NordNews
Avem ce spune

(Interviu Video) Ambasadorul UE, Peter Michalko: Cu siguranță, vom continua să avem dialog

Uniunea Europeană (UE) va continua dialogul cu Republica Moldova, indiferent de rezultatele alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019. Declaraţia a fost făcută de către ambasadorul Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko. Într-un interviu acordat pentru nordnews.md, oficialul a mai adăugat că țara noastră se va bucura de un suport mare din partea UE atunci când justiția va fi independentă, iar procesele democratice transparente.
 
NN: Excelență, cunoașteți într-o oarecare măsură situația din regiunea de nord a R. Moldova, de altfel, o zonă foarte specifică.  Ce crede Ambasadorul delegației UE despre posibilitatea dezvoltării social-economice mai dinamice a acestei regiuni?
 
 Peter Michalko: Într-adevăr, eu am făcut mai multe vizite în regiunea de nord  în mandatul recent, dar am fost acolo și în calitățile mele de dinainte. Sunt familiarizat cu situația din Republica Moldova  și din regiunile țării. Am vizitat municipiul Bălți și alte raioane din regiunea de nord. M-am întâlnit cu oameni deschiși, ospitalieri, care vor să dezvolte societatea, economia, localitățile. Anume acolo,  unde s-au născut, unde ei trăiesc, ei vor să-și crească copii, să-și petreacă viața și să vadă că țara lor, și regiunea lor, și orașele, și satele se dezvoltă.
 
În acest sens, Uniunea Europeană  a realizat și realizează mai multe proiecte în regiunea de nord, ca să susținem economia locală, ca să ajutăm și proiectele implementate de societatea civilă, dar să oferim și celor tineri (elevi, studenți) posibilitățile de studii de contact prin intermediul programului „Erasmus plus”. Dorim ca ei să poată vedea Europa și să se întoarcă acasă,  ca să folosească aceste cunoștințe pentru dezvoltarea regiunii din care provin. Deci, eu am speranțe mari și sunt optimist în ceea ce privește potențialul de dezvoltare a regiunii de nord.
 
NN: În septembrie 2017 ați afirmat că reveniți cu bucurie în R. Moldova. Acum, când ați cunoscut pe viu realitatea din țara noastră, ce sentimente vă încearcă?
 
Peter Michalko: Cu siguranță așa este, știți că eu nu sunt pentru prima dată în Republica Moldova. Anul trecut s-au împlinit 23 de ani de comunicare cu  Republica Moldova. Într-adevăr, am revenit cu sentimentul acesta de optimism și continui să am încredere în posibilittea reformelor, transformărilor și schimbărilor din Republica Moldova, firește,  cu susținerea Uniunii Europene, cu respectarea valorilor pe care relația noastră de asociere este bazată. Aceste relații pot să continue și să aducă rezultate dorite pentru cetățeni și, în consecință, viața lor să fie mai bună. Este foarte importatnt ca aceste valori, aceste angajamente la care au convenit Uniunea Europeană și Republica Moldova, să fie respectate. Cu cât mai bine ele vor fi îndeplinite, cu atât mai repede vom putea vedea progresul. Dar dacă vor exista obstacole  sau semne de regres, atunci, rezultate nu vor veni sau vor veni cu întârziere, sau nu atât de bune, cum ne-am fi dorit.
 
NN: La ce capitole mai avem de lucrat, iarăși justiția?
 
Peter Michalko: Am făcut mai multe declarații și nu doar eu despre situația din R. Moldova. De fapt, acest subiect este conținutul mai multor discuții și a documentelor din partea Uniunii Europene și altor parteneri internaționali. S-a constata că există progrese în mai multe sectoare, când vorbin de economie, când vorbim de comerț bilateral cu UE, care crește. Acum, 70 la sută din exportul Republicii Moldova  este orientat spre UE. Ca atare, crește și producția în Republica Moldova, pentru că piața europeană  este interesată și de produse din Republica Moldova. Acordul de Liber Schimb dă posibilitate producătorilor din R. Moldova de a exporta și de a obține profit și bani pe piața europeană și de a crea locuri de muncă în R. Moldova. Pe de altă parte, există sectoare în care, și asta am spus-o clar și mai înainte, sunt probleme, în care nu s-au înregistrat progrese. Unul dintre acestea este și sectorul Justiției, unde reformele necesare nu au avut loc și așteptam că va fi adoptată legislația respectivă, dar, totodată, și implementată. Unele dintre legi au fost adoptate în perioada recentă, altele urmează să fie adoptate, iar implementarea lor și principiul de independență al justiției să fie întărit. Justiția din Republica Moldova trebuie să fie independentă, este ceva foarte, foarte important pentru viitorul țării.
 
NN: Credeți că acest lucru este realizabil?
 
Peter Michalko: Este important ca să fie făcut totul pentru aceasta,  ca acest obiectiv să să fie atins, pentru că fără justiție credibilă independentă  nu este posibilă nici creșterea economică, pentru că investitorii străini nu vor veni și nici cei autohtoni nu vor fi determinați să investească, dar și viața oamenilor nu poate fi plină de libertate, eu nu pot să se folosească de toate valorile, să fie toți egali în fața legii. În acest sens, justiția independentă este o cheie a soluționării problemelor.  Repet, trebuie să fie făcute aceste reforme, să fie implementate în Republica Moldova.
 
NN: Excelență, stim că nu e diplomatic să vă întrebăm despre prestația predecesorului dvstră, Pirkka Tapiola, dar cum de s-a putut ajunge de la o R. Moldova „țară de succes”, în timpul mandatului dumisale,  la o  Moldova căreia i-a fost sistată, iată, macrofinațarea din partea UE?
 
Peter Michalko: Vreau să spun că relațiile noastre nu depind de  ambasadori și eu continui lucrul făcut de către colegul și prietenul meu Pirkka Tapiola și de  predecesorii lui, pentru că i-am cunoscut pe toți. Relațiile noastre se dezvoltă în baza angajamentelor, în baza valorilor cum am spus, și ceea ce vedem în dezvoltarea relațiilor noastre depinde exact de rezultatele  pe care le avem, din implementarea sau tergiversarea acestor obiective  sau a acestor angajamente.
Perioada în care Republica Moldova  a atins unele momente foarte importante, precum Acordul de Asociere, Acordul de Liber Schimb și aprofundat, Regimul Liberalilzat de Vize, a fost perioada în care, într-adevăr, toți s-au uitat la Republica Moldova ca la un exemplu în atingerea acestor obiective. După aceasta, din păcate,  au avut loc niște fenomene, care au avut un impact negativ. E vorba în primul rând de frauda bancară și de instabilitatea politică. În consecință, suportul bugetar din partea Uniunii Europene a fost sistat. El a fost reînnoit abia după ce a fost reluată relația cu Fondul Monetar Internațional (FMI) și după asta a fost nevoie de stabilizarea sectorului bancar și financiar din R. Moldova, care, din fericire, s-a întâmplat. Suportul bugetar din partea noastră a fost reînnoit, dar nu în toate sectoarele. De exemplu, anul trecut nu am putut să acordăm un suport bugetar pentru justiție, pentru că reformele nu s-au produs în perioada respectivă. Această cooperare este bazată și pe respectarea angajamentelor asupra cărora s-a convenit în relațiile bilaterale.
Din păcate, s-a întâmplat anul acesta niște derapaje,  după care am introdus precondițiile politice. Vă amintiți de schimbarea sistemului electoral și de reacția/poziția Uniunii Europene bazată  pe recomandările Comisiei de la Veneția și OSCE ODIR, care nu au fost respectate în adoptarea acestui sistem.  Și după aceasta s-a văzut că în domeniul electoral, unul fundamental pentru democrație, nu s-au respectat principiile, voința oamenilor exprimată în desfășurarea alegerilor libere și corecte în Chișinău, alegerile primarului. După aaceasta au continuat unele momente ce țin de aprobarea  legilor privind amnistia fiscală. Astfel, asistența macrofinanciară, și vorbim de prima tranșă, nu a putut să fie eliberată și nici suportul bugetar nu a fost acordat.

 
NN: Dle ambasador, am ajunge la  concluzia că Republica Moldova a pierdut mult din credibilitate. Cum să înțelegem, dacă mai avem  sau nu șanse să comunicăm cu marea familie europeană?
 
Peter Michalko: Nu cred că trebuie să punem la îndoială relațiile noastre, ele continuă și sunt încă foarte strânse. Dacă e să vorbim despre declarațiile și documente pe partea UE referitoare la Republica Moldova, acestea prezintă semnale de interes, uneori de grijă, dar suntem vecini și prieteni,  și suntem legați de relația noastrpă de asociere. Vedeții că relațiile noastre de cooperare cresc în multe sectoare și sperăm că acest proces se va amplifica în viitor. Cu siguranță, vom continua să avem dialog și ceea ce este important, este că în acest dialog putem să obținem cât mai multe lucruri bune pentru Republica Moldova. Pentru că este vecină cu cea mai puternică piață de desfacere, cea a UE, care oferă susținere pentru dezvoltarea infrastructurii, pentru modernizarea nu numai a drumurilor și clădirilor, dar și a funcționarii instituțiilor de stat, care pot să slujească mai bine cetățenilor, iar cetățenii să se simtă într-adevăr stăpâni ai țării în care trăiesc și să se bucure de un nivel de trai european. Astfel am definit noi asocierea politică și integrarea economică.
 
NN: Înțeleg oare factorii de decizie din UE că cei care pot pune presiune cu adevărat pe guvernare sunt societatea civilă și presa neafiliată (națională, regională, locală)? Are sau va elabora UE programe de susuținere a acestor instituții?
 
Peter Michalko: În ceea ce privește societatea civilă care trebuie să activeze în mod liber și existența mass-mediei la toate nivelurile: central, regional, local, care tot trebuie să aibă șansa să existe și să lucreze în mod independent, asta ține de elemente necesare fiecărei societăți deschise, care vrea să se dezvolte în mod liber. Noi vom continua programele care să susțină societatea civilă. Vom susține pregătirea jurnaliștilor prin diferite programe și proiecte, ca ei să poată să existe și să facă serviciu societății în care trăiesc. Vedem aceasta ca pe un element necesar și sunt sigur că și autoritățile pot să recunoască rolul important pe care acești parteneri îi joacă. Societatea civilă este cea care aduce informații despre ce vor oamenii într cu adevărat. Mass-media îndeplinește aceiași funcție. Ei sunt necesari, pentru a urmări a a oferi încredere cetățenilor în faptul că banul public este folosit cum trebuie. Pentru că ei sunt atenți la activitatea instituțiilor care trebuie să slujească în interesul oamenilor. Vorbim de aleșiii la nivel local, regional sau central.
 
NN: Cunoașteți bine raportul de forțe de pe arena politică din R. Moldova. Ce așteptări aveți de la parlamentarele din 24 februarie?
 
Peter Michalko: Este important ca aceste alegeri să se desfățoare în mod liber și corect. Asta este necesar pentru ca cetățenii să aibă încredere în autoritățile care vor fi alese. Cetățenii trebuie să vădă că voința lor este respectată. Și acestea sunt așteptările și din partea partenerilor internaționali. Cunoașteți că va fi prezentă și o misiune de observare internațională, ca, de altfel, cum a fost și la alte alegeri. În Republica Moldova există o tradiție foarte respectată de observare națională.  Noi vom continua cooperarea cu guvernarea care va fi / birui în aceste alegeri în cadrul relațiilor noastre pe care le avem și le vom dezvolta în cadrul Acordului de Asociere și de Liber Schimb.
 
Execelență, vă mulțimim mult pentru acest interviu și vă dorim un Crăciun Fericit.
 
 
 
 
 
 
 
 

3 Comentarii
  1. ion spune

    R.Moldova e in rolul elevului sarguincios, care isi face cum se cade temele date pe acasa, poseda cunostintele necesare, dar el nu place invatatorului si nota i se scade in mod subiectiv pe motive legate de conduita.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"