NordNews
Avem ce spune

Iurie Reniţă îl pune la punct pe Alexandr Stoianoglo: „Există probe şi au fost audiate părţile în dosarul Kuliokului”

Fostul deputat, Iurie Reniţă, îl contrazice pe procurorul general, Alexandr Stoianoglo, care se justifică că nu a putut da curs sesizării în cazul când ex-preşedintele Igor Dodon primeşte o pungă, presupus cu bani, de la fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, pe motiv că nu există probe şi nu pot fi audiate părţile. Iurie Reniţă susţine că la Procuratura Generală se păstrează o înregistrare video de 47 de minute de la tratativele din vara anului 2019, dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc şi Serghei Iaralov şi că toţi cei trei au fost audiaţi oficial de către procurori, scrie Anticorupție.

Fostul deputat a publicat pe pagina sa de Facebook copii ale proceselor verbale de audiere, în calitate de martori, ale lui Dodon şi Iaralov, datate din iunie 2019.

De exemplu, audierea lui Iaralov a avut loc pe data de 9 iunie, în sediul Procuraturii Anticorupţie şi a dursat puţin peste 30 de minute. „Igor Dodon a pus în discuție subiectul finanțării Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. Acesta a ținut să precizeze că Federația Rusă pe toată această perioadă de timp a finanțat Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, iar din 01 aprilie 2019 nu au mai acordat mijloace financiare pentru activitatea partidului.

În acest context, Igor Dodon a povestit despre cele discutate cu vicepremierul rus, Dmitrii Kozak, cu care s-a întâlnit la 06 iunie 2019 în cadrul Forumului Economic Internațional desfășurat la Sankt Petersburg, unde i-a comunicat vicepremierului rus că de două luni, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova nu mai primește nici o finanțare din Federația Rusă, precum primea anterior.

În contextul discuției, Igor Dodon a declarat că l-a întrebat pe vicepremierul rus cum să procedeze și dacă anume el să înceapă discuțiile cu Vladimir Plahotniuc despre finanțarea Partidului Socialiștilor, la care Dmitrii Kozak i-a spus lui Igor Dodon că nu trebuie să întrebe nimic, deoarece el personal, adică Dmitrii Kozak urma să-i comunice lui Vladimir Plahotniuc. Cu alte cuvinte, s-a avut în vedere, că Vladimir Plahotniuc va fi informat de către Dmitrii Kozak că trebuie să finanțeze Partidul Socialiștilor din Republic Moldova. Auzind una ca asta, Vladimir Plahotniuc i-a reproșat lui Igor Dodon prin acordarea unei întrebări cum ar fi „mie să-mi spună cineva să dau bani pentru PSRM”, răspunsul lui Dodon fiind da, precizând că finanțarea aceasta el a primit-o anterior de la Federația Rusă și este necesară pentru întreținerea partidului.

În acest context, Igor Dodon a confirmat că primește în jur de 600-700 mii USD pe lună pentru finanțarea PSRM din Federația Rusă, la care președintele PDM i-a spus lui Igor Dodon că finanțarea de către dânsul a Partidului Socialiștilor cu plăti similare celor primite de la ruși nu poate avea loc, deoarece așa sume îl depășesc pe Vladimir Plahotniuc, iar Igor Dodon a precizat că încearcă să majoreze finanțarea de la șapte-opt sute de mii până la un milion de dolari pe luna pentru întreținere”, a declarat Iaralov la audieri.

Iurie Reniţă l-a acuzat pe Stoianiglo că l-ar proteja pe fostul şef al statului şi actualul preşedinte al PSRM, Igor Dodon. „Mă conving o dată în plus că antepronunțarea imediată a lui Stoianoglo după apariția înregistrării video în spațiul public a urmărit unicul scop de a bloca, din start, orice investigație, deoarece a fost vorba de Igor Dodon și de PSRM. Nu mai există niciun dubiu că misiunea primordială a lui Stoianoglo a fost și rămâne protejarea lui Igor Dodon și a PSRM, conștientizând perfect mai ales cine, de peste hotare, se află în spatele lor”, a scris Iurie Reniţă în postarea sa de pe Facebook.

Precizăm că Alexandr Stoianoglo a declarat recent într-un interviu că nu a putut să dea curs sesizării semnate de Iurie Reniţă şi să pornească dosar penal doar în baza unor secvenţe video: „Noi avem doar acel video filmat ilegal. Dar pentru a atrage la răspundere o persoană, noi trebuie să avem declaraţiile celor care au participat la acest proces. Şi aici este vorba de domnul Iaralov. Noi nu avem nimic din asemenea declaraţii. De asemenea, noi nu cunoaştem la ce oră, când şi ce sumă de bani a fost. Nu avem nimic…Eu sunt convins că acolo erau bani, dar una-i ce gândesc şi alta e ce dovezi avem”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"