NordNews
Avem ce spune

Ion Chicu: Opoziției nu îi este convenabil să demită Guvernul acum

Primul ministru al Republicii Moldova Ion Chicu consideră că opoziția nu are de gând să demită Guvernul acum, pentru că nu este gata să-și asume responsabilitatea pentru destabilizarea situației din țară cu jumătate de an înainte de alegerile prezidențiale. El a declarat despre aceasta, participând la emisiunea „Glavnoie” cu Lilia Burakovski la postul de televiziune TVC21, transmite IPN.

Despre faptul că acest Guvern trebuie demis, s-a anunțat încă la 14 noiembrie, în ziua numirii acestuia. Atacurile asupra acestui Guvern, ca fiind un rău desăvârșit și absolut, nu au încetat și ele vor continua. Pe parcursul ultimelor trei săptămâni tocmai că nu au existat inițiative de a demite Guvernul. Până la începutul lunii mai se făceau declarații tari că, imediat după încheierea situației de urgență, va fi înregistrat un vot de neîncredere pentru Guvern, vom demite Guvernul și vom veni, vom arăta, cum trebuie administrată țara”, – a subliniat primul ministru.

Potrivit lui, opoziția parlamentară nu este gata să demită Guvernul, pentru că acum nu îi este convenabil din punct de vedere politic.

Acum ei se gândesc, pe cât de rezonabil este, din punct de vedere politic, să dea jos acest Guvern odios și în cele șase luni, care au mai rămas până la alegerile prezidențiale să se compromită definitiv și pentru totdeauna? Eu m-am gândit, ce pot să facă ei în continuare? Ei vor mai aștepta, posibil, lunile iulie sau august și după aceasta, posibil, le va veni pofta de a doborî acest Guvern cu două luni înainte de alegerile prezidențiale. Aceasta le va permite, ca, timp de două luni de zile, să tot povestească, că de toate s-a făcut vinovat Guvernul precedent, și să promită, că în cazul în care va fi aleasă  președinte anume această persoană – totul în țară se va schimba în bine. Toate aceste mișcări pot fi intuite foarte ușor”, – a relatat premierul.

Ion Chicu a declarat că, chiar dacă coaliția PSRM-PDM nu va mai beneficia de majoritate în Parlament, el nu-și va prezenta demisia din funcția de prim-ministru:

Eu mă consider o persoană responsabilă, nu doresc și nu am de gând să introduc eu singur țara în instabilitate, pentru că acesta ar fi un pas iresponsabil. Dacă actuala majoritate parlamentară va înceta să mai existe, noi nu vom admite destabilizarea situației. Desigur, în cazul încetării existenței majorității parlamentării, posibilitățile Guvernului vor fi foarte limitate, pentru că noi nu vom înțelege, dacă vom avea susținere în Parlament în ceea ce privește un proiect de lege sau altul. Dar demisia nu o vom anunța, pentru că există posibilitatea ca în Parlament să nu se grăbească cu numirea unui nou premier. Iar Guvernul se va confrunta cu perspectiva, în care premierul interimar sau ministrul finanțelor urmează să se gândească, cum să achite salariile și pensiile, iar în timpul acesta cineva în Parlament se va simți foarte bine și va privi, cum cineva își frământă capul. Eu nu doresc să fac astfel de pași iresponsabili. Dacă cineva dorește să destabilizeze situația din țară, lasă să-și asume responsabilitatea. Nici eu și nici colegii mei nu dorim să facem pe placul opoziției”, – a declarat premierul.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"