
La Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a fost inaugurată expoziția fotografică „Istoria costumului diplomatic”, eveniment prilejuit de aniversarea a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomațiilor moldo-române, cu participarea viceprim – ministrului, ministrului afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu, ambasadorului României în Republica Moldova, Daniel Ioniță și a reprezentanților corpului diplomatic acreditat la Chișinău.
La deschiderea evenimentului șeful diplomației Republicii Moldova Nicu Popescu a subliniat că România a fost primul stat care a recunoscut independența țării noastre. Totodată, a fost menționat faptul că în aceste 3 decenii, România a fost alături de țara noastră, acordând sprijin în promovarea recunoașterii internaționale a independenței, apărarea suveranității și integrității teritoriale, consolidarea instituțiilor democratice și apropierea de valorile și principiile europene.
„ România a fost alături de țara noastră, acordând sprijin în promovarea recunoașterii internaționale a independenței, apărarea suveranității și integrității teritoriale, consolidarea instituțiilor democratice și apropierea de valorile și principiile europene. România ne-a susținut în eforturile de încheiere și, ulterior, de implementare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, semnat în 2014, inclusiv pe componenta de liber schimb, precum și în vederea liberalizării regimului de vize pentru cetățenii Republicii Moldova, obiectiv atins tot în 2014. De fiecare dată România a acționat ca un partener de încredere și un prieten adevărat, fiind prima țară care a intervenit cu burse de studii, ajutor umanitar, echipe de salvatori și medici, produse alimentare, combustibil, donații de echipamente și dispozitive sanitare substanțiale, vaccinuri anti COVID – 19, fiind alături și răspunzând prompt în momentele de criză, ” a declarat Nicu Popescu.
În discursul rostit cu acest prilej, ambasadorul Daniel Ioniță a subliniat relația specială dintre România și Republica Moldova, scurtă pe scara istoriei, dar densă și plină de substanță. Totodată, a adăugat că relațiile bilaterale dintre cele două țări au un caracter special deoarece au la bază cinci fundamente: filonul identitar comun, un cadru juridic de excepție, legăturile inter-instituționale și inter-personale solide, faptul că România este principalul partener comercial-economic al Republicii Moldova și nu în ultimul rând, empatia și solidaritatea, reafirmate cu ocazia sprijinului reciproc oferit în contextul crizei pandemice COVID-19.
„… În acest tablou general, expoziția de costume diplomatice românești vine să substanțieze caracterul special al relațiilor bilaterale dintre România și Republica Moldova”, a subliniat ambasadorul român.
În final, ambasadorul României a oferit pentru biblioteca Institutului Diplomatic al MAEIE câteva exemplare din două lucrări bilingve, română și engleză, scrise pe baza unor documente de arhivă, intitulate „România în Mica Înțelegere. Alianța defensivă la centenar” și „România și Polonia: un secol de alianță”.