NordNews
Avem ce spune

La Trinca, r. Edineț, Istoria nu se uită. Vasile Stroescu, promotorul românismului, comemorat cu cinste

„Carte și iar carte, școli și iară școli, biserici și iară biserici – prin ele ne vom ridica sufletul și vom fi stăpâni pe cunoștințe, bogății ce nu se pot fura și nu se pot gâtui.” Acesta a fost un crez al boierului Vasile Stroescu, deputat în primul Parlament al României Mari, român vrednic și bun creștin. Și-a oferit agonisirile și priceperea întru propășirea românilor, oferind țăranilor nu doar pământ, ci și biserici, școli și spitale. Pentru iubirea sa față de oameni a fost supranumit „Mecena al Românilor”.

„Acțiunile pe care le-a făcut Vasile Stroescu în timpul vieții sale erau orientate spre ceea ca neamul să fie unit, să se ajute reciproc… Noi, cei din Basarabia, trebuie să ne mândrim cu această personalitate. […] Cel care a călătorit atât de mult își dorea să aducă lumina, cartea și cunoștințele în țara lui. A făcut demersuri către autoritățile țariste ca să primească acordul de a deschide școli în limba română.”, afirmă istoricul Ion Negrei.

Pentru mărinimia sa și pentru substanțiala contribuție la trezirea conștiinței naționale a tuturor românilor, la 24 mai 1910, Vasile Stroescu a fost ales Membru de Onoare al Academiei Române. „O faptă simplă și firească a podus atâta mișcare și atâta zgomot”, se mira atunci boierul.

„Vasile Stroescu a fost un om de pe altă planetă, era atât de generos și atât de  modest încât poate fi comparat doar cu faptele lui Isus Christos. Neamul Stroiescu este un neam vechi boieresc din spațiul românesc cu mari tradiții și cu mari realizări în domeniul istoric și cultural”, susține istoricul Mihai Adaugi.

Miercuri, 11 noiembrie, la 175 de ani de la nașterea lui Vasile Stroescu, în satul Trinca din raionul Edineț, localitatea sa de baștină, a fost oficiată o slujbă și organizat un eveniment festiv. La ceremonie a participat și Episcopul de Bălți al Mitropoliei Basarabiei, Preasfințitul Antonie, precum și un descendent al dinastiei Stroescu.

„În Patriarhia Română, anul 2020 este declarat an comemorativ al filantropilor ortodocși români. În acest context am organizat o conferință la Edineț, dedicată filantropului român Vasile Stroescu, care s-a soldat cu succes. Cea de-a doua conferință a fost organizată la Bălți, dedicată fraților lui Vasile Stroescu, Mihai și Gheorghe. Aceste evenimente au avut un impact imens emoțional asupra Domnului Consul General, Petrișor Dumitrescu. Excelența Sa a spus că trebuie să continuăm să omagiem aceste personalități… Cei care își uiă istoria, vor pierde și geografia, este foarte important, pentru noi, să ne cunoaștem istoria.”, a declarat Preasfințitul Antonie, Episcop de Bălţi al Mitropoliei Basarabiei.

Anatol Marcu este unul dintre puținii descendenți ai neamului stroeștilor. Acesta recunoaște cu lacrimi în ochi faptul că istoria familiei sale rămâne o enigmă din cauza sistemului politc.

„La noi acasă, în familia noastră, despre Stroescu dintotdeauna s-a vorbit în șoaptă. Pentru că așa a fost cazul, trebuia să păstrăm tăcerea, pentru a ajunge la ziua de astăzi… Le sunt foarte recunoscător tuturor celor care au avut curajul să descrie viața lui Stroescu, chiar dacă 100 de ani  a fost doar tăcere. Enigma Stroeștilor rămâne, însă, nedescoperită, căci ei au fost oameni modești, nimeni nu a strigat despre faptele sale.”, a spus Anatol Marcu.

La 1 decembrie 1919, Vasile Stroescu a deschis prima ședință a celui dintâi Parlament al României Mari: „Domnilor, așa nu mai merge – a zis atunci boierul Stroescu –, trebuie să muncim și să ne îngrijim singuri de binele nostru. Este o vorbă: «Cu mâna străinilor e bine numai foc să iei!». Poate că e bine, dar nu creștinește și nici omenește!… În viața noastră trebuie să avem gânduri și mâni curate.” Cuvintele lui Vasile Stroescu sunt astăzi la fel de actuale. Să luăm, deci, aminte!…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"