NordNews
Avem ce spune

Klaus Iohannis îl propune premier tot pe Ludovic Orban

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat joi pe premierul demis, Ludovic Orban, să formeze un nou guvern, după consultările avute la Cotroceni cu partidele politice. Această mișcare se înscrie în logica declanșării alegerilor anticipate, a explicat Klaus Iohannis, scrie digi24.ro.

Avem un guvern liberal, care a venit cu o agendă reformatoare, care a dorit să repare greşelile guvernelor pesediste, a spus preşedintele Klaus Iohannis, după consultările de joi de la Cotroceni.

În schimb, pe de altă parte, PSD doreşte să oprească lucrurile, a arătat şeful statului, dând exemplul alegerii în două tururi a primarilor.
Soluţia corectă în această situaţie este întoarcerea la electorat, mai simplu spus înseamnă alegeri anticipate, prima mea opţiune – a precizat Klaus Iohannis.
La consultări de la Cotroceni, unii au fost de părere că e bine, alții au fost de părere că trebuie să se mai consulte în partid în privința alegerilor anticipate. „Până atunci, facem următorul pas foarte concret – desemnarea lui Ludovic Orban pentru a forma un nou guvern”, și-a încheiat Klaus Iohannis declarația de presă.
La 15 octombrie 2019, preşedintele Klaus Iohannis îl desemna pe liderul PNL, Ludovic Orban, în funcţia de prim-ministru. La 4 noiembrie 2019, guvernul propus de Ludovic Orban a fost învestit de plenul reunit al Parlamentului, iar la 5 februarie, Guvernul Orban a fost demis prin moţiune de cenzură.

Declarația de presă a președintelui Klaus Iohannis

„Am terminat sesiunea de consultări cu partidele parlamentare și sunt în măsură să vă spun câteva concluzii pe care le-am tras.
În primul rând, să recapitulăm pe scurt. Avem un guvern liberal care a venit cu o agendă reformatoare, a dorit să reformeze multe programe, să vină cu îmbunătățiri pe legislația electorală, pe măsuri economice, pe măsuri sociale, toate în interesul României și al românilor.
De asemenea, a dorit să repare greșelile care, evident, au fost făcute de guvernele pesediste din cei trei ani dinainte. Pe de altă parte, avem un PSD care are încă foarte mulți parlamentari și care se opune acestor schimbări.
Deci, pe de-o parte un guvern care vrea să miște lucrurile, pe de cealaltă parte un PSD care dorește să oprească lucrurile.
Doar ultimul exemplu cred că este elocvent. Partidul Național Liberal, prin Guvernul Ludovic Orban, a dorit să aducă îmbunătățiri legislației electorale cu privire la alegerile locale. În speță, a vrut să reintroducă, așa cum ar fi fost normal, alegerea primarului în două tururi. PSD nu a dorit, a depus moțiune, moțiunea a trecut ieri. Astăzi avem consultări.
După părerea mea, asta am spus și aseară, repet astăzi: soluția corectă, în această situație, în care avem un guvern care dorește să miște lucrurile, opțiune confirmată de români la alegerile din anul trecut. Și românii doresc să se miște lucrurile. Pe de cealaltă parte, avem un PSD care încă este foarte prezent în Parlament. Întoarcerea la electorat este soluția corectă, este soluția care satisface nevoia de democrație în România. Mai simplu spus, întoarcerea la electorat înseamnă alegeri anticipate.
Alegerile anticipate sunt prima mea opțiune. Am prezentat partidelor această opțiune. Unii au fost de părere că e bine, alții au fost de părere că trebuie să se mai consulte în partid. Este normal și pot să înțeleg că majoritatea partidelor au nevoie de discuții interne în forurile lor pentru a lua o decizie în acest sens. Acest lucru sper să se întâmple foarte repede.
Dar, până atunci, cred că putem să facem următorul pas. Următorul pas foarte concret este desemnarea din partea mea a unei persoane însărcinate cu formarea unui nou guvern.
Așadar, după ce m-am consultat cu toate partidele și formațiunile parlamentare, îl desemnez pe domnul Ludovic Orban să formeze un nou guvern și să se prezinte în Parlament”.
Președintele Klaus Iohannis va susține, joi, la ora 18:00, o declarație de presă la Palatul Cotroceni, după consultările pe care le-a avut cu partidele parlamentare, în vederea formării unui nou Guvern.
Președintele Klaus Iohannis a chemat joi la consultări partidele parlamentare pentru nominalizarea unui nou prim-ministru. Primii care au intrat la discuții cu șeful statului au fost liberalii, urmați la distanță de o oră de delegația PSD.
Ludovic Orban a anunțat că el este din nou propunerea PNL pentru funcția de prim-ministru. PSD în schimb vrea să arate în fața șefului statului că, împreună cu partidul lui Victor Ponta, are majoritate pentru a-și impune în Parlament propriul guvern.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata