NordNews
Avem ce spune

Investigație RISE: Ruble pentru Dodon

Fiind în funcția de șef al statului, Igor Dodon și partidul său și-au construit unele campanii electorale pe teze precum că Republica Moldova e în pericol să fie capturată de străini. Totodată, insistau și asupra faptului că asociațiile obștești susținute financiar din exterior reprezintă o amenințare la adresa țării. Doar că, după ce la sfârșitul anului 2021 Igor Dodon a pierdut întreținerea contribuabililor moldoveni, el însuși a trecut la „întreținerea” unei asociații obștești finanțate de oameni de afaceri apropiați Kremlinului. Mutarea a venit și cu o remunerație de zece ori mai mare decât cea pe care a avut-o în perioada în care a fost președinte de țară. Mai exact, 202 mii de lei pe lună, cuantum pe care singur și l-a aprobat. Banii au provenit inclusiv de la oameni de afaceri apropiați Kremlinului, scrie rise.md

Jurnaliștii RISE Moldova, în parteneriat cu Centrul „Dossier”, au depistat șase transferuri bancare din Rusia destinate asociației obștești din Moldova condusă de fostul președinte socialist. Însumate, e vorba de peste 20 de milioane de ruble, echivalentul a circa 5 milioane de lei sau aproximativ 300 de mii de dolari.

Sursa foto: rise.md

OPONENȚII GUVERNĂRII EXTERNE

Miercuri, 30 iunie 2021, în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare din Moldova, presa de partid a Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor face un apel public prin care îndeamnă oamenii să participe la marșul „Iubesc Moldova”. La Chișinău au fost chemați toți cei „care doresc să trăiască într-o țară independentă, suverană și prosperă, unde statul funcționează în interesele cetățenilor Moldovei, și nu ale altor țări”.

Timp de câteva luni ale campaniei electorale, Igor Dodon și colegii săi din Partidul Socialiștilor au tot explicat electoratului că „cea mai mare amenințare pentru Moldova o constituie pierderea totală a independenței, trecerea țării sub control extern”.

Moldova este în pericol. Nu guvernării externe” – panourile Partidului Socialiștilor cu acest slogan puteau fi văzute pe străzile din Chișinău încă din luna mai 2021, aproximativ cu două luni înainte de alegerile parlamentare anticipate.

Sursa foto: rise.md

 

 

Încă pe când era în funcția de șef al statului, Dodon a considerat declarativ că cea mai mare amenințare în adresa țării o reprezenta influența externă exercitată prin intermediul organizațiilor neguvernamentale.

Ne vom transforma într-o republică bananieră în care stau câteva zeci de mii de ONG-uri care conduc Republica Moldova. De ce mai e nevoie în așa caz de Parlament, președinte? Vor fi câteva ONG-uri, vor primi bani de peste hotare și vor conduce totul aici…”, a declarat Dodon, cu un an înainte de marșul respectiv.

Anterior, încă în toamna anului 2020, deputatul socialist Bogdat Țîrdea a prezentat o carte despre organizațiile neguvernamentale și mass-media din Moldova care sunt susținute financiar din străinătate și care, potrivit afirmațiilor sale, se implică pe larg în treburile interne ale republicii.

 

 

 


OPERAȚIUNEA SECRETĂ „UAMR”

În aceeași zi de miercuri, 30 iunie 2021, în care socialiștii și comuniștii chemau oamenii la marșul „Iubesc Moldova”, a mai avut loc un eveniment despre care Dodon va informa publicul larg abia peste câteva luni. În acea zi, Agenția Servicii Publice din Moldova a eliberat certificatul de înregistrare a Asociației Obștești „Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă” (UAMR). Administrator (președinte) și beneficiar (!) – Igor Dodon.

Sursa foto: rise.md

 

La scurt timp, asociația lui Dodon începe să primească milioane din străinătate. Deocamdată, însă, liderul socialiștilor și anturajul acestuia evită să comenteze înregistrarea noii organizații.

Iar peste câteva zile, la marșul electoral „Iubesc Moldova”, desfășurat în fața Parlamentului și Președinției, Igor Dodon, proaspăt șef al asociației obștești, va cere „să fie eliminați [de la guvernare] trădătorii care s-au vândut altora, cei care lucrează împotriva poporului moldovenesc, împotriva statalității”.

Nu avem nevoie ca cineva din alte state să ne aducă valorile sale. Acele valori nu sunt ale noastre!”, îi va ține isonul colega sa de partid Zinaida Greceanîi, la acel moment speakerul Parlamentului.

Totuși „valorile din străinătate” vor veni. Ce-i drept, mai târziu și direct pe contul bancar al asociației lui Dodon. Și practic fiecare tranșă va fi însoțită de noi declarații anti-occidentale ale fostului președinte al Moldovei și ale colegilor lui.

Iulie 2021. La marșul electoral „Iubesc Moldova”, desfășurat în fața Parlamentului și Președinției, Igor Dodon, proaspăt șef al asociației obștești, va cere „să fie eliminați [de la guvernare] trădătorii care s-au vândut altora, cei care lucrează împotriva poporului moldovenesc, împotriva statalității”. Sura foto: rise.md

ONG PENTRU APĂRAREA INTERESELOR RUSIEI

Prima informație oficială despre lansarea noii asociații a apărut discret pe site-ul „Delovaia Rossia” la 5 iulie, adică a doua zi după marșul „Iubesc Moldova”, organizat în centrul Chișinăului.

Intitulat – „«Delovaia Rossia» a devenit cofondator al Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse”, comunicatul menționează că „apărarea drepturilor și intereselor legale” ale antreprenorilor din Rusia și din Moldova se află pe primul loc printre activitățile de bază ale asociației.

Iar primul cuvânt, în comunicat, i-a fost oferit lui Igor Chaika, prezentat drept ambasador de afaceri al „Delovaia Rossia” în Republica Moldova și Transnistria și președinte al Consiliului public din cadrul Rossotrudnicestvo.

Potrivit datelor Centrului „Dossier”, organizația „Rossotrudnicestvo” reprezintă motorul principal de promovare a intereselor Kremlinului prin așa-numita metodă a „forței blânde”, ea având reprezentanțe în 134 de țări ale lumii, iar sub „umbrela” ei activând ofițeri ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) și ai Serviciului de Informații Externe.

Comunicatul „Rossotrudnicestvo” îl citează și pe Igor Dodon, în calitate de președinte al asociației obștești. „Federația Rusă este partenerul strategic al Republicii Moldova, de aceea, dezvoltarea cooperării multilaterale, în primul rând, în domeniul economic și al afacerilor, a fost și va fi prioritatea mea”, a declarat Dodon.

De menționat că mass-media afiliată socialiștilor a evitat să distribuie comunicatul „Rossotrudnicestvo”, iar însuși Dodon va anunța oficial abia peste trei luni și jumătate despre faptul că noua asociație obștească își începe activitatea.


INTERESELE DE AFACERI RUSEȘTI ALE FAMILIEI DODON
Igor Chaika, cel prezentat drept ambasadorul de afaceri al „Delovaia Rossia”, este fiul mai mic al lui Iurii Chaika, procurorul general al Rusiei în 2006-2020. Fratele său mai mare, Artiom, și el om de afaceri, a fost inclus de SUA, în decembrie 2017, în „lista Magnițki”, pe motiv că „a folosit poziția tatălui său și capacitatea acestuia de a-și recompensa subalternii, ca să obțină pe nedrept bunuri de stat, ca să câștige contracte publice și să facă presiune asupra concurenților de afaceri”.

SUA l-au inclus pe Igor Ceaika (în dreapta) în lista persoanelor supuse sancţiunilor, pe motiv că, în operaţiunile Kremlinului, „companiile lui Ceaika erau folosite pe post de paravan pentru pomparea banilor către partidele politice moldoveneşti care colaborau cu acesta”, iar „unele din mijloacele ilegale ale campaniei erau destinate pentru oferire de mită şi fraude în cadrul alegerilor [din Moldova]”. // Foto: Россотрудничество Sursa foto: rise.md

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Igor Chaika poate fi considerat partenerul de afaceri strategic al familiei Dodon. Încă în perioada în care Igor Dodon era președintele Republicii Moldova, fratele lui, Alexandr, s-a asociat cu Igor Chaika în două companii din Moscova. Una este specializată în construcții și darea în arendă a imobilelor (Arhplay Development OOO), iar alta colectează deșeuri nepericuloase (OОО “ПЭО”).

În luna octombrie 2022, Chaika, ca și alți trei „polit-tehnologi” din Rusia (Iurii Gudilin, Olga Grak și Leonid Gonin) au fost incluși în lista sancțiunilor SUA pentru implicarea în operațiunile Kremlinului în Moldova.

Chaika a intermediat o alianță între susținătorii lui Ilan Șor și Partidul Socialiștilor din Moldova (PSRM), reprezentat de Igor Dodon (Dodon), fost președinte al Republicii Moldova care a fost recent pus sub acuzare pentru corupție de către autoritățile Republicii Moldova. În schimbul promisiunii de sprijin din partea Rusiei în alegeri, Chaika a obținut susținerea legislației preferate de Kremlin, inclusiv a unei legi care să deposedeze președintele Republicii Moldova de controlul asupra serviciului de informații al țării. GFR a folosit companiile lui Chaika ca paravan pentru a canaliza bani către partidele politice colaboraționiste din Moldova. O parte din aceste fonduri de campanie ilicite au fost alocate pentru mită și fraudă electorală”, se arată într-un comunicat de presă emis de Trezoreria de Stat a SUA.


FINANȚARE DIN EXTERIOR

Jurnaliștii RISE Moldova, cu sprijinul Centrului „Dossier”, au obținut acces la un extras privind circulația fondurilor financiare prin contul bancar al „Delovaia Rossia” din Sberbank, în anii 2021 și 2022.

Datele analizate arată că, din octombrie 2021 și până în aprilie 2022, adică în doar 7 luni, pe contul moldovenesc al asociației obștești condusă de Igor Dodon au intrat peste 20 de milioane de ruble rusești (aproximativ cinci milioane de lei).


Urmăriți investigația integral pe RISE Moldova.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"