(INTERVIU VIDEO) Peter Michalko: Este foarte important pentru noi ca oamenii  din Republica Moldova să trăiască într-o țară liberă

Distribuiti mai departe...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Cetățenii din unele regiuni ale Republicii Moldova vor beneficia de o asistență sporită din partea Uniunii Europene, în anul 2020. Despre aceasta a anunțat într-un interviu pentru nordnews.md, ambasadorul Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko. Oficialul european,a mai adăugat că, țara noastră se va bucura de ajutorul oferit de UE, în continuare, dacă reformele necesare vor fi implementate în conformitet cu acordul comun dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova.

 

Excelență,  acum un an,  în interviul  pe care ni l-ați acordat cu multă bunăvoința vă exprimați speranța că alegerile parlamentare din 24 februarie se vor desfășura în mod liber și corect, și, în consecință, luicrurile se vor schimba în bine în Republica Moldova. În acest context, cum ați comenta evoluția relațiilor dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova?

 Anul 2019 a adus multe dezvoltări și multe momente în care lucrurile și dezvoltarea din Republica Moldova au fost în atenția partenerilor europeni. Este foarte important să spunem că, după ce au avut loc alegerile parlamentare și după ce a trecut mult timp, în sfârșit, în luna iunie a fost creat guvernul profesionist, condus de doamna Maia Sandu. El a început un program de reforme ambițios și a arătat voința politica foarte puternică. Aceasta a dat posibilitate și Uniunii Europene să reînceapă asistența din partea noastră în volume mai mari. A fost eliberată prima tranșă a asistenței macrofinanciare. Au fost transferate tranșele suportului bugetar, pentru că am văzut că au început să fie schimbări în domenii foarte importante, fundamentale în Republica Moldova, despre care am vorbit deja de mai mult timp. Asta ține de reforma justiției. Asta ține de cazurile importante: frauda bancară și furtul miliardului și lupta împotriva corupției, unde am văzut stoparea schemelor ilicite în economie și schemelor de contrabandă. Au început multe reforme în

ceea ce privește implementarea Acordului de Asociere. Este important că și cu guvernul care a fost instalat  în luna noiembrie să continue aceste reforme. Sunt mai multe opinii că este tehnocrat, tehnic, minoritar. Dar, nevoia de face reforme nu a plecat, ea este aici. Trebuie să vedem, așa cum am auzit de la prim-ministrul Chicu, că implementarea Acordului de Asociere va continua și procesul reformelor la fel. Noi o să privim înde- aproape, dacă aceste reforme vor continua și vor fi reale.

 

Cum considerați, căderea Guvernului Sandu înseamnă o creștere a  influenței Rusiei în Republica Moldova?

 

Pentru Uniunea Europeană este important, ceea ce am și spus, continuarea relației noastre cu Republica Moldova bazată pe Acordul de Asociere. Asta înseamnă pentru noi că este bazată pe valori, valori europene, care sunt pentru noi comune. Asta înseamnă democrație, statul de drept, respectarea drepturilor omului, libertăților cetățenilor. Înseamnă asta că mass-media poate să funcționeze în mod liber și independent. Societatea civilă este acceptată ca un partener activ pentru autorități și că se fac reforme în structurile de stat, ca ele să fie servanți buni pentru cetățeni. Așa privim noi lucrurile și nu cred că Republica Moldova, ca un stat suveran, trebuie să fie sub influența oricui din străinătate. Trebuie să fie orientată spre interesul oamenilor, care trăiesc aici, și interesul cetățenilor Republicii Moldova. Este necesar ca țara lor să se dezvolte în baza standardelor care sunt cele mai  bune și cele mai înalte pentru viața lor, pentru prosperitate, pentru fiecare. Sunt standarde europene care vin cu Acordul de Asociere și ele sunt cele care pot să asigure acest lucru, perspective și viitorul pentru Republica Moldova.

 

Recent ați  declarat că asistența financiară din partea UE va fi strict condiționată de  reformele  democratice inițiate de Guvernul Sandu. Guvernul Chicu va lucra cu un deficit de 7 miliarde de lei, o insemnată parte din bani urmează să vină din afară.  Premierul nu ascunde că  mandatul său este de cel mult un an de zile până la prezidențialele din 2020. În acest sens, va sprijini Uniunea Europeană proiectele populiste ale actualului cabinet de miniștri?

 

Asistența noastră este aici pentru cetățenii Republicii Moldova. Asta este ceea ce ne interesează. Ei trebuie să vadă că se îmbunătățește infrastructura acolo unde trăiesc, că societatea este mai bună, că justiția funcționează, că autoritățile locale funcționează pentru ei, că ei sunt acolo ca să ofere serviciile necesare pentru cetățeni. Cetățeanul trebuie să fie stăpân în propria țară. Republica Moldova este republică parlamentară. Fiecare breaslă a puterii are competențe proprii și, în acest sens, ca îndeplinirea acestor competențe  este în interesul numai al cetățenilor. Și să nu fie o imixtiune a acestei bresle în competențele alteia. Este pentru noi important ca să avem un partener în instituțiile de stat, în guvern și poate să asigure implementarea acestor angajamente pe care și le-a asumat Republica Moldova. Aceste angajamente nu se termină la o anumită dată, dar continuă pentru că ele trebuie să ducă la nivelul standardelor europene. Acesta este scopul Acordului de Asociere. Din acest punct de vedere, noi vom continua atenția noastră  și asistența noastră bazată pe strictă condiționalitate. Asta înseamnă că asistența va veni, dacă reformele vor fi făcute și vor fi continuate în mod real și în concordanță cu angajamentele  pe care le-am pus în acordul comun între Uniunea Europeană și Republica Moldova și în agenda noastră comună. Și vrem să vedem că ele, rezultate care sunt atinse, sunt reale, sunt tangibile pentru cetățenii Republicii Moldova.

Noi, din partea noastră, vom fi deschiși către toți partenerii  care sunt în Republica Moldova. Împortant este ca toți să înteleagă că Acordul de Asociere este baza cea proprie pentru dezvoltarea relației noastre, dar și a țării. Vom fi deschiși direct în mod nemijlocit către susținerea pentru autoritățile locale, pentru mass-media independentă și liberă, pentru organizațiile societății civile. Sunt multe inițiative, inclusiv și în toată țara.

Există multe grupuri de acțiuni locale, care țin la dezvoltarea regiunilor respective. Toate acestea vor fi în vizorul nostru, pentru a-i susține pe cetățeni și inclusiv pentru a-i informa desprea această asistență care vine. Vrem ca lumea să fie informată despre parteneriatul nostru și despre susținerea pe care noi o oferim și cu scopul ca oamenii să trăiască mai bine. Important este să reamintim despre susținerea pe care o oferim pentru sectorul economic privat, întreprinderile mici și mijlocii din Republica Moldova, dar și pentru proiectele din infrastructură. Sunt proiecte de construcție a drumurilor, de aprovizionare cu apă și de sisteme de canalizare și alte proiecte, care, în mod direct, trebuie să aducă o viață mai bună pentru oameni.

 

Uniunea Europeană finanțează aceste proiecte de dezvoltare, dar despre ele se vorbește foarte puțin. De ce?

 

În ultimii 12 ani, Uniunea Europeană a oferit, sub formă de granturi, bani nerambursabili în valoare de 1,2 miliarde de dolari. Asta înseamnă 24 de miliarde de lei. Și au mai venit câteva sute de miliarde de euro prin programele noastre regionale,prin programul țărilor dunărene sau  a celor din bazinul Mării Negre. De asemenea, prin programele de cooperare transfrontalieră cu România, care au fost adăugate la aceste resurse bilaterale. Plus la toate, sunt la dispoziție și alte 850 de milioane de euro sub formă de credite în condițiile cele mai bune din lume din partea Băncii Europene de Investiți, care este Banca Uniunii Europene. Aceștia sunt banii cetățenilor din Uniunea Europeană  și ele sunt aici pentru a finanța proiecte importante de drumuri, de infrastructură. De exemplu, renovarea drumurilor care vin spre Bălți, conexiunea  Ungheni – Bălți. Și sperăm să vedem în continuare  această îmbunătățire și în regiunea de nord .

 

 

Excelență, ați putea să ne spuneți care va fi valoarea investițiilor și sferele în care vor veni ele?

 

Sunt și proiecte noi cu care venim anul acesta, care au fost pregătite în lunile din urmă. Sunt proiecte de regiunile focale, pe care le avem pentru viitorul nemijlocit la Cahul și la Ungheni, unde vrem să investim mai mult în infrastructura locală: aprovizionare cu apă, acolo unde trebuie, sisteme de canalizare, dar și în proiecte care țin de lupta împotriva corupției, ca să fie societatea mai bună și instituțiile la nivel și central, și local, și regional. Oamenii să fie mai protejați împotriva fenomenelor negative, precum este corupția. Vom investi și în activității societății civile, în ceea ce privește actele de discriminare și egalitatea dreptului de gen, pentru că și asta este un lucru bun, or,  întărirea standardelor este binevenită și poate să ajute ca societatea din Republica Moldova să fie mai deschisă și, în același timp, mai prosperă din mai multe puncte de vedere, să ofere oamenilor o simțire mai bună și o protejare mai bună a drepturilor pe care le au.

 

Totuși, poate cunoașteți Excelență, câți bani urmează să investiți în 2020? Aveți o cifră estimativă în proiectele pe care le-ați descris, de exemplu, la Cahul, la Ungheni?

 

Da,  în ceea ce privește aceste regiuni focale cu mai mulți parteneri de implementare, lucrăm aici, deci, sunt proiecte de valoare de aproape 40 de milioane de euro, cu mai multe proiecte. Dar în ceea ce privește rețelele de infrastructură, aici vorbim despre aproape 8 miliaone, dar dacă vorbim despre alte proiecte, care vor fi folosite pentru mai multe subgranturi locale, aici vorbim de 22 de milioane. Vom lucra cu autoritățile locale din sate, deci, este deschiderea spre mai mulți parteneri și este mai important pentru mai mulți oameni, care vor putea să beneficieze de această susținere. Asta numai despre aceste două regiuni. Dar, după cum am mai spus, sunt proiecte care sunt în desfășurare, acolo sunt încă mai multe resurse folosite. Continuăm să lucrăm împreună cu Banca Mondială și Banca Europeană de Investiții pentru conectarea de sisteme electrice. Aici, Uniunea Europeană a venit cu 40 de milioane de euro. În ceea ce privește renovarea  drumurilor, aici sunt proiecte în valoare de mai multe sute de milioane de euro, care se află în diferite faze de finalizare și una dintre ele va fi finalizată în luna iulie sau septembrie. Unele au fost începute și vor fi finalizate în  2021. Deci, sunt mijloace destul de importante care sunt acum implementate în Republica Moldova.”

 

 

Aici, la Chișinău, viata politica, economică și socială fierbe altfel decât  în restul Republicii Moldova. Care vor fi acțiunile Uniunii Europene  în privința dezvoltării regiunilor? În acest context ne-ar interesa în mod special regiunea de nord a Republicii  Moldova?

 

Sunt mai multe proiecte care deja sunt în desfășurare, noi avem un program bilateral sau programe care au fost începute în anii precedenți, La moment, avem în realizare 150 de proiecte în toată țară, multe dintre ele sunt în nordul țării și am văzut recent, de exemplu, că Ministrul de Interne Voicu a deschis Inspectoratul de Poliție, care a fost renovat cu banii Uniunii Europene. Aceasta este important să spunem, ca să știe lumea că finanțăm lucruri care contribuie la îmbunătățirea standardelor. Sunt drumuri care vor fi finanțate sau pot fi finanțate în cadrul programelor începute de Uniunea Europeană cu concursul Băncii Europene de Investiții și Băncii Europene de Reconstrucții și Dezvoltare. Vom continua și alte proiecte, de exemplu, granturile mici pentru dezvoltarea locală în multe sate și orașe. Aici, vrem să contibuim la dezvolarea rurală, am vorbit despre aceste grupuri de acțiuni locale care sunt foarte active, au potențial mare, pentru a schimba lucrurile în localitățile din Republica Moldova, ca oamenii să se simtă bine acolo, unde trăiesc și vom continua și susținerea pentru mass-media locală și regională. Chiar în aceste zile am publicat un nou anunț pentru proiecte în această privință. Vom continua șigur și alte forme deja mai obișnuite sau tradiționale, precum linia de credit pentru start-up-uri, pentru intreprinderile mici și mijlocii, care dau posibilitate pentru antreprenori să dezvolte businessul propriu, chiar la dimensiunile care ei pot să ajungă cu exporturile pe piața Uniunii Europene și asta este ceea ce vrem să vedem – ca regiunile și localitățile din Republica Moldova să fie mai prospere, să fie un loc bun pentru oamenii care trăiesc acolo și pentru asta vom oferi asistența noastră.

 

 

 

Dle Ambasador am vrea să știm dacă nu vă deranjează faptul că, deși Uniunea Europeană a investit și investește în Republica Moldova, mulți cetățeni votează cu formațiunile politice proruse?

 

Vreau să spun că pentru noi este foarte important ca oamenii din Republica Moldova să poată să trăiască într-o țară care este liberă. Ei trebuie să fie informați despre relația pe care o avem noi cu Republica Moldova, care este una prietenească, de cooperare. Mai mult, ea este de asociere. Noi vrem să aducem standarde europene  ca realitate în Republica Moldova. Noi vrem ca țara vecină să fie un loc bun de trăit. Din acest punct de vedere, este important să informăm pe oamenii de aici cum noi oferim asistență și susținere, dar și despre Uniunea Europeană și realitățile de acolo.

Și eu cred că oamenii din Republica Moldova, care au călătorit în UE, odată cu obținerea regimului liberalizat de vize, devin, an de an, mai informați. Ei pot să vadă că este posibil să fie schimbată țara la standarde mai înalte. În special, în țările care au intrat în Uniunea Europeană sau țări care vor să intre. Asta este important  – că există această informare și voință politică ca țara să fie dezvoltată și schimbată în acest sens. Eu cred și sper că, prin eforturi comune, mai mulți oameni vor ști că este posibil că și în Republica Moldova să se repete acest proces, care a fost cu succes implementat în alte țări, cetățenii cărora au văzut  și văd prosperitatea lor în relația cu UE.

 

Și fiindcă suntem în ajun de Sărbătorile de Iarnă, ce vă doriți să vi se întâmple frumos în 2020?

 

Și Anul Nou 2020 îl voi petrece în Republica Molodva împreună cu cetățenii Republicii Moldova. Îmi doresc aceleași lucruri pe care aș vrea să le văd la fiecare cetățean din această țară frumoasă: în primul rând sănătate, fericire pentru fiecare om, pentru fiecare familie. Vrem ca lucruri bune să se întâmple și lucruri  care nu sunt bune, să nu se întâmple.

Să vedem ca standardele bune de libertate și prosperitate să fie atinse și să ne simțim mai aproape de ele. Este foarte greu să ne gândim la ceva concret căci fiecare om are  visuri concrete . Doresc tuturor îndeplinirea acestor vise.

Dacă este să ne uităm la anul care se termină, putem să spunem că așteptările nu  pot fi așa de ambițioase, decât ceea ce poate viața să aducă. Și la sfârșitul anului viitor vom putea spune că a fost un an bun, de care suntem satisfăcuți.

 

 

 

leave a reply