NordNews
Avem ce spune

Iurie Coțofan, veteran al războiului de pe Nistru, reținut timp de trei ore de reprezentanții „mbg-ului” din regiunea transnistreană

În dimineața zilei de 1 decembrie, la pretinsul post de control dintre localitățile Corjova și Cocieri, raionul Dubăsari, reprezentanții „mbg-ului” din regiunea transnistreană l-au reținut pe Iurie Coțofan, veteran al războiului de pe Nistru, activist civic pentru drepturile omului și consilier local din satul Corjova, scrie replicamedia.md

Potrivit Asociației Promo-LEX, Iurie Coțofan a fost reținut în timp ce se întorcea din orașul Dubăsari, localitate aflată sub controlul administrației de facto de la Tiraspol, unde a vizitat-o pe mama sa.

Ulterior, acesta a fost escortat la sediul așa-numitului „mgb” din orașul Dubăsari, fiindu-i ridicat buletinul, sub pretextul încălcării presupusei interdicții de acces în regiunea transnistreană. Mai mult de 2 ore, Iurie Coțofan a fost forțat să aștepte un răspuns afară, în frig, timp în care nu i s-a permis să părăsească perimetrul sediului „mgb”.

„Acest fapt poate fi calificat nu doar ca o reținere de facto, dar și ca o metodă de intimidare, utilizată de structurile de forță”, menționează Promo-LEX.

În jurul orei 13:00, reprezentanții „mgb-ului” i-au returnat buletinul și i-au confirmat interdicția de acces în regiune.

În luna august 2020, Iurie Coțofan, împreună cu un alt veteran al războiului de pe Nistru, Victor Timuș au fost reținuți de către pretinșii grăniceri, ulterior acestora li s-au înmânat „avizele” emise de către „MGB-ul” local cu privire la interzicerea accesului în regiunea transnistreană.

Tot aici, Promo-LEX amintește și situația regretatului Valeriu Mițul, care, pe parcursul anului curent, a fost reținut ilegal de două ori: în luna mai și august și la fel a primit un astfel de „aviz.”

Asociația Promo-LEX reiterează existența fenomenului aplicării interdicțiilor de acces în regiunea transnistreană, dar și reținerile repetate, săvârșite de către reprezentanții structurilor paramilitare din stânga Nistrului. În acest context, Asociația solicită autorităților constituționale, inclusiv Biroului Politici de Reintegrare, să depună eforturi suplimentare și eficiente pentru a rezolva definitiv problema accesului liber în regiunea transnistreană, în special pentru locuitorii acestui teritoriu.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata