NordNews
Avem ce spune

La “Școala Bărbăției” liceenii sunt instruiți cum să reacționeze în situații excepționale

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) al Ministerului Afacerilor Interne Urgență în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Culturii și Cercetării a dat start în localitatea Sadovoe, mun.Bălți taberei de vară “Școala Bărbăției” cu genericul “Împreună reducem riscurile”, ediția 2019. Startul competițiilor dedicate tinerei generații l-au dat cele opt echipe din raionele Fălești, Glodeni, Rîșcani, Sîngerei și mun. Bălți.
Miza acestor competiții, care se desfășoară al treilea an consecutiv, a fost nu neapărat urcarea  pe podium, ci acumularea exepriențelor necesare.
” Concursul rămâne a fi un concurs. Scopul nu este competiția, cât să învețe ceva de aici”, a spus șeful adjunct al IGSU,  Alexandru Oprea.
„Școala Bărbăției” reprezintă o tabără de vară, unde elevii claselor a X-a și a XI-a  din liceele din republică, asistați de salvatori și pompieri, au parte de instruiri practice în domeniul prevenirii riscurilor, în consecință, ei putând să reacționeze prompt în diferite situații excepționale
Pe parcursul a două zile, elevii vor participa la mai multe concursuri practice: “Ștafeta Combinată”, “Desfășurare de luptă”, dar și la competiții creative: “Cartea de vizită”, „Lecții de viață” și „Prin obiectiv”. Mai mult, participanții își vor testa abilitățile de comunicare și lucru în echipă, vor susține, în cadrul concursului “Ghidează și salvează”, teste psihologice, vor  participa la proba “Echiparea”, învățând cum să îmbrace, contra cronometru, echipamentul pompierilor.
“Este interesant. Consider că este foarte important să fim pregătiți pentru astfel de situații, întrucât, or, nu știm ce ne rezervă viitorul”, a spus Maria Bolocan, membră a echipei Flăsh din mun. Bălți.
Activități similare vor fi organizate în perioada 8-18 mai în raioanele Orhei, Căușeni, Hîncești, Soroca, Edineț, Chișinău, UTA Gagauzia, Ungheni și Cahul. În total, la taberele de vară “Școala Bărbăției” vor participa 89 de echipe din întreagă țară.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata