NordNews
Avem ce spune

Investigație RISE Moldova: Offshore energetic din Tiraspol, alimentat din facturile Chișinăului

Peste 20 de milioane de dolari proveniți din facturile de lumină plătite de consumatorii din Republica Moldova au ajuns pe conturile unor companii din zone offshore. Banii au fost scoși de pe conturile de la Victoriabank ale unei firme din Tiraspol care a intermediat, timp de câțiva ani, livrarea de energie în dreapta Nistrului, se arată într-o nouă investigație RISE Moldova, informează unimedia.info.
În primăvara lui 2014, Ministerul Economiei anunţa că, în perioada 1 aprilie 2014 — 1 aprilie 2015, Republica Moldova va cumpăra energie electrică și de la DTEK Vostokenergo, și de la Centrala de la Cuciurgan.
Însă în toamna aceluiași an, odată cu criza din Estul Ucrainei care a degenerat într-un conflict armat, DTEK a sistat complet livrarea energiei în Republica Moldova. Respectiv, obligațiile contractuale ale DTEK au fost preluate de Centrala de la Cuciurgan.
Anume în acest moment în schemă a apărut un intermediar — compania EnergoKapital din Tiraspol. EnergoKapital a fost fondată în octombrie 2014, cu câteva săptămâni înainte ca DTEK să-și sisteze livrările. Fondatorii companiei apărute peste noapte erau Bas Market SA din Tiraspol, cu acționariat din offshore, şi Ornamental Art Limited din Hong Kong, scrie RISE Moldova.
În următorii ani licenţa EnergoKapital a fost prelungită de patru ori, firma din Tiraspol devenind principalul furnizor de curent electric în Republica Moldova. Astfel, de la finele anului 2014 și până la finele lunii martie 2017, EnergoKapital a livrat consumatorilor din dreapta Nistrului energie în valoare de circa 400 milioane de dolari.
La mijlocul lunii ianuarie 2017, Ornamental Art Limited din Hong Kong se adresează în instanța din Căușeni cu o cerere de încasare a dividendelor care i se cuvin ca unic asociat al EnergoKapital. Mai exact: 16 milioane de dolari (322 milioane lei). La acea dată, celălalt asociat al intermediarului de energie — Bas Market SA din Tiraspol, era lichidat deja de trei luni.
Magistrații admit cererea şi, pe 26 ianuarie 2017, hotărăsc încasarea de la EnergoKapital, în beneficiul offshore-ului Ornamental Art Limited, a sumei de 16 milioane de dolari. Deşi putea contesta hotărârea primei instanţe, EnergoKapital alege să rezolve conflictul altfel.
La două săptămâni de la decizia judecătorilor din Căușeni, intermediarul de energie electrică semnează un acord de împăcare cu acționarul său din Hong Kong, prin procedura de mediere. Conform legislației Republicii Moldova, medierea reprezintă o modalitate de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă. Iar „detaliile acordului sunt confidenţiale”, punctează mediatorul Marcel Burlacu, cel care a intermediat înţelegerea EnergoKapital-Ornamental Art Limited.
Potrivit informației analizate de RISE, EnergoKapital se obliga să achite dividendele acționarului său până la începutul lunii mai 2017. Transferurile au curs imediat şi, doar într-o săptămână, în perioada 9-16 februarie, de pe contul EnergoKapital de la Victoriabank au plecat în offshore 7,5 milioane de dolari.
Datele făcute publice de aşa-zisa bancă republicană transnistreană relevă că, în nouă luni ale anului 2017, EnergoKapital a plătit dividende de 19 milioane de dolari, iar în aceeași perioadă a anului precedent sumă transferată a fost de 7,6 milioane de dolari.
Investigația poate fi citită în întregime pe RISE Moldova.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"