NordNews
Avem ce spune

La un an de pandemie, aproape nimic nu s-a schimbat. La peste 800 de mii de cetățeni din nordul Moldovei stau la dispoziție 72 de aparate de respirație artificială

Într-un an pandemic dificil pentru Republica Moldova, majoritatea spitalelor din nordul țării au primit doar câte un aparat de respirație artificială. Asta în timp ce numărul pacienților infectați este de peste 200 mii, iar 4400 de oameni au fopierdut lupta cu noul Coronavirus.

Acum un an, portalul de știri Nordnews.md a scris un material cu titlul „La aproape un milion de cetățeni din nordul Moldovei stau la dispoziție doar 26 de aparate de respirație artificială”. În toate aceste luni de frică, durere și luptă continuă, prea puține s-au schimbat. Acum, la aproape un milion de cetățeni din nordul țării stau la dispoziție 72 de ventilatoare. Adevărul e că 21 din ele revin Spitalului Clinic Bălți. Asta înseamnă că, în 11 spitale raionale de nord sunt doar 51 de aparate de respirație artificială – utilaj medical vital pentru pacienții cu forme medii și grave de Covid-19.

Spitalul Raional Ocnița are în dotare doar 2 aparate de respirație artificială, unul dintre care a fost primit în 2020. Asta în contextul în care, în prezent, în spital sunt internați 69 de pacienți infectați cu Covid-19. Menționăm că, raionul Ocnița are populație de aproape 47 mii de oameni.

Într-o situație similară se află Spitalul Raional Dondușeni. Cei 51 de pacienți internați cu complicații de Covid-19 trebuie să împărțească doar două aparate de ventilare. Raionul Dondușeni numără 41 de mii de locuitori.

Și Spitalul Raional Briceni s-a ales cu un singur aparat de ventilare nou, pe lângă cele două vechi care datează din anul 1992. Cu acest utilaj, specialiștii trebuie să asigure servicii medicale de calitate pentru cei 60 de pacienți care se tratează de Covid-19. Spitalul raional deservește peste 70 mii de locuitori.

Spitalul Raional din Florești dispune de doar 3 aparate de ventilare pulmonară, ultimul, obținut anul trecut. În prezent, în cadrul spitalului se află la tratament 60 de persoane infectate cu Coronavirus. Raionul Florești numără aproape 80 de mii de locuitori.

Cu plus două aparate, în anul 2020 s-a ales Spitalul Raional Drochia. Astfel, instituția medicală dispune de 4 ventilatoare pentru cei 110 pacienți infectați cu Coronavirus. Populația raionului Drochia numără puțin peste 74 mii de locuitori.

Iar Spitalul Raionul Soroca a primit 3 aparate de respirație artificială. Asta pentru că instituția nu dispunea de niciun ventilator în funcțiune. În spital se tratează acum 46 de persoane testate pozitiv la Covid-19. Raionul Soroca numără 77 mii de locuitori.

Situația este ceva mai bună la Spitalul Raional din Rîșcani, unde cei 39 de pacienți care se tratează de Covid-19, împărțesc 5 aparate de respirație artificială, ultimul fiind obținut anul trecut. Populația raionului Rîșcani este de aproape 60 de mii de oameni.

Instituția medicală din Glodeni are în dotare 5 aparate de respirație artificială pentru cei 80 de pacienți internați cu Covid-19. La începutul pandemiei, spitalul avea doar 2 aparate. Raionul Glodeni are o populație de 51 de mii de locuitori.

Medicii de la Sîngerei s-au ales anul trecut cu doar două dispozitive. Acum instituția medicală dispune de 6 ventilatoare în funcțiune pentru cei 26 de pacienți diagnosticați cu Covid-19. Populația raionului este de aproape 80 de mii de locuitori.

Lucrurile stau mai bine la Spitalul Raional Fălești cu 9 ventilatoare, 3 dintre care au fost primite pe parcursul anului trecut. În prezent, în spital sunt tratați 40 de pacienți infectați cu Covid-19. Instituția medicală deservește aproape 80 de mii de locuitori.

Spitalul Raional Edineț numără 9 aparate de respirație artificială, ultimele 3 fiind achiziționate recent. Chiar și așa, numărul de aparate este prea mic pentru cei 195 de pacienți care se tratează acum de Coronavirus. Raionul Edineț are 71 mii de locuitori.

Cele mai multe ventilatoare au revenit Spitalul Clinic Bălți. Acesta deservește pacienții din toate raioanele de nord ale țării, fiind unicul spital care efectuează dializă pacienților infectați cu Covid-19. În prezent, aici se tratează de Coronavirus 250 de persoane, dintre care 170 au nevoie de oxigen.

Pe parcursul anului trecut, Uniunea Europeană a donat țării noastre zeci de aparate de ventilare pulmonară. Una dintre cele mai mari donații din partea Uniunii Europene și OMS a numărat 34 de aparate.

În mare parte, ventilatoarele au fost distribuite spitalelor din capitală cu cei mai mulți pacienți tratați de Covid-19.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata