NordNews
Avem ce spune

Japonia continuă să ajute grădinițile din nordul R. Moldova

O grădiniță din orașul Râșcani care este frecventată de 150 de copii va fi termoizolat cu suportul Japoniei. Țara Soarelui Răsare a oferit instituției preșcolare un grant în valoare de 91 de mii de dolari în cadrul Programului  „Kusanone”. În cadrul proiectului, instituția preșcolară Nr.7 va fi termoizolată conform celor mai înalte standarte.

Potrivit autorităților locale, ajutorul nerambursabil oferit de Japonia este unul așteptat și binevenit.

„Noi în fiecare an renovăm câte o grădiniță. Inițial, când am scris proiectul pentru a beneficia de acest grant, am cerut finanțarea pentru reparația acoperișului. Între timp, am găsit bani și am rezolvat această problemă. Acum, datorită grantului oferit de Japonia vom putea  să termoizolăm în întregrime grădiniță. Ne bucurăm mult că astfel de proiecte există, datorită cărora viața copiilor noștri devine mai bună”, a declarat Victor Bogatico, primarul orașului Râșcani.

„Grădinița nr.7 este una din cele mai vechi grădinițe din oraș, activează din 1977. Ne bucurăm enorm că, an după an, condițiile devin din ce în ce mai bune. Dacă anul trecut curgea tavanul și aveam impresia că apa se scurge prin toate colțurile, anul acesta avem acoperiș de calitate, iar la anul ne vom bucura și de pereți termoizolați. Va fi mai cald și mai bine. Copiii nu se vor îmbolnăvi în perioada rece a anului”, a adăugat Oxana Voliscaia, managerul instituției preșcolare.

Totodată, din ajutorul nerambursabil oferit de Japonia va fi termoizolată și clădirea Liceului Teoretic „Olimp” din satul Puhăceni, raionul Anenii Noi. Mai mult, grație grantului în valoare totală de peste 510 mii de dolari vor fi schimbate geamurile și ușile, renovate blocurile sanitare, sistemele de încălzire și cele electrice la Gimnaziul din satul Mereșeni, raionul Hâncești. Tot din bani oferiți de Japonia, vor fi schimbate geamurile și ușile la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din municipiul Cahul.
Programul „Kusanone” a fost lansat în Republica Moldova în anul 2008. În perioada 2008-2020, Japonia a oferit finanțare nerambursabilă, în valoare de peste 5,3 milioane de dolari SUA, pentru 65 de proiecte, dintre care majoritatea sunt în domeniul educației și cel al sănătății.

Amintim că în anul 2018, datorită grantului japonez de 80 de mii de dolari și instituţia preşcolară nr. 12 „Luceafărul” din mun. Bălți a fost renovată. Cu această ocazie, la Bălți a venit și Masanobu Yoshii, ambasadorul Japoniei în R. Moldova.

„Sunt foarte bucuros că pot să vă văd pe voi copiii dornici de a acumula cunoştinţe. Întotdeana copiii sunt pentru viitor şi pentru dezvoltare”, a declarat atunci ambasadorul Japoniei, în română.

La rândul său, primarul de Bălţi, Nicolai Grigorișin s-a pomenit într-o situație jenantă, când a avut nevoie de translator pentru a-l înțelege pe diplomatul nipon.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata