NordNews
Avem ce spune

Jakarta, orașul care riscă să fie înghițit de ape

Capitala Indoneziei, Jakarta riscă să se scufunde sub ape până în anul 2050.  Metropola care găzduiește 10 milioane de locuitori are o viteză rapidă de scufundare susțin cercetătorii. Potrivit lor, autoritățile trebuie să întreprindă măsurile necesare pentru a diminua riscul scufundării, scrie bbc.co.uk.

Orașul este construit pe  mlăștină și e străbătut de 13 râuri, ce se revarsă în Marea Java. Deci, nu ar trebui să fie o surpriză faptul că inundațiile sunt frecvente în Jakarta și, potrivit experților, situația se înrăutățește de la zi la oră. Dar nu este vorba numai de inundații ciudate, acest oraș masiv dispare literalmente în pământ.

Probabilitatea scufundării orașului Jakarta nu e o glumă, spune Heri Andreas de la  Institutul de Tehnologie din Bandung care a studiat prăbușirea terenurilor din Jakarta, în ultimii 20 de ani. Dacă ne uităm la modelele noastre, până în 2050 aproximativ 95% din teritoriul Jakartei de Nord se va scufunda, a mai adăugat savantul.
Se întâmplă deja – Jakarta de Nord sa scufundat cu 2,5 metri în 10 ani și continuă să se scufunde cu până la 25 cm pe an în unele părți, ceea ce este mai mult decât dublul mediei globale pentru mega-orașele de coastă.

Jakarta se scufundă cu o medie de 1-15 cm pe an și aproape jumătate din oraș se află acum sub nivelul mării.
În districtul Muara Baru din Jakarta de Nord un bloc cu birouri este abandonat. Parterul este plin de ape pluviale stagnante. Terenul din jur este mai înalt, astfel încât apa nu are scurgere. Clădirile care sunt atât de adânc înfipte în pământ sunt rareori abandonate, pentru că de cele mai multe ori, proprietarii încearcă să le repare.

Jakarta de Nord a fost un oraș portuar și astăzi găzduiește unul dintre cele mai aglomerate porturi maritime din Indonezia, Tanjung Priok. Locația sa strategică, unde râul Ciliwung se varsă în Marea Java, a fost unul dintre motivele pentru care coloniștii olandezi în secolul al XVII-lea au ales să-l transforme în centrul lor plin de viață.

 
Foto: bbc.co.uk

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"