care a avut-o în Ucraina, ce îi motivează pe ucraineni să reziste, despre când și cum se va termina războiul, despre propagandă și viitorul regiunii.
Reporter: Radu Hossu, te salut, îți mulțumesc foarte mult pentru timpul tău. Se cam fac totaluri, este început de an 2023. Cum a fost anul care a trecut pentru tine?
Radu Hossu: 2022 a fost pentru mine un an care mi-a schimbat viața. Pentru că am ajuns în Ucraina, am văzut lucruri pe care oamenii nu ar trebui să le vadă în mod normal în viața lor. Am văzut războiul cât se poate de real, aproape, cu ochii mei. Am trecut prin zeci de baraje de artilerie, am intrat de două ori prin Bahmut sub baraj de artilerii și am ieșit sub baraj de artilerii și baraj de bombe incendiare. A fost un an ieșit din comun, din punctul acesta de vedere.
În același timp, a fost un an al solidarității, pentru că am strâns peste 250 de mii de euro din donațiile făcute de români pentru ucraineni. Ceea ce arată că există solidaritate și dorință de a ajuta Ucraina în rândul populației civile din România extraordinare, căreia îi și mulțumesc. În același timp, există un cetățean din Republica Moldova care a cumpărat de unul singur o mașină în valoare de 20 de mii de euro. Există cetățeni din Republica Moldova care mă contactează constant și mă întreabă cum pot ajuta. Ajută și cu 5 lei, și cu 10 lei, și cu 15 lei, și cu 100 de lei. Dar se întâmplă că există și oameni cu o potență financiară mai mare care, pur și simplu, spun că. „uite, eu vreau să ajut cu mai mult”. Mi-a spus omul că vrea să rămână anonim.

Reporter: Da, asta vroiam să te întreb, dacă îi dăm numele sau nu?
Radu Hossu: Pot să spun că numele lui este Ion, lucrează în zona de agricultură din Republica Moldova. Este un om absolut extraordinar, care a înțeles foarte, foarte bine că dacă Ucraina pică, următoarea este Republica Moldova. Mă bucur foarte tare că există foarte mulți cetățeni ai Republicii Moldova care înțeleg foarte clar și foarte limpede pericolul rusesc, în situația în care suntem la momentul acesta.
Reporter: Am observat și eu că ai foarte mulți urmăritori și din Republica Moldova la postările și rezumatele pe care le faci pe Facebook. Văd foarte mulți prieteni, colegi de ai mei, deci, sunt foarte mulți oameni de pe partea asta a Prutului care te urmăresc. În contextul acesta, era o discuție care venea inclusiv din partea americană, și a venit și înainte de război, că după Ucraina, planul Rusiei era, într-adevăr, Republica Moldova. Era planificată cam o zi pentru a ajunge la frontiera cu România. Tu ai făcut aceste rezumate, ai urmărit subiectul, crezi că, într-adevăr, acesta era planul?
Radu Hossu: Sunt sută la sută sigur că Republica Moldova era țintă, la fel cum era Ucraina țintă pentru schimbarea guvernului. De fapt, în realitate, ceea ce își dorește Rusia este să reintroducă din nou sferele de influență, ceea ce spunea John McCain în 2014. John McCain, fostul candidat la prezidențiale, fostul mare senator american, fostul veteran de război și prizonier de război din Vietnam, a spus clar cuvântul „Moldova”, și se referea la Republica Moldova. În 2014 spunea lucrul acesta.
Reporter: Putem insera o bucată din declarația lui John McCain aici.
John McCain: Trebuie să înțelegem că ambițiile lui Vladimir Putin sunt restaurarea vechiului imperiu rus. Ceea ce a spus este că vrea „Novorossia”, care este o formulă țaristă veche, ceea ce înseamnă că vrea estul Ucrainei, vrea să se asigure că păstrează Crimeea. Și vrea să vadă dacă poate ajunge și la Moldova și Țările Baltice, de asemenea. Asta vrea să vadă restaurat. El nu își poate permite să vadă o Ucraină liberă, democratică și prosperă, pentru că atunci și poporul rus ar dori să fie precum Ucraina.
Radu Hossu: „John McCain face acolo o predicție exactă, exactă a ceea ce se întâmplă în momentul acesta. Faptul că Rusia își dorea un landbridge, o legătură între Donetsk, Luhansk și Crimeea terestră. Și mai departe Moldova era următoarea pe listă, și țările baltice.
Și în ce sens este o țintă Republica Moldova în continuare, din punctul meu de vedere? Tot ca schimbare a sistemului de guvernare, și nu cred că ar folosi Rusia armata rusă, cât armata transnistreană care, practic, este armata rusă. Adică, ar folosi omuleții verzi 2.0. Adică ceea ce s-a întâmplat în regiunile Donetsk și Luhansk în 2014.”

Reporter: De fapt, un scenariu din acesta se discuta și în 2014 pentru Republica Moldova.
Radu Hossu: „Exact. Am vedea oameni îmbrăcați militar, cu arme în mână, care ar merge pe străzile din Chișinău și din alte orașe mari din Republica Moldova, și am vedea o dărâmare a sistemului democratic care există în momentul acesta, pentru a-l schimba cu un sistem nedemocratic.
Faptul că Ucraina a rezistat, faptul că bătălia pentru Nikolaev nu a fost câștigată de către ruși – pentru că, de fapt, planul rușilor era următorul: câștigăm Nikolaev, ajungem la Odesa și de la Odesa facem legătura cu Transnistria. În momentul în care se făcea legătura cu Transnistria, era activată, practic, celula transnistreană și de acolo se făcea cap de pod între armată rusă și armata transnistreană, care tot este armată rusă. Și i-ar fi folosit pe cei din Transnistria pentru a schimba regimul de la Chișinău. Și nu doar în sensul pentru a o schimba pe Maia Sandu, pentru că nu în sine un om este problema lor. Ci problema lor este ideea și dorința cetățenilor din Republica Moldova de a avea o identitate europeană și de a face parte din aceeași familie cu națiunile care cred în aceleași valori – drepturile omului, stat de drept, egalitate de șanse, egalitate de oportunități și egalitate în fața legii. Rusia nu-și dorește asta.
Citește interviul integral pe Anticoruptie.md