NordNews
Avem ce spune

Kosovo cere oficial aderarea la UE. „Nu există alternativă”

Principalii responsabili politici din Kosovo au semnat miercuri la Pristina documentul prin care solicită aderarea la Uniunea Europeană, în cadrul unei ceremonii transmise în direct de mass-media kosovare, scrie digi24.ro

„Progresul (în procesul de aderare n.red) va depinde de angajamentul nostru faţă de reforme profunde şi progresiste. Cât de repede vom avansa depinde de noi”, a declarat în timpul ceremoniei premierul kosovar Albin Kurti.

Documentul a mai fost semnat de preşedinta kosovară Vjosa Osmani şi de preşedintele parlamentului de la Pristina, Glauk Konjufca, şi va fi transmis joi preşedinţiei cehe a Consiliului UE.

„Astăzi este o zi istorică. Este un moment istoric. Facem pasul decisiv către împlinirea visului nostru, apropiindu-ne cu încă un pas de UE. Pentru Kosovo, nu există alternativă”, a susţinut Vjosa Osmani.

La rândul său, Glauk Konjufca le-a cerut statelor membre ale UE să sprijine „în unanimitate” acest „prim pas oficial în drumul către aderarea la UE”.

Însă cinci state membre ale UE – Cipru, Grecia, România, Slovacia şi Spania – nu recunosc independenţa pe care această provincie sârbă şi-a proclamat-o în 2008, ceea ce îi îngreunează demersul de a obţine statutul de candidată la UE.

Ministrul de externe sârb Ivica Dacic a declarat luni că Serbia va încerca să obţină respingerea acestei solicitări şi va cere în acest sens ajutorul statelor UE care nu recunosc independenţa Kosovo.

Demersul politicienilor kosovari survine în contextul noilor tensiuni între Belgrad şi Pristina şi blocării şoselelor din nordul regiunii de către membri ai minorităţii sârbe, care acuză discriminări din partea autorităţilor kosovare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"