NordNews
Avem ce spune

Italia a făcut istorie. Ce arată rezultatele alegerilor legislative

Italia a făcut istorie duminică, alegând o coaliție de extremă dreapta condusă de Giorgia Meloni, care des a atacat verbal Uniunea Europeană, bancherii internaționali și migranții. A semănat îngrijorarea cu privire la siguranța națiunii în alianța occidentală, scrie The New York Times.

Rezultatele publicate azi dimineața au arătat că Giorgia Meloni, liderul Partidului Fratelli d’Italia, un partid descendent din rămășițele fascismului, a condus o coaliție de dreapta către o majoritate în Parlament, înfrângând o stângă ruptă.

Vor mai trece câteva săptămâni până când noul Parlament italian să fie funcțional și să se formeze un nou guvern, lăsând mult timp pentru creare de intrigi politice într-o coaliție cu diferențe majore. Dar prezenţa de spirit puternică a Giorgia Meloni, cu aproximativ 26% din voturi, cea mai mare dintre orice partid, o face favorita pentru a deveni prima femeie prim-ministru al ţării.

Deși este un susținător puternic al Ucrainei, partenerii ei de coaliție îl admiră profund pe președintele Rusiei, Vladimir V. Putin și au criticat sancțiunile împotriva Rusiei.

Giorgia Meloni a sprijinit ferm Ucraina și dreptul acesteia de a se apăra împotriva agresiunii ruse și a promis că va furniza Kievului arme dacă ar fi prim-ministru. Însă partenerii ei de coaliție, Matteo Salvini, liderul Lega Nord și fostul premier Silvio Berlusconi, s-au arătat neutri față de Putin, punând la îndoială sancțiunile și făcând ecou propagandei sale.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"