NordNews
Avem ce spune

Ion Chicu : Republica Moldova este un stat cu capacități financiare limitate

„R.Moldova este un stat cu capacități financiare limitate” așa că guvernul nu va putea „da bani” sectoarelor din economie cele mai afectate de pandemia de coronavirus, care a făcut necesară o înghețare a activității normale, informează Europa Liberă.

Într-un interviu,  premierul Ion Chicu a apreciat că statul a pierdut deja 40% din venituri, prin faptul că nu a mai strâns bani din taxe și impozite. În economie, guvernul are trei priorități pe perioda pandemiei dar și după aceea: să asigure un venit minim pe lună tuturor cetățenilor; să păstreze funcțional sistemului bugetar si pe cel bancar; și să „mențină economia”.
UE si Banca European de Investitii vor deschide linii de creditare, mai ales pentru IMM-uri iar statul va fi dispus să ofere garanții pentru credite. La nevoie statul va achita și dobânzile, a declarat premierul dar nu va oferi sprijin financiar direct, nerambursabil.
Ion Chicu a mai asigurat că salariile si pensiile vor fi acoperite.
Dacă se menține actualele reguli stricte, premierul și-a exprimat speranța că după 28 aprilie, după Paștele Blajinilor, se va putea relua, controlat, activitatea economică.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"