NordNews
Avem ce spune

Jurnaliștii Nordnews, amenințați cu judecata. Un membru PN neagă cu vehemență că ar fi dat mită

Fermierul din satul Fundurii Vechi, raionul Glodeni, care ar fi mituit ieri alegătorii, amenință jurnaliștii Nordnews cu judecata. Asta după ce reporterii au scris că Nicolae Rotari ar fi corupt alegătorii din Fundurii Vechi pentru a-l vota pe Antolie Gnatiuc, candidatul „Partidului Nostru” la funcția de primar al localității.

Drept dovadă, Nordnews.md a publicat declarațiile audio ale unui alegător, martor al procesului de mituire, petrecut într-un magazin din sat. Din înregistrarea audio reiese că fermierul, Nicolae Rotari, îndeamnă oamenii să-l voteze pe Anatolie Gnatiuc, contra sumei de 200 de lei.

Player audio

„Pot să confirm că Rotaru Nicolae le oferă la magazin câte 200 de lei oamenilor pentru al vota pe candidatul Partidului Nostru, Anatolie Gnatiuc.” 

Jurnaliștii Nordnews i-au oferit lui Nicolae Rotari dreptul la replică. La telefon, fermierul, care este și membru al formațiunii politice „Partidul Nostru”, a negat acuzațiile.

„Nu am făcut acest lucru. În aceste clipe îl am alături de mine pe un deputat din Parlamentul Republicii Moldova. Îmi pare rău că astfel de informații apar în spațiul public.”, a precizat, pe un ton acuzator, Nicolae Rotari.

Nicolae Rotari s-a arătat deranjat de știrea apărută pe portalul de știri Nordews. Într-un alt apel telefonic, membrul PN a amenințat jurnaliștii cu judecata.

Nicolai Rotari, membru PN

Player audio

„Eu mâine dimineață îmi i-au avocatul și vă găsesc, numaidecât vă găsesc, și o să răspundeți în fața legii, cum dictează legea. Acum poliția este la primărie în sat, m-au interogat, am depus lămuriri, sunt zeci de martori, toți au scris lămurire. Eu cred că mâine dimineață o să ne întâlnim în instanță, ca răspundem unul altuia”, a spus Nicolae Rotari.

Directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, crede că jurnaliștii Nordnews nu au făcut nimic altceva decât să semnaleze un potențial abuz și că știrea nu încalcă prevederile codului deontologic al jurnalistului.

Image result for petru macovei
Petru Macovei, Directorul Executiv API

Player audio

„Faptul că respectivul domn, vizat direct în materialul jurnalistic și căruia voi i-ați oferit drept la replică în materialul propriu-zis, a revenit să vă amenințe cu un proces de judecată, este dreptul lui să și-l exercite. Din puctul meu de vedere, redacția Nordnews a procedat corect în acest caz, semnalând un potențial abuz și ar trebui să urmăriți acest caz, reacțiile organelor de drept, care ar trebui în mod normal, logic și democratic să se autosesizeze și să intenteze proceduri penale, pentru că coruperea alegătorilor este o faptă penală. Veți avea câștig de cauză, pentru că nu ați făcut acuzații directe, ați oferit dreptul la replică și, deontologic, ați procedat corect”, a declarat Petru Macovei.

Conform articolului 38, alineatul 5 din Codul Electoral, concurenţilor electorali li se interzice să ofere alegătorilor bani, să le distribuie fără plată bunuri materiale, inclusiv din ajutoare umanitare sau din alte acţiuni de binefacere”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"