NordNews
Avem ce spune

La Rîșcani, dezmințirile se scriu opt luni. De ce se plânge Vasile Secrieru

Președintele raionului Rîșcani, Vasile Secrieru, cere dezmințire, abia după opt luni de la publicarea unui material jurnalistic. Acesta pretinde că declarațiile consilierului raional, Iurie Urzică, înregistrate și publicate de NordNews, sunt „false şi defaimătoare”.  

„Este de menţionat că informaţiile răspândite, nu corespund realităţii şi sânt false, iar în consecinţă, prin răspândirea cu rea-credinţă a informaţiilor defaimătoare a fost lezată onoarea, demnitatea şi reputaţia mea profesională”, susține Vasile Secrieru, care spune că nu este de acord cu expresia „spăl nişte bani la Spitalul raional Rîşcani”. Merită de menționat că președintele raionului, cel puțin, nu a citat corect cele spuse de Iurie Urzică, care a declarat în luna martie: „Interesul meschin este acela de a tergiversa numirea luin funcțienotă red.), să treacă cât mai mult timp, să-și hotărască multe probleme de spălare de bani, pentru că acolo (la spitalul raionalnotă red.) sau investit careva bani, precum că sar fi făcut careva construcții care nau fost realizate. Este vorba și de spălare de bani prin diferite metode: cu dezinfectanți și materiale care au fost destinate luptei cu Covid-19, dar care au fost date la rebut fără știință”.

Totodată, aducem aminte că, potrivit legii № 64 от 23-04-2010 cu privire la libertatea de exprimare”:

Articolul 15. Cererea prealabilă

(2) Cererea prealabilă se depune în termen de 20 de zile de la data la care persoana a aflat sau trebuia să afle despre informaţia defăimătoare. Acesta este un termen de prescripţie. La împlinirea unui an din ziua defăimării, persoana nu poate solicita repunerea sa în termenul de depunere a cererii prealabile.

Din luna martie până în prezent au trecut mai bine de opt luni.

De asemenea, dorim să-i amintim domnului Secrieru și cititorilor noștri că potrivit legii cu privire la libertatea de exprimare” funcționarii publici au un statut special care le oferă mai multă libertate de a critica autoritățile:

Articolul 9. Libertatea de a critica statul, autorităţile publice şi

persoanele care exercită funcţii publice

(1) Orice persoană are dreptul de a critica statul şi autorităţile publice.

(2) Statul şi autorităţile publice nu pot intenta acţiuni cu privire la defăimare.

(3) Statul şi autorităţile executive şi legislative nu sânt protejate de legea penală sau contravenţională împotriva declaraţiilor defăimătoare.

(4) Persoanele care exercită funcţii publice pot fi supuse criticii, iar acţiunile lor – verificării din partea mass-mediei, în ceea ce priveşte modul în care şi-au exercitat sau îşi exercită atribuţiile, în măsura în care acest lucru este necesar pentru a asigura transparenţa şi exercitarea responsabilă a atribuţiilor lor.

Ținem să amintim și despre Articolul 6 – Libertatea publicului de a fi informat, care spune clar că:

(2) Apărarea onoarei, demnităţii sau reputaţiei profesionale nu poate prevala asupra libertăţii publicului de a primi informaţii de interes public.

Considerăm că numirea întârziată a unui șef de spital în plină pandemie de COVID-19 este un subiect de interes public, la fel și părerea unui consilier raional.

Menționăm că în solicitarea președintelui raionului Rîșcani nu este indicată data și lipsește ștampila.

În această ordine de idei ne întrebăm: Știe oare Vasile Secrieru știe cum se întocmesc actele?

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata