NordNews
Avem ce spune

Joe Biden: Mandatul de arestare al CPI împotriva lui Putin este „justificat”

Mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internaţională împotriva lui Vladimir Putin pentru crime de război este „justificat”, a declarat vineri Joe Biden, scrie digi24.ro

Președintele american, exprimându-se în faţa jurnaliştilor la Casa Albă, a amintit că instituția nu este recunoscută de Statele Unite, dar a estimat că decizia acesteia a transmis, totuşi, „un semnal foarte puternic”.

Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis vineri un mandat de arestare împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin pentru responsabilitatea sa în ceea ce priveşte presupusele crime de război comise în Ucraina, de la declanşarea invaziei ruse la scară largă în ţara vecină.

CPI „a emis mandate de arestare împotriva a două persoane în legătură cu situaţia din Ucraina: dl. Vladimir Vladimirovici Putin şi dna Maria Alekseievna Lvova-Belova”, comisarul prezidenţial pentru drepturile copilului în Rusia, a precizat instituţia de la Haga într-un comunicat.

Deciziile Curții Penale Internaționale, care nu este recunoscută de Federația Rusă, nu au nicio semnificație, a spus purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova.

„Rusia nu este parte a Statutului de la Roma pentru Curtea Penală Internațională și nu are nicio obligație în temeiul acestuia. Rusia nu cooperează cu acest organism, iar posibilele „rețete” de arestare venite de la Curtea Internațională sunt nule din punct de vedere juridic pentru noi”, a subliniat ea.

La rândul său, președintele ucrainean Vlodimir Zelenski a salutat vineri seara decizia „istorică” a Curţii Penale Internaţionale (CPI) de a emite mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin. Președintele ucrainean a spus că investigațiile din propria țară au sugerat, de asemenea, că Kremlinul a avut o implicare directă în deportarea forțată a copiilor în Rusia.

„În procesul penal cercetat de oamenii noștri de drept, au fost deja înregistrate peste 16.000 de cazuri de deportare forțată a copiilor ucraineni de către ocupant. Dar numărul real, complet al deportaților poate fi mult mai mare”, a spus liderul de la Kiev.

1 Comentariu
  1. Klaus spune

    Justitia se poate face doar de o instanta de judecata, acceptata de cel vizat. Eista prezumtia nevinovatiei. Ce se poate intampla cu acei copii chipurile deportati dac din 2014 erau bobbardati permanent de regimul nationalist de la Kiev ??? Se spune ca numarul celor ucis ar fi de circa 14 mii oamenei…Un minut de reculegere au tinut participantii la o sedinta NU, la propunerea reprezentantului Rusiei. Propunerea a fost acceptata de secretarul general ONU Gutieres… Se cere o ancheta asupra fiecăruu caz de omor a celor implicati in acest confict fratricid

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"