NordNews
Avem ce spune

La Bălți au fost elogiate personalitățile care au înfăptuit Marea Unire. Consulul General al României, prezent la eveniment

 

Cu ocazia sărbătoririi, la 1 decembrie 2022, a Zilei Naționale a României și a marcării a 104 ani de la formarea statului național unitar român, la data de 25 noiembrie a.c., Consulatul General al României la Bălți, în cooperare cu Centrul de Informare al României la Bălți (CIR), Biblioteca Științifică a USARB și Facultatea de Drept și Științe Sociale a USARB, a organizat, la sediul CIR, masa rotundă cu genericul „Personalități basarabene care au înfăptuit Marea Unire!” și expoziția de carte „Miracolul Unirii”, din colecția Bibliotecii Științifice a USARB.

Au susținut cuvântări Petrișor Dumitrescu, consulul general al României la Bălţi, Lidia Pădureac, prim-prorector pentru activitatea didactică USARB, Virgiliu Bîrlădeanu, șeful Secției Istorie Contemporană, Institutul de Istorie al MEC, și Ludmila Cojocaru, director, Muzeul Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice din cadrul Muzeului Național de Istorie al Republicii Moldova.

În cadrul evenimentului, moderat de doamna Lilia Ababii, coordonatoarea CIR, studenții USARB la specializarea istorie și educație civică au susținut prezentări despre o parte dintre membrii marcanți ai Sfatului Țării care au susținut și votat Unirea cu România: Constantin Stere, Ion Pelivan, Anton Crihan, Ion Inculeț, Elena Alistar, Vasile Stroescu, Ion Buzdugan și Pan Halippa. De asemenea, au fost evocate principalele momente istorice care au condus la hotărârea Sfatului Ţării de Unire a Basarabiei cu România.

În cuvântul său, consulul general a subliniat că aniversarea Zilei Naționale a României reprezintă un nou moment de mare încărcătură emoțională, în care readucem în atenție momentele importante ale istoriei noastre, ne omagiem marile personalități, arătăm lumii întregi bogăția morală și spirituală, valoarea limbii, participarea la progresul umanității a poporului român și, cu credință nemărginită în suflet și dragoste de patrie, ne susținem permanent angajamentul de a lucra la făurirea unui viitor minunat generațiilor viitoare.

A îndemnat tinerii să învețe istoria reală, nu cea falsificată, să pună un accent deosebit pe aprofundarea cunoașterii istoriei relațiilor internaționale, înțelegerii contextelor geopolitice, să respecte și să promoveze valorile naționale autentice și să-și urmeze idealurile pentru construirea unei cariere de succes.

Activitatea, desfășurată într-o atmosferă academică, a readus în actualitate memoria marilor personalități care s-au jertfit pentru împlinirea idealului națiunii noastre.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"