NordNews
Avem ce spune

Japonia devine ținta criticilor, după ce s-a retras din Comisia privind vânătoarea de balene

Japonia şi-a anunţat miercuri retragerea din Comisia internaţională privind vânătoarea de balene (International Whaling Commission, IWC), punând în aplicare o ameninţare făcută în septembrie, în scopul „reluării pescuitului comercial în iulie anul viitor”, a anunţat un purtător de cuvânt al guvernului, transmite digi24.ro.
Arhipelagul, care se expune astfel unui val de critici din partea unor guverne şi organisme de protecţie ale animalelor, se va alătura Islandei şi Norvegiei, care practică deschis pescuitul comercial de balene, potrivit Agerpres.
Japonia nu va pescui totuşi balene „în apele Antarcticii sau în emisfera sudică”, a precizat reprezentantul executivului, Yoshihide Suga, în cadrul unui briefing de presă. Pescuitul va fi „limitat la apele teritoriale şi la zona economică exclusivă” a Japoniei.
Japonia a ameninţat cu ieşirea din IWC din septembrie, când Comisia s-a opus reluării pescuitului comercial de balene.
Reuniunea acestui organism s-a încheiat atunci cu respingerea textului propus de Japonia, intitulat „Drumul de urmat”.
Textul viza instituirea a două căi în cadrul IWC, organism format din 89 de state membre, în aşa fel încât să coexiste conservarea şi vânătoarea de balene în scop comercial. Aceasta ar fi urmat să fie gestionată de un comitet special constituit care să se asigure că practica nu afectează durabilitatea speciei.
Propunerea ar fi pus capăt moratoriului privind această activitate instituit în 1986, al cărui semnatar este şi Japonia.
Însă ţările apărătoare ale balenelor, conduse de Australia, Uniunea Europeană şi Statele Unite, au votat împotriva textului nipon, cu 41 de voturi la 27.
Ministrul adjunct al pescuitului japonez, Masaaki Taniai, şi-a exprimat regretul profund pentru rezultatul votului şi a menţionat ca ultimă opţiune părăsirea IWC.
Guvernul nipon deschide prin decizia sa un nou front între criticii şi adepţii pescuitului de cetacee, pe care japonezii, în special din segmentul naţionalist, îl consideră o importantă tradiţie niponă multiseculară.
Japonia nu a încetat niciodată complet să pescuiască balene. Ea se foloseşte de o portiţă a moratoriului din 1986, care autorizează pescuitul cetaceelor pentru cercetare. Carnea de balenă ajunge însă în cele din urmă pe rafturile magazinelor de peşte, potrivit AFP.
Dacă pescuitul de balene a constituit o sursă salvatoare de proteine în anii de privaţiuni de după Al Doilea Război Mondial, în prezent majoritatea japonezilor susţin că nu mai consumă carne de balenă sau o fac foarte rar.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"