NordNews
Avem ce spune

La cea de-a cincea licitație pentru cumpărarea gazelor naturale, oferta Energocom: 12 milioane de metri cubi de gaze în patru zile

Energocom a lansat vineri, 29 octombrie, cea de-a cincea licitație pentru achiziția gazelor naturale. Compania vrea să cumpere 12 milioane de metri cubi de gaze naturale – câte 3 milioane de metri cubi pe zi, timp de patru zile, scrie zdg.md.

Până acum, Energocom a organizat patru licitații privind achiziționarea gazelor naturale, două pentru procurarea a câte un milion de metri cubi de gaze naturale și două pentru procurarea a 1,5 milioane de metri cubi de gaze naturale.

În oferta Energocom este indicat că gazele naturale vor fi livrate prin punctul din Oleksiivka, Ucraina, și va tranzita stația de distribuție din Căușeni – Todirești – Tohatin.

A cincea licitație, caracteristicile șablon:

25 octombrie, primul contract: compania poloneză PGNiG. La 25 octombrie curent, reprezentanții Guvernului au anunțat că a fost semnat un contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale între compania de stat Energocom și compania poloneză PGNiG, acesta fiind primul contract de acest gen. În context, viceprim-ministrul, Andrei Spînu, a menționat că tariful achitat de cetățeni pentru gazele naturale rămâne neschimbat. Potrivit Guvernului, aceasta este prima achiziție de gaz din surse alternative din istoria R. Moldova. La tenderul anunțat, Energocom a primit 7 oferte.  Achiziția de probă vine să testeze capacitatea de import a gazului din surse alternative și vine să balanseze presiunea joasă în sistemul aprovizionării cu gaze naturale.

26 octombrie, al doilea contract: compania olandeză Vitol. La 26 octombrie, compania olandeză Vitol a fost desemnată câștigătoarea celei de-a doua licitație anunțată de Energocom privind livrarea a unui milion de metri cubi de gaze naturale.

„Compania olandeză Vitol, unul dintre primii trei transportatori mondiali de produse petroliere, a câștigat tenderul lansat de Energocom. Asta înseamnă că, potrivit contractului, pe parcursul zilei de miercuri, 27 octombrie, va livra un milion de metri cub de gaze naturale Republicii Moldova”, a menționat directorul APP Eugeniu Cozonac pentru ZdG.

27 octombrie, al treilea contract: companiile DXT Commodities și PGNiG. La 27 octombrie, companiile DXT Commodities și PGNiG au fost desemnate câștigătoarele celei de-a treia licitație anunțată de Energocom privind livrarea a 1,5 milioane de metri cubi de gaze naturale.

„Licitația lansată în cea de-a treia zi de către furnizorul central de energie electrică, Energocom, a fost câștigată de doi ofertanți. Este vorba despre DXT Commodities – o companie internațională care este lider pe piața angro de gaz și energie, dar și compania poloneză PGNiG, care vor furniza mâine gaze naturale în conductele R. Moldova. Menționăm că volumul de gaz achiziționat pe 25 octombrie de la compania PGNiG din Polonia și pe 26 octombrie de la compania olandeză Vitol a fost livrat țării noastre conform tuturor prevederilor contractuale”, a anunțat APP.

La 28 octombrie, al patrulea contracte: Compania ucraineană Natfogaz, alături de alte două companii din Europa, au fost desemnate câștigatoarele celei de-a cincea licitație privind livrarea a 1,5 milioane de metri cubi de gaze naturale.

Din 22 octombrie 2021 în R. Moldova a fost anunțată starea de urgență privind sectorul gazelor naturale. Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), prin hotărârea nr. 1 din aceeași zi, a mandatat Energocom, companie deținută în proporție de 100% de stat, să achiziționeze gaze pentru a fi furnizate la frontiera cu Republica Moldova.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"