NordNews
Avem ce spune

Ion Ceban către Guvernul Gavrilița: Decizia CNESP este nulă. Nu mă mai speriați, oleacă dictatori

Scandalul continuă. Primarul general al Capitalei, Ion Ceban insistă pe faptul că decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică este nulă pe teritoriul municipiului Chișinău și că angajații din sistemul de educație nevaccinați nu vor fi obligați să prezinte, din toamnă, teste negative la COVID-19 la fiecare două săptămâni, scrie Realitatea. 

Ceban spune că municipalitatea este gata să asigure testarea angajaților dacă va fi nevoie, iar în acest sens a dispus alocarea a 3 milioane de lei în din buget.

„Am văzut ieri declarația potrivit căreia CNESP local trebuie să facă precum zice CNESP, este un fals. Nu suntem în situatie excepțională, așa o precizare pentru cei oleacă juriști. CNESP local poate decide, în funcție de indicatorii epidemiologi, nu este obligată să transpună decizia CNESP. Vreau să spun că statul și-a bătut joc de cadrele didactice prin faptul că i-a impus să se testeze din cont propriu. Mii jale de profesori, angajați auxiliari, vi se încalcă drepturile… Repet încă odată, decizia CNESP este nulă si nu dădoamne să fie persecutat vreun profesor, educator, bucătar, paznic, deridecătoare sau medic”, a declarat Ceban.

Amintim că, în dimineața zilei de ieri, primarul municipiului Chișinău a anunțat că decizia Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică, prin care cadrele didactice din țară sunt obligate să prezinte teste negative la noul coronavirus la fiecare două săptămâni din 1 septembrie din cont propriu, este nulă pe teritoriul municipiului Chișinău.

 

Deputatul PAS, Radu Marian a criticat decizia lui Ion Ceban.  Marian a scris că Ion Ceban își bate joc de eforturile autorităților centrale de a impulsiona vaccinarea gratuită în rândul cadrelor didactice și de a relua în siguranță procesul de învățământ.

Ulterior a intervenit și ministrul Sănătății, Ala Nemerenco cu o reacție. Nemerenco a scris pe Facebook că deciziile CNESP pot fi anulate doar de CNESP  și nicio primărie sau chiar CNESP local nu le poate declara nule.

Primăriile, în calitatea lor de fondatori ale instituțiilor de învățământ, ar putea să găsească modalități de a organiza și finanța aceste testări, a mai adăugat Ala Nemerenco.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"