NordNews
Avem ce spune

Irina Serdiuc: „În cazul depistării unor încălcări a codului electoral vor fi interprinse măsuri hotărâte”

La 20 mai recent, în municipiul Bălți vor fi organizate alegerile primarului. Echipa portalului nordnews.md a ținut să afle de la secretarul Comisiei Electorale de Circumscripție din Bălți, Irina Serdiuc, cum decurg pregătirile pentru desfășurarea scrutinului.

Cunoaștem că la 20 mai în municipiul Bălți  vor avea loc alegerile primarului. Spuneți-ne, vă rog, au intervenit schimbări în legislația privind organizarea scrutinului elctoral?
Vă pot spune că în legislația privind  organizărea alegerilor locale nu au intervenit schimbări. Comisia Electorală de Circumscripție (CEC) activează conform planului calendaristic, adoptat prin hotărârea Comisiei Electorale   Până la momentul actual, au  fost stabilite  deja numărul secților de votare și hotarele secțiilor de votare. Acum, lucrăm nemijlocit la constituirea birourilor electorale în secțile de votare, componența cărora urmează să fie aprobată astăzi, conform aceluiași plan calendaristic.
Ne puteți spune, câte centre de votare elctorale vor fi deschise în municipiul Bălți?
Vor fi deschise în total 58 secții de votare, dintre care, 56 secții în municipiul Bălți și, respectiv, câte una în satul Sadovoe și Elizaveta.
Care este numărul de alegători înscriși în listele electorale și dacă aceste liste au fost deja afișate în centrele de votare?
Listele nu au fost afișate, deocamdată.  Ele se află la tipografie, de unde vor fi ridicate de către secretara Comisiei Electorale de Circumscripție în conformitate cu graficul de primire a listelor și vor fi  repartizate și afișate săptămâna aceasta în centrele de votare, respectându-se  astfel Codul Electoral.
Spuneți-ne, cine poate participa la vot? Își pot exprima votul elevii școlilor profesionale, liceenii și studenții care au vize provizorii de reședință în Bălți?
 Conform Codului Elctoral, pot vota persoanele care au atins vârsta de 18 ani în ziua alegerii. Persoanele, care din motiv de boală nu pot veni la secția de votare, vor vota conform cererii depuse în prealabil, cu două săptămâni înainte de ziua   În cazul când electorul se îmbolnăvește sau a suportat intervenții chirurgicale, el poate să voteze în cadrul instituției medico-saniatre  publice a spitalelor municipale din Bălți. În cazul persoanelor cu vize de reședință provizorii, nu cunoaștem încă, dacă vor putea vota sau nu.
Cine poate deveni observator la alegeri?
 În Regulamentul aprobat de Comisia Electorală Centrală este stipulat cine poate fi  observator, cine  poate fi persoana de încredere. A fos elaborată  și procedură de înaintare a documentelor.
Ce măsuri veți înterprinde ca să contracarați eventualele fraude elctorale?
 Noi sperăm că în centrele de votare din municipiul Bălți nu vor avea loc fraude elctorale. Suntem în permanență legătură cu  Centrul de Instruire a Comisiei Elctorale Centrale,  unde vor fi instruiți  președintele, vice președintele și secretarul CEC. Mai mult ca atât, fiecare membru  al Consiliului Electoral de Circumscripție va fi responsabil de o secție de votare anumită. Ei vor primi instrucțiuni suplimentare  despre specificul  procesului de votare: verificarea listelor, modificarea listelor, organizarea proceselor de votare în cadrul secției de votare, orarul de serviciu. Fiecare locuitor al municipiul va beneficia de informația necesară solicitată. Vreau să vă spun că, până  la această oră, nu s-au înregistrat îmcălcări serioase în  campania electorală recentă, putem vorbi doar de  câteva sesizări, provenite de la concurenții electorali, privitor la amplasarea afișelor electorale.  Am o experiență bogată în organizarea campanielor elctorale în Bălți și, până în prezent, nu au fost înregistrate încălcări serioase.
Se va implica CEC în modalitățile de organizare a campaniilor electorale a candidaților?
 În caz că vor fi depistate careva fraude, desigur că, conform legislației în vigoare, conform prevederilor Codului Electoral, conform procedurii penale și contravenționale, vor fi întreprinse măsuri hotărâte.
Cum vor fi penalizați actorii elctorali în cazul în care vor plasa pliante, afișe în locuri interzise?
Cum vă spuneam, au fost stabilite locurile publice unde poate fi amplasată publicitatea electorală. În cazul când concurentul elctoral consideră că nu există spațiu suficient pentru amplasarea materialelor promoționale electorale, el poate să semneze contracte cu  agenții economici  pentru a amplasa pe billboardurile aflate în posesia acestora publicitatea electorală. Mai mult ca atât, dumneavoastră  doar vedeți că fiecare concurent electoral informează Administrația Publică Locală despre locurile unde intenționează să amplaseze corturile.  Această înformație este transmisă ulterior inspectoratului de poliție..

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"