NordNews
Avem ce spune

„Investiții masive în infrastructură și plăți sociale”. Chicu speră că bugetul de stat să fie aprobat până la sfârșit de an și numește câteva sume

Investiții masive în infrastructură și plăți sociale la nivel major. Așa a descris bugetul de stat pentru anul 2021 premierul Ion Chicu care planifică ca până la sfârșitul acestui an, atât bugetele, cât și politica bugetar-fiscală să fie aprobate de Parlament. Chicu a numit și câteva cifre. Spre exemplu pentru fondul rutier, în anul viitor, sunt prevăzuți 1,7 miliarde de lei, scrie agora.md

În 2021 pentru programul „Drumuri Bune” se planifică finanțare în sumă de 900 milioane de lei,  pentru sisteme de apă și canalizare în Fondul Ecologic se prevăd 500 milioane de lei. Aici premierul a subliniat că în anul curent pentru această direcție suma a fost de 300 de milioane de lei.

Totodată, se planifică modificări la legea 270. Chicu afirmă că sunt prevăzute majorări salariale pentru sectorul bugetar. Premierul a subliniat că pentru personalul medical se prevede majorarea de 30% din 1 ianuarie, așa cum era promis.

În privința politicii bugetar -fiscale, Ion Chicu a menționat că în 2021 autoritățile publice locale vor dispune de mai multă flexibilitate la stabilirea taxelor. Totuși, Guvernul nu va renunța la plafonarea lor „pentru a proteja businessul”.

Guvernul mai planifică un nou instrument de subvenționare a impozitelor pentru noii angajați din diasporă, studenți fără practică de muncă și șomeri care n-au lucrat mai mult de un an. Suma prevăzută este de 300 de milioane de lei.

Chicu susține că proiectele bugetelor și a politicii bugetar-fiscale urmează să fie aprobate cel târziu pe 30 noiembrie în Guvern și apoi transmise în comisiile parlamentare. Premierul planifică ca acestea să fie aprobate de deputați până la sfârșitul anului 2020.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"