NordNews
Avem ce spune

Interviu // Ștefan Gligor: În opinia mea, aceste alegeri nu au nimic cu standardele internaționale

Analistul politic Ștefan Gligor consideră că prezența masivă la vot este efectul aducerii organizate la urne a cetățenilor din Transnistria. Într-un interviu pentru nordnews.md Gligor a precizat că atât transportarea alegătorilor din stânga Nistrului, cât și coruperea electorală a lor  sunt probe de fraudare  a scrutinului actual.  La acestea se adăugă și actele de corupere comise în pre-electorală. Toate acestea sunt suficiente, în opinia expertului, pentru ca partenerii strategici ai Republicii Moldova să nu recunoască rezultatele alegerilor.
 
-Domnule Gligor, cum se explica prezenta masiva a cetățenilor la vot?
 -Este suspect acest lucru, în opinia mea. Este evident că se aduce masiv electoratul din Transnistria și se face asta în mod organizat, prin metode de corupere electorală. Oamenii sunt prelucrați să voteze pentru PD și PSRM, și sunt plătiți din banii noștri, din câte cunoaștem. Noi suntem informați de cetățeni că transnistrenii sunt plătiți cu sume impunătoare, luând în considerație numărul mare al votanților. Peste 24 de mii de oameni au fost aduși până la această oră din Transnistria. Este o cifră neconfirmată încă, dar așa este. Asta înseamnă că numărul votanților din stânga Nistrului este cu 50 la sută mai mare decât în 2016. Această campanie este destul de obraznică, or, eu personal am văzut azi în jurul secțiilor de vot opt persoane îmbrăcate în scurtele PDM. Ei pun presiune pe oameni până ce aceștia intră pe ușa secției de votare. În opinia mea, aceste alegeri nu au nimic cu standardele internaționale. Dar să vedem. Eu cred că noi vom avea și scheme de înregistrare la domiciliu în diferite localități, care, prin resurse administrative, sunt direcționate să voteze în diferite localități.
 
– Cum explicați acest fenomen al transnistrizării”?
 
Ei folosesc alegătorii din Transnistria, pentru a dilua rezultatele alegerilor. Noi la Chisinau avem secții speciale de vot pentru cei din stânga Nistrului, unde ei sunt aduși special să voteze. Interesant, cum vor fi calculate aceste voturi, ele trebuie să fie înregistrate pe circumscripțiile transnistrene. Temerea mea este ca acești oameni să nu fie folosiți în schemele de vot dublu și în tot felul de scheme de suveică  sau cu fotografierea buletinului.  Este vorba în primul rând de angajații întreprinderilor „Șheriff” din Transnistria,  cu care Partidul Democrat are, evident, relații bune.  Cu certitudine, este vorba de un aranjament.
 
 – Dle Gligor, să știții că și în municipiul Bălți au fost dechise patru secții de vot pentru alegătorii din stânga Nistrului. La una dintre ele, de exemplu,  nu a venit încă nici un alegător, din câte cunoaștem.  Cum credeți, de ce au fost deschise ele, totuși?
 
-Poate au sperat că vor reuși să asigure aducerea organizată a câtor mai  mulți oameni din Transnistria, de aceea, au și deschis aceste secții.  Nu trebuie să supraestimăm, dar nici să subestimăm. La Chișinău au ajuns autobuzele cu alegători din Transnistria, avem probe video și foto. Dacă nu au ajuns la Bălți, înseamnă că nu au avut atât de mulți oameni, cum au sperat.  Dar mai este timp, așa că voi, cei de la nordnews, fiți atenți, urmăriți ce se întâmplă în aceste secții.
 
Se vorbește că aceste alegeri sunt fraudate. Ele ar putea fi nerecunoscute de comunitatea internațională?
 
– În opinia mea, aceste alegeri nu au cum să fie recunoscute. Trei partide trebuiau să fie excluse din campania electorală pe motiv de corupție electorală, probată cu foto video, cu ce vreți.  Comisia Electorală Centrală s-a făcut că plouă și nu reacționat deloc. Avem această modicare a legii electorale cu privire la interzicerea agitației electorale, așa că a fost anulată „ziua tăcerii” și s-a permis agitația în ziua alegerilor. Decizia dată a fost  luată cu trei luni înainte de alegeri, ceea ce contravine Codului bunelor practici al Consiliului Europei. Lucru interzis, de altfel.
Uniunea Europeană va evalua aceste alegeri prin prisma a patru etape.  Faza pre-electorală, electorală,  ziua alegerilor  și faza postelectorală. Ei nu vor mai evalua doar ziua în care se votează, așa cum o făceau până acum. Un alt capitol, este corupția electorală. Noi avem mii de cazuri de corupere electorală, documentate în această campanie electorală.  Dacă veți ridica rapoartele Promolex-ului, veți cunoaște aceste cazuri. Mai exact, în raportul nr.3 au fost relatate 500 de cazuri. Dacă adunăm toate aceste circumstanțe și  probe, atunci noi nu putem vorbi despre alegeri libere și corecte.  Astea, pur și simplu, nu sunt alegeri.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"