NordNews
Avem ce spune

Irina Vlah a propus organizarea unui forum internațional cu privire la „problema găgăuză” sub auspiciile OSCE

Marți, başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a participat în cadrul unei conferințe online organizate de Misiunea OSCE. Subiectul discursului başcanului s-a axat pe experiența de funcționare a autonomiei în R. Moldova.

La conferinţă au participat președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, președintele Adunării Parlamentare a OSCE, George Tsereteli, Înaltul Comisar pentru Minoritățile Naționale OSCE, Christophe Kamp, Șeful Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch.

În cadrul dialogului, participanții au discutat despre modelele autonomiilor de lucru din Europa și au abordat în detalii problema creării condițiilor politice pentru funcționarea autonomiei găgăuze.

Irina Vlah a mulțumit Misiunii OSCE pentru organizarea acestui dialog și a subliniat importanța continuării unor discuţii constructive între autoritățile Republicii Moldova și autoritățile autonomiei privind armonizarea legislației și delimitarea puterilor. Ea a subliniat că conducerea Găgăuziei a studiat experiența de funcționare a autonomiilor din Tirolul de Sud, Țara Galilor și Insulele Aland.

Mecanismele de interacțiune ale acestor regiuni ar putea fi aplicate de R. Moldova și Găgăuzia”, s-a arătat convinsă Irina Vlah.

Ea a propus organizarea unei conferințe internaționale sub auspiciile OSCE, în cadrul căreia ar putea fi dezvoltate mecanisme de cooperare și interacțiune.

Sursa: infotag.md

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata