NordNews
Avem ce spune

Jumătate de milion de euro, bani confiscați de la Luca Filat, se întorc în Moldova. În ce zona vor fi investiți și cine vor fi beneficiarii

Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii au semnat, marți, un Memorandum cu privire la returnarea fondurilor ilicite, confiscate de la Luca Filat, fiul fostului premier Vlad Filat, prin ordinul instanțelor britanice, scrie anticoruptie.md.

„Documentul semnat prevede returnarea sumei confiscate, în valoare totală de 458.068 lire sterline. Fondurile vor fi utilizate pentru angajarea a peste 550 de asistenți personali pentru persoanele cu dizabilități severe. Proiectul va fi gestionat de Agenția Națională Asistență Socială”, se arată într-un comunicat al Guvernului Republicii Moldova.

„Suntem foarte recunoscători pentru sprijinul pe care ambasadorul Steven Fischer și Guvernul Marii Britanii l-au oferit Ministerului Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova. Mijloacele vor fi folosite pentru a angaja asistenți personali pentru persoanele cu dizabilități severe, pe lângă cei aproape 6.000 de asistenți personali care activează astăzi. Acesta este cu siguranță un pas înainte către îmbunătățirea nivelului de trai pentru persoanele vulnerabile”, a declarat Marcel Spatari.

Decizia de a utiliza fondurile confiscate în sprijinul persoanelor cu dizabilități a fost anunțată pentru prima dată în luna mai 2021, în cadrul unui briefing comun susținuât, la Chișinău, de președinta Maia Sandu și ministra britanică pentru Vecinătatea Europeană, Wendy Morton. Președinta Maia Sandu a menționat recuperarea fondurilor este un rezultat al eforturilor echipei sale de recuperare a fondurilor sustrase ilegal din Republica Moldova.

Monitorizarea gestionării fondurilor returnate va fi asigurată de Keystone Moldova, o organizație a societății civile, specializată în protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități.

În luna iulie, ambasadorul Marii Britanii la Chișinău, Steven Fischer, declara că recuperarea banilor s-a făcut conform legislației britanice, fără o cooperare prealabilă cu Chișinăul, dar că Londra este dispusă să conlucreze cu autoritățile moldoveni pe orice fel de solicitări de colaborare pentru a recuperare bani negri.

Viața de lux de la Londra

În 2019, autoritățile britanice au confiscat suma de 458.000 de lire sterline din trei conturi bancare ale HSBC deschise pe numele lui Luca Filat. În mai 2021, autoritățile britanice au dezvăluit că Luca Filat a primit multiple plăți în numerar pe cele trei conturi prin intermediul Hawala, un sistem informal de transfer bancar folosit în special în Orientul Mijlociu, dar care funcționează în toată lumea, relata Anticoruptie.md

Luca Filat a încercat să justifice aceste sume cum că aceste plăți din Irak, Turcia și Insulele Cayman, inclusiv împrumuturi în numerar de 5,5 milioane de dolari de la o companie irakiană, ar fi fost cadouri de la prieteni.

Agenţia Naţională de Combatere a Criminalităţii Organizate din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a constat că aceste sume sunt conectate cumva la companii conectate la tatăl său, fostul premier Vlad Filat.

Vlad Filat a spus într-un interviu pentru Pro TV Chișinău că acești bani nu au legătură cu el și cu Republica Moldova. „Nu pot să vă răspund de unde și cum provin. Eu nu știu care sunt activitățile lui, pentru că nu comunicăm”, a spus el.

Luca Filat s-a stabilit la Londra în 2016, la 21 de ani, pentru a studia. În schimb, Filat jr. s-a făcut remarcat prin petreceri extravagante și bunuri de lux, precum un autoturism Bentley de circa 200.000 de lire sterline. Fiul lui Vlad Filat trăia la Londra o viață de lux, plătind 400.000 de lire sterline pentru chiria unui apartament situat pe una dintre cele mai scumpe străzi din Londra și a cheltuit 50.000 de lire sterline pentru un colier.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"