NordNews
Avem ce spune

La Bălți nu prea ai unde te ascunde de caniculă

Pe vreme de caniculă, în marile orașe ale lumii se deschid noi havuzuri și piscine, se instalează dușuri spray și se împart sticle de apă gratis. Administrațiile/primăriile urbelor alocă surse financiare considerabile, pentru a crea mai multe locuri, unde oamenii se pot proteja de temperaturile ridicate. În acest context, reporterii nordnews au decis să afle dacă există în Bălți locuri în care orășenii se pot proteja de caniculă. Am constatat că, din păcate, acestea pot fi numărate pe degete.

În chiar  centrul Bălțiului, de altfel, locul cel mai aglomerat din oraș, nu prea găsești spații, unde te-ai putea recrea. Unicul havuz din municipiu este închis acum, în toiul verii aride, pentru reparații. De aceea, toți aleg să se odihnească pe bănci, la umbra copacilor.
,,Aici, în centru, nu sunt locuri unde să ne protejăm de soare. Chiar acum am stat la umbra acestui copac și mare noroc am avut de umbrela doamnei care vinde înghețată. Eu am 2 copii, atunci când ies la plimbare, îmi este greu, nu am unde să mă odihnesc la umbră, ca să beu apă. , a spus o femeie.
,, Ne putem proteja de temperaturile ridicate în parcurile noastre sau la Aqua Parc-ul din oraș.!<<Nu sunt însă prea puține aceste locuri pentru Bălți?>> Pentru fiecare diferit, dar cred că vara sunt mulți oameni, oaspeți care doresc să se recreeze, așa că, într-adevăr, sunt cam puține astfel de locuri. , a spus o bălțeancă.
,,Avem aici un centru medical aproape, mai este unul în astă parte, dar oricum cred că, cu cât mai departe de centrul orașului, cu atât mai puține locuri de acest gen sunt. E important să fie în tot orașul în această perioadă astfel de puncte. a menționat o altă femeie.
Faptul că există prea puține locuri special amenajate, unde te-ai putea proteja de caniculă, a fost observat și de unii vizitatori ai municipiului Bălți.
,,Decât numai într-un parc putem sta sau la umbra unui copac, alte locuri nu prea vedem, peste tot doar clădiri, nimic ce ne-ar putea răcori.  , a spus o familie.
,,Eu cred că trebuie de găsit ieșire din situație. Afară temperatura este atât de ridicată, măcar instalează aparate de aer condiționat și afară. Cum în alte țări aceste aparate pot fi observate peste tot, dar la noi puțin ce se interprinde pentru a proteja oamenii de caniculă., a remarcat o femeie.
Pentru victimile caniculei în oraș există 2 puncte de reabilitare. De regulă, un cort anticaniculă este vizitat zilnic, conform asistentei medicale prezente, de circa 100 de oameni, majoritatea dintre aceștia sunt persoane în vârstă sau copii.
,, – Nu ar trebui oare să fie corturi anticaniculă  și în alte cartiere ale orașului?
– Dar ele sunt.
-Nu, nu sunt.
Nu? Nu sunt în aceste zone ale orașului? Ar trebui să fie,  îndeosebi la „BAM”, acolo tot este piață și este aglomerat. Sunt necesare și acolo. , a menționat asistenta medicală.
Marile orașe din Europa întreprind diferite măsuri, pentru a contracara canicula. În Paris, se deschid piscine cu program de activitate prelungit, vor fi instalate fântâni temporare în zonele aglomerate. Apoi, 13 parcuri mari vor rămâne deschise și noaptea, pentru ca cetățenii să se poată reface. Azilurile de bătrâni au fost dotate cu aparate de aer condiționat, iar sticle de apă vor fi distribuite persoanelor fără adăpost din capitala Franței, transmite wall-street.ro. La Viena au fost instalate dușuri-spray în trei puncte din oraș. Tot la Viena, au fost puse boluri cu apă și locuri de îmbăiat pentru căței. Consiliul Local a alocat 2,3 milioane de euro pentru acoperișuri verzi și fațade și a decis să instaleze mai multe dușuri- spray.
La Bălți însă, activează doar două corturi anticaniculă…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata