NordNews
Avem ce spune

INTERVIU // Traian Băsescu: „Ca să fie fericit, unui om îi trebuie Pașaport de România”

Conducerea Partidului Unității Naționale (PUN) a prezentat miercuri, 18 aprilie,  în cadrul unei conferințe de presă, candidatul la fotoliul de primar al municipiului Bălți la alegerile locale din 20 mai. La eveniment a fost prezent și fostul șef de stat al României și președintele de onoare al PUN, Traian Băsescu. El a anunțat de la tribuna instalată în scuarul Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Bălți, că  Sergiu Burlacu  în vârstă de 27 de ani este opțiunea formațiunii politice pentru primăria de Bălți.  După partea festivă, fostul lider de la Cotroceni a acordat un interviu reporterului NordNews, în care a vorbit despre opțiunile politice ale moldovenilor și posibila Unire a Republicii Moldova cu Țara.
 
Cum ați defini Istoria? Cum considerați, acum dumneavoastră faceți Istorie, sunteți un actor al Istoriei contemporane?
Istoria este cartea de identitate a fiecărui popor. Ceea ce are în trecut, îl va reprezenta și pentru viitor. Este o carte de identitate, până la urmă.
Domnule președinte, dumneavoastră sunteți creierul și motorul PUN-ului, nu credeți că, prin autoritatea și charisma dvstră, îi plafonați pe membrii tineri ai formațiunii, care se vor teme să-și asume decizii tranșante, implicări temerare?
Nu cred că se teme cineva să-și asume luarea de decizii. Uite, Sergiu Burlacu și-a asumat decizia de a candida la fotoliul de primar de Bălți, nu i-am impus-o eu.
Domnule Traian Băsescu, domnul Eugen Tomac a anunțat că la Bălți sunt  50 de mii sunt cetățeni români. Cum se explică faptul că ei votează diferit?
Este libertatea oricărui cetățean să voteze după cum consideră de cuviință și după cum crede că este mai bine. Noi știm foarte bine că sunt mulți cetățeni ai Republicii Moldova, unii chiar rusofoni înrăiți, care și-au luat cetățenia română ca să poată merge în Europa,  să beneficieze de toate avantajele pe care le dă pașaportul românesc. Însă, în același timp, sunt și foarte mulți care au cerut cetățenia Republicii Moldova din respect pentru propria lor istorie și pentru că vor Unirea.
 De ce România, având toate drepturile istorice, nu a practicat un imperialism economic în Republica Moldova?
 Stiți ceva, știu foarte multe firme care au vrut să câștige licitațiile în Republica Moldova și au fost îndepărtate. Vă dau un exemplu, o investiție de 20 de milioane de euro a firmei Dedeman pentru Chișinău a fost pur și simpli neaprobată de Consiliul Local. Dar m-ai știu de la oameni, care au venit să participe la licitații, că li s-a spus: „Da aveți ce-a mai bună ofertă, dar avem obligații față de alții și nu vă putem da licitația”.  Românii vor să facă investiții în R. Moldova. Ca dovadă, au câștigat, în sfârșit, licitația pentru privatizarea companiei de distribuție a gazelor în Republica Moldova, ceea ce înseamnă că… construcția  gazoductului Ungheni-Chișinău va fi  un  prim proiect de anvergură .
 În acest context, cum credeți, care sunt șansele la izbândă ale candidaților din partea PUN – lui în speță și a celor pro europeni în genere?
Oricine se așează pe linia de start a unei competiții, se așează cu gândul să o câștige. Astea sunt și gândurile noastre. Vom vedea ce decid cetățenii din Bălți.
Dumneavoastră cunoașteți bine instituțiile europene, personajele din cancelariile occidentale. Cum credeți, se vor opune liderii europeni unei eventuale Uniri a României și Republica Moldova?
Nu se vede rău, Unirea!
Nu știm dacă aveți capacități vizionare,  dar care ar putea fi perspectivele  Republica Moldova într-un viitor apropiat?
– Când vor decide cetățenii din Republica Moldova printr-un vot în Parlament.
Ce i-ar trebui unui om ca să fie fericit?
Pașaport de România!
 
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"