NordNews
Avem ce spune

Investigație marca Rise Project: Laboratorul de Fake News (III). Organizația

Pro-CooperationMD este numele unei organizații, cu sediul în Franța, care a înregistrat mai multe site-uri de știri false în Registrul domeniilor din Federația Rusă – Reg.ru. De pe paginele web anonime au fost lansate zeci de noutăți neadevărate despre faptul că: armata rusă va lupta cu COVID-19 în România, țările europene și-au închis hotarele pentru doi ani sau că un deputat moldovean a decedat într-un accident rutier.

RISE Moldova a aflat că, în Franța, nu există nicio companie cu denumirea Pro-CooperationMD, iar providerul de hosting din Rusia a recunoscut că, așa-numita „organizație franceză” nu a prezentat careva acte sau probe care să confirme existența acesteia în calitate de întreprindere.

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a blocat peste 60 de site-uri de fake news, în perioada stării de urgență. Cu mai multe luni în urmă, am solicitat SIS să ne informeze dacă a identificat persoanele din spatele portalurilor de fake news.

Răspunsul SIS: […] În partea ce vizează identificarea posesorilor site-urilor prenotate, acest fapt este un proces complex și continuu, deoarece toate sunt înregistrate pe nume fictive […] . 

Printre site-urile blocate de SIS se numără: r.news-romania24h.xyz, news-romania24h.info, add-news-ro.info, portal-news.info și edu-news.website. Detalii, AICI

Toate au în denumire cuvântul „news” (știri – trad. din lb. engleză), iar conținutul livrat de paginile web face parte din categoria de fake news.

r.news-romania24h.xyz – A publicat două știri care s-au rostogolit ca un bulgăre de zăpadă, crescând numărul accesărilor după fiecare distribuire pe site-urile de socializare sau pe alte platforme media. Primul titlu sună astfel: „Rusia vine în ajutor României! Armata rusă va lupta cu Соronavirusul în România…”, iar celălalt: „Oficial: Italia, Germania și Franța își închid definitiv hotarele pe doi ani de zile!”.

news-romania24h.xyz a fost creat pe 27 septembrie 2018.

Site-ul a fost înregistrat de providerul de hosting și registratorul de domenii Reg.ru, iar organizația care a solicitat înscrierea în registru se numește: opg Pro-CooperationMD.

Conform unui extras al domeniului, proprietara paginii web are sediul în Franța, însă nu este indicată adresa completă, cu denumirea orașului și a străzii. În secțiunea date de contact este trecut un număr de telefon francez, inactiv, și această adresă de e-mail: pro-userjack1@mail.md.

Citește materialul integral pe rise.md

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata