NordNews
Avem ce spune

Iranul a inaugurat o nouă rachetă balistică, dezvăluind o uzină nucleară subterană

Gărzile revoluţionare din Iran au inaugurat o nouă rachetă balistică de suprafaţă cu o rază de acţiune de 1.000 km, a anunţat joi agenţia semi-oficială de ştiri Fars, ignorând cererile occidentului ca Teheranul să-şi oprească programul nuclear, relatează mediafax.ro.
Fars a publicat imagini ale unei fabrici de rachete subterană numită „oraş subteran”, spunând că racheta „Dezful” a fost o versiune a rachetei Zolfaghar care are o rază de 700 km şi o ogivă nucleară de 450 kg (992 lb).
Iranul anunţă că are rachete cu o rază de până la 2000 km, ceea ce pune Israelul şi bazele militare americane din regiune la raza sa de acţiune.
UE a intensificat criticile privind programul de rachete balistice al Iranului, în timp ce blocul se angajează să menţină acordul nuclear dintre Iran şi marile puteri din 2015.
O rezoluţie a ONU din 2015 care consacră acordul nuclear „a cerut” Iranului să se abţină până la opt ani de la fabricarea de rachete balistice concepute pentru a furniza arme nucleare.
Preşedintele SUA, Donald Trump, a părăsit anul trecut acordul nuclear şi a reimpus sancţiuni Iranului. UE a încercat să salveze acordul nuclear.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"